“Sultan Pelemiri bitkisi yok ediliyor!”

“Sultan Pelemiri bitkisi yok ediliyor!”

ABONE OL
29 Temmuz 2021 14:48
“Sultan Pelemiri bitkisi yok ediliyor!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat endemik bir bitki türü olan, yalnız Bahçeşehir’de yetişen Sultan Pelemiri bitkisinin Bahçeşehir Belediyesi’nin uyguladığı politikalar yüzünden yok olmaya yüz tuttuğuna dikkat çekerek bir açıklama yayımladı.

Karabat Sultan Pelemirinin Koruma Eylem Planı çerçevesinde koruma altına alındığına dikkat çekerken şunları söyledi:

“2014 yılında bu bitkiyle ilgili “Koruma Eylem Planı” hazırlandı, 2016 yılında Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’yle Üniversiteler ve Bahçeşehir Belediyesi’nin ve çevredeki müteahit firmaların olduğu bir protokol imzalanarak korumaya alındı. Aynı zamanda bu bitki UNESCO Dünya Mirası listesine kaydedildi. Fakat durum sizlerinde gördüğü gibi hiç iç açıcı değil. Koruma Protokolüne hiçbir şekilde uyulmamış tam tersi bitkinin olduğu alanlara harçlar dökülmüş, aynı alanda bira şişeleri, soda şişeleri çöp atıklarının olduğu dikkat çekiyor.

Sadece bir koruma tabelası koyarak bu bitkinin korunmasını sağladığını düşünen Bahçeşehir Belediyesine çağrımızdır! Protokolün gereğini yerine getirin, Sultan Pelemiri endemik bir bitkidir, İstanbul’a özel bir bitki olduğu gibi Bahçeşehir’e özgü bir bitkidir, doğayı korumanın gerekliliğini yerine getirin! Betonu değil doğayı koruyun, Sultan Pelemirine sahip çıkın.

Çok değil 13 sene öncesiydi. Bahçeşehir, ‘Habitat’ ödüllü, ‘Kaliteli Yaşam Alanı’ apoletli, örnek yerleşim birimi rütbeli güzide bir bölgeydi.”

SULTAN PELEMİRİ NEDİR?

Bilimsel adı Cephalaria tuteliana olan Sultan Pelemiri, “cephalaria” ismi Yunanca (Kafa/Kephale) kelimesinden geliyor. Bu cinste çiçekler baş şeklindeki çiçek tablasında sık şekilde yer alıyor. Dünyada 94, Türkiye’de ise 39 tür, 1 alt tür ve 1 varyete olmak üzere 41 çeşidi yetişiyor. Bu 41 çeşitten 25’i ise endemik.

Cephalaria türlerinin yayılışları incelendiğinde birbirinden bağımsız iki farklı alan dikkati çekiyor. Bu iki alandan biri Afrika kıtasının güneyindeki Kap bölgesi. Bu alanda yetişen 16 tür sadece buraya özgü ve ikinci alan olan Holarctic Kingdom’da yetişmiyor.

1996 yılında İstanbul Bahçeşehir-Kıraç’ta bir cephalaria örneği toplandı. Bilimsel çalışmalar sonucu toplanan bu bitkinin bilim dünyası için yeni bir tür olduğuna karar verildi. Daha sonra bitkiye İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Betül Tutel’in adı verilerek 2005 yılında “cephalaria tuteliana” olarak yayımlandı ve bitki bilimi dünyasına yurt dışında basılan bilimsel bir dergide tanıtıldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP