Ölüyü seçim malzemesi yapmak!

Ölüyü seçim malzemesi yapmak!

ABONE OL
5 Ocak 2024 10:27
Ölüyü seçim malzemesi yapmak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

Türkiye’de, malum bir partinin kurulmasından sonra ölüler üzerinden oy devşirmeye başlamak modası başladı maalesef..

Seçimlerde ölüyü kullanmak bütün Türk milliyetçilerinin sevdiği bir sanatçı olan Ozan Arif’in cenazesiyle başlamıştı..

14 Mayıs seçimleri geldiğinde bu kez Sinan Ateş, o malum partiyle birlikte ortaklarının da oy devşirme aracı olmuştu..

Seçimler yaklaştıkça sağından soluna, liberalinden solcusuna kimi siyasetçiler de Sinan Ateş aşkı başlamıştı.. Hatta Sinan Ateş üzerinden Türk milliyetçilerinin oyunu devşirmeye çalışan bir cumhurbaşkanı adayının “Sinan Ateş için oy ver” mealindeki etiketleri solmuş da olsa Adana’da bazı yerlerde hala duruyor..

14-28 Mayıs’tan sonra unutulan, bir dağa adı ağızlara alınmayan Sinan Ateş, 31 Mart’a üç aydan daha az bir süre kala yeniden anımsandı..

31 Mart’a yaklaşırken, aynı siyasetçilerin ve aynı partinin Sinan Ateş aşkı yeniden yeşerdi..

Seçimden seçime anımsanan Sinan Ateş için ağıtlar düzülmeye başlandı..

İnanın, bu tür kişilerin 31 Mart gününe kadar benzer şekilde Sinan Ateş ağıtları yaktıklarını, 1 nisan sabahı ise ağızlarına bile almadıklarına yeniden tanık olacağız..

Bu kez 14 Mayıs öncesinden farklı olarak, Sinan Ateş’i “öteki dünyada” kimin karşıladığını da açıkladılar..

Sanırım o siyasetçiler, öbür dünyaya gidip, Alparslan Türkeş’in Sinan Ateş’i karşılamasına canlı olarak tanık olmuşlar ki, bu denli net ifadelerle karşılamayı anlatıyorlar!..

Son söz, hangi parti, hangi siyasetçi olursa olsun, ölmüş insanları oy için kullanmak istemek, oylarının artırma umudunu ölülere bağlamak tükenmişliğin bir ifadesidir..

 

Milliyetçilik anlayışları aynı mıydı?

Ölü üzerinden oy devşirme çalışmalarında bir partinin kullanmaya çalıştığı adlara bakınca, milliyetçilik anlayışlarının aynı olmadığını hatta çeliştiğini görüyoruz..

Henüz yönünü ve yerinin belirleyememiş bir siyasetçinin seçimden seçime anımsadığı Ozan Arif, Sinan Ateş, Alparslan Türkeş, zaman zaman kullanmaya çalıştığı Nihal Atsız ve Dündar Taşer’in milliyetçilik anlayışı, milliyetçilik-millet çalışmalarında temel olan üç akımımdan “etno-sembolizm” akımı ve Nihal Atsız’ın tezleriyle örtüşen bir milliyetçilik anlayışlarına sahiptiler..

Söz konusu aramızda olmayan insanların üzerinden milliyetçilik iddiasına bulunan siyasetçinin “Bizim milliyetçiliğimiz Renan milliyetçiliğidir” ifadesindeki milliyetçilik, Atsız’ın tanımladığı milliyetçiliği ile zıt anlayıştır..

Renan’a göre; millet, bir arada yaşama iradesini ortak ve şanlı-yaslı bir geçmiş algısı ile güzel bir gelecek beklentisi üzerine bina etmiş insanlar arasında ortaya çıkan kimlik ve ‘günlük olarak referanduma sunulan’ bir fenomendir.

Renan’a göre tarih çalışmaları millet için zararlıdır..

Renan tipi milliyetçi olduklarının açıklayan siyasetçinin benimsediği milliyetçilik anlayışı Fransız tipi “Civic Nationalism”dir…

Yani, Türk milliyetçileri açısından sıkıntılı bir milliyetçilik anlayışına sahiptir..

Seçim zamanları anımsadığı insanlar sağ olsaydı ilk tepkiyi onlardan görürdü..

Belki de Alparslan Türkeş, bir televizyon canlı yayınında “mozaik”i savunanlara söylediği “ne mozaiği ulan” sözüne benzer bir şekilde siyasetçimizin yüzüne “ne Renan milliyetçiliği ulan” diye gür sesiyle bağırırdı…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP