“96 adet hidroelektrik santrali, 1 adet termik santralin işletmesi devredildi”   
  • OLAY NET
  • Çevre
  • “96 adet hidroelektrik santrali, 1 adet termik santralin işletmesi devredildi”  

“96 adet hidroelektrik santrali, 1 adet termik santralin işletmesi devredildi”  

ABONE OL
25 Eylül 2023 14:53
“96 adet hidroelektrik santrali, 1 adet termik santralin işletmesi devredildi”   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin enerji gereksinmesi ile bu gereksinimi karşılayabilecek altyapının olup olmadığının açıklanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Gürer, önergesinde; ülkemizde, hedeflenen enerji üretimi sağlanmadığını, kapasitesinin altında çalışan enerji santrallerinin olup olmadığını sordu. Gürer ayrıca, “Özel sektör enerji üretim tesisleri yenileşme, iyileşme, bakım ve verimlilikle ilgili denetime tabi midir? Kamu tarafından kurulup satılan ya da işletme devri yapılan enerji santrali sayısı nedir, sorularının yanıtlanmasını istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar verdiği yanıtında, enerji talebinin nüfus, sanayileşme, ekonomi ve uluslararası gelişmeler gibi birçok faktör tarafından etkilendiğini,

COVID-19 pandemisi ile Rusya- Ukrayna krizinin de tüm dünyada enerji sektörü üzerinde büyük bir etki oluşturduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu gelişmeler çerçevesinde Bakanlığımızca hazırlanan ve 2022 yılında yayımlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı sonuçlarına göre ülkemizde enerji talebinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği öngörülmekte, enerji talebinde gerçekleşmesi öngörülen bu artışa cevap verebilecek planlama ve politikalar da Bakanlığımızca gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında verimlilik ile ilgili denetimler periyodik olarak gerçekleşmektedir. Yanı sıra yine mezkûr mevzuata göre 100 MW üzeri tesislerin enerji yöneticisi görevlendirmesi ve 2023 yılı sonuna kadar ISO 50001 alması yükümlülüğü bulunmaktadır. 48 adet tesisin halihazırda ISO 50001 belgesi bulunmaktadır. 2023 yılına kadar kamu portföyünde yer alan 96 adet hidroelektrik santral ile 1 adet termik santralin işletme hakkı devredilmiş, 1 adet termik santral ise (kömür ve doğalgaz) özelleştirilmiştir.”

CHP Milletvekili Gürer enerjide dışa bağlı olan ülkemizde kamuya ait santrallerinde işletme haklarının devredildiğini, bu bağlamda sektörün sorunlarının azalma değil artığını söyledi. Özellikle alt yapıda dönüşüm sağlamada yeterli olunmadığını ve farklı bölgelerde elektrik kesintilerinin nerede ise doğallaştığına dikkat çekti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP