DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Akdeniz’deki 10 kuyuda son durum nedir?”

“Akdeniz’deki 10 kuyuda son durum nedir?”

ABONE OL
5 Aralık 2023 14:08
“Akdeniz’deki 10 kuyuda son durum nedir?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesi görüşülürken, Bakan Alparslan Bayraktar’a, doğalgaz ile petrol arama çalışmalarına ilişkin bilgilerin aktarılması istemiyle soru yöneltti.

CHP’li Gürer, “Doğu Akdeniz’de İsrail, Mısır’da iki ülke fiilen üretime başladı ve pazara gidecek en kısa ekonomik yolun Türkiye’den geçeceği ifade edilmiş ve kamuoyuna bu Akdeniz’deki doğal gaz arayışı çok farklı biçimde sunulmuştu. Şu anda 8 tane kuyuda da çalışma yapıldı. Orada çıkan sonuç nedir? Yani orada gaz bulundu mu, böyle bir çalışma var mı? Çünkü ben Taşucu’na gittim, baktım Taşucu’nda limanda gemiler bağlı duruyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı?” şeklindeki sorusunun yanıtlanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Milletvekili Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonundaki sorusunu, daha sonra yazılı olarak yanıtladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin milli petrol şirketi olarak TPAO’nun, Mavi Vatan konsepti çerçevesinde oluşturulmuş olan derin deniz arama filosu ile birlikte tüm deniz alanlarındaki petrol ve doğal gaz aramacılık faaliyetlerine aralıksız devam ettiğini belirtti.

Akdeniz’de 2017 yılında Fatih sondaj gemimizin envantere eklenmesi ile başlayan süreçte bölgede petrol ve doğal gaz aramaları kapsamında sondaj çalışmalarına başlandığını anımsatan Bakan Bayraktar, “Bugün itibari ile 10 derin deniz kuyusunun sondajı maliyet etkin olarak tamamlanmış, Abdül Hamid Han Sondaj gemisi ile 1 kuyunun sondajı ise devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz aramalarına ilişkin olarak bölgede sismik veri toplama çalışmalarının yanı sıra önceki dönemlerde yapılan sondaj ve sismik çalışmalarda elde edilen bulguların yorumlama çalışmalarına devam edildiğini de belirtti.

Bakman Bayraktar, yürütülen faaliyetler çerçevesinde yüksek keşif başarı potansiyeli sunan yeni prospektler ortaya konulduğuna da işaret ederek, belirlenen çalışma takvimleri çerçevesinde sismik ve sondaj operasyonların yürütüldüğünü belirtti.

CHP Milletvekili Gürer “Nisan 2022’de dönemin Bakanı Dönmez, çok yakın zamanda Doğu Akdeniz’de de doğal gaz ile ilgili önemli gelişmelerin yaşanacak demişti. Geçen sürede bugüne kadar kapsamlı bir açıklama iktidardan gelmedi. Doğalgaz bulunup ülkemize uygun fiyatlar ile doğalgaz verilmesi sağlanmalıdır. Seçim önceleri “bulduk, getiriyoruz” diyen AKP zihniyeti seçim sonrası ise bu sefer “inceleme, arama süreci devam ediyor” açıklaması yapmaktadır. Doğalgaz bulma ve araştırma yönünde çalışmaları mutlaka yapılmalıdır” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP