Pazarlık yolunda güldüren iddialar

Pazarlık yolunda güldüren iddialar

ABONE OL
6 Eylül 2023 15:02
Pazarlık yolunda güldüren iddialar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

Meral Akşener’in bir yandan yerel seçimlere kendi adayları ile gireceklerini söylemesi, diğer yandan müzakerelere (pazarlıklara diyor aslında) açık olduklarının ifade etmesi; yaklaşık 6,5 ay sonra yapılacak yerel seçimler için kafasının karışık olduğunu gösteriyor..

Hem Akşener’in kafasının karışık olması, hem kesin bir dille İyi Parti’nin yerel seçimlere kendi adayları ile katılacağını açıklayan Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu’nun bizzat Meral Akşener tarafından yalanlanmasının yarattığı travma partinin her kademesinde kafa karışıklığına yol açarken, CHP’ye yönelik sözlerle genel başkanın gözüne girme yarışı da başlatmış görünüyor..

Tabii, bu yarış, toplumu kahkahalarla güldürecek iddialara ve sözlere de neden oluyor..

Bu tür bir girişimin son örneğini Ankara Milletvekili Adnan Beker verdi..

Adnan Beker, katıldığı bir televizyon programında kendi partisi için konuşması gerekirken CHP’ye ayar vermeye çalıştı..

Sayın vekilin CHP’den yerel seçimlerde göstereceği adaylarla ilgili “talimatları” şöyleydi:

CHP, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nu aday gösterecek..

Ankara’yı İyi Parti’ye bırakacak ve Mansur Yavaş İyi Parti’nin adayı olacak..

Adana, Mersin gibi büyükşehir belediyelerini CHP, İyi Parti’ye bırakacak..

Bunlar olursa Beker ve partisi, CHP ile işbirliği yapacak, yoksa yapmayacaklar..

Haliyle, CHP ülkede hezimete uğrayacak!..

Beker’in CHP’yi dizayn etmeye çalışmasına CHP Grup Başkanı Özgür Özel anında yanıt verdi ama, doğrusu o ifadeler karşısında nezaketini koruyabilmesine hem şaşırdım, hem takdir ettim..

Adnan Beker’in, bu tür bir konuşmayı genel başkanından habersiz yapması mümkün değil..

Mutlaka ondan icazet almıştır..

Ancak, Kürşat Zorlu gibi bir kaç gün içinde yalanlanması da hiç sürpriz olmayacak..

Beker’in nezdinde İyi Partililerin büyükşehir ve kent belediyeleri kazanma yolunda pazarlık yapmak için ortaya attıkları iddialar gülünç ötesi ve aynı oranda nezaketsiz..

Pazarlıklarda bazı belediyelerin bırakılmasını istemek doğal ama, CHP’nin belediye başkanı ve CHP üyesi isimleri, CHP’ye aday olarak dayatmaya kalkmak siyaset etiğine aykırı olduğu kadar, iddia sahiplerini sözleri ve mimiklerine kahkahalarla gülünen siyasal birer meddah durumuna düşürüyor.

Adnan Beker’e ya da bir başka İyi Partiliye mi kalmış CHP’ye Ekrem İmamoğlu’nu ve Mansur Yavaş’ı aday göster demek..

Eğer ittifak yapacaksanız, CHP’de kalan illerde CHP’nin göstereceği adaya destek verirsiniz, CHP’liler de siz kalan illerde sizin göstereceğiniz adaylara destek verir olur biter..

Ne İyi Parti’nin CHP’nin kimleri aday gösterdiğine, ne de CHP’nin İyi Parti’nin adaylarının kimler olduğuna karışma hakkı yoktur..

İttifak yapılan parti kimi aday göstermiş ise ona destek verilir..

Mensuplarının yaptığı açıklamalarla giderek Türk siyasetinin şımarık çocuğuna evrilen İyi Parti, üyeleri CHP’yi dizayn eden açıklamalar devam ederse, yarın pazarlık yapma gibi bir şansı elde edemeyecektir.

“Kumar masası”na bir kez daha dönme şansı hiç olmayacaktır.

Yerel seçimlere Meral Akşener’in önce söyleyip sonra tornistan ettiği, seçimlere kendi adayları ile katılma zorunda kalırsa, partiyi nelerin beklediği en iyi de Meral Akşener bilir..

Ne de olsa bir önceki seçimde önlerinde bir Balıkesir yenilgisi duruyor..

 

Sağ illere neden talip olmuyorlar?

İyi Partililerin açıklamalarında, CHP’yi pazarlıkta sıkıştırmak için istedikleri il ve ilçeler çok ilginç..

Büyükşehir olarak Ankara’nın yanında Adana, Mersin, Manisa ve İzmir’i istiyorlar..

İlçe olarak İstanbul’da Kadıköy veya Ataşehir, Ankara’da Çankaya, İzmir’de bir ilçe, Adana’da Çukurova’da belediye başkan adaylarının İyi Partili olmasını talep ediyorlar..

İstedikleri yerlerin tümünde CHP çok güçlü..

Hele hele, İzmir Büyükşehir, Kadıköy, Ataşehir, Çankaya ve Çukurova ilçelerinde CHP’li adaylar ezici bir farkla seçimi kazanıyorlar..

Büyükşehir ve il belediyeleri ile büyük ilçe belediyeleri kazanmak için bu kadar iştahlı olan ve milliyetçi – muhafazakar bir tabana oturduğunu iddia eden İyi Parti, tabanının baskın olduğu Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Samsun, Trabzon, Bursa ve en önemlisi Meral Akşener’in seçim bölgesi olan Kocaeli belediyelerini neden istemiyor, pazarlık masasına bu belediyeler şart koşarak oturmuyor..

Kürşat Zorlu’nun açıklaması yalanlandıktan sonra bu illerin neden istenmediği konusunda bir açıklama yapacağını sanmıyorum ama, Ankara ve İstanbul’da aday ismini bile söyleyen Adnan Beker’den doğrusu bir açıklama bekliyorum..

CHP’ye ayar vermeye kalktığı programın yayınlandığı televizyon kanalına bir kez daha çıkıp, sağ seçmenin çoğunlukta olduğu illerin belediyelerine milliyetçi muhafazkar bir parti olarak neden talip olmadıklarını açıklayıp, milleti aydınlatsa hem kendileri adına hem de yarın pazarlık masasında yeniden kurmak isteyecekleri Millet İttifakı adına çok hayırlı bir iş yapmış olur..

 

 

Bunlar nasıl sözler

 

Adnan Beker’den başlamışken onla devam edelim..

İyi Parti Ankara milletvekili Adnan Beker, Ankara Büyükşehir Beledsiyedsi’nin İyi Parti’ye bırakılmasının istediği programdaki konuşmasındaki bir bölümde söylediklerine bir bakın:

“Seçim kaybedildikten sonra bakıyoruz, biz bu masanın ikinci büyük partisiyiz. Biz o masada herkesle eşit olduk. Herkese her şey dağıtılmış, bizim bir talebimiz zaten yoktu. Bizim bilmediğimiz Allah bilir ne protokoller vardı. HDP’yle protokol var mıdır bilmem. Muhalefet vatandaşın sıkıntılarını dinleyeceğine ülkeyi ikiye bölmüşüz.

Diyelim ki 6’lı masa olarak kazansaydık, biz daha bakanları oluşturamazmışız, biz daha atamaları yapamazmışız.

Altılı masa seçimi kazanmış olsaydı biz daha bakanları oluşturamazdık. Allah memleketi korumuş. Ümit Özdağ’a İçişleri Bakanlığı verildiği zaman, MİT Müsteşarlığı verildiği zaman biz o masada oturacak mıydık? Babacan açıklıyor, Davutoğlu açıklıyor ‘İyi ki kazanmamışız’ diyor”

Bir başka konuşmasında Özgür Özel’in nezaket içersinde yaptığı açıklamayla ilgili olarak, “Ben sahada gördüklerimi ikinci tur öncesi Deniz Gürel’e yaptığım açıklamada söyledim, ben ‘HDP/PKK’nın iş birliği ile Kemal Bey kazanamaz’ dedim.

Nitekim ikinci turda karşıt bir kampanya yaptılar ama millet bunu samimi bulmadı.

Özgür Özel konuşursa kalbimi kırarmış, bu söylediklerinden dolayı benim kalbim kırılmaz. Bana ‘Kahve konuşması’ demiş, keşke o kahvelere gitselermiş, gördüklerimi görürlerdi.”

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural’a göre, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu HDP/PKK ile işbirliği yapmakla suçladığı sözlerle Adnan Beker ironi yapmış..

İyi Parti üst yönetimin ironi yaptı diyerek sahip çıktığı Adnan Beker’in konuşmaları, yerel seçimlerde yapılacak olası CHP – İyi Parti işbirliğini karşı pimi çekilmiş el bombası gibi..

Bakalım, “kendi adaylarımızla seçime gireceğiz” ifadesi yüzünde Kürşat Zorul’nun siyasetteki itibarını yok eden Meral Akşener, CHP’ya ayar vermeye çalışan, CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP/PKK ile işbirliği yapmakla suçlayan, altılı masanın seçin kaybetmesini ‘Allah memleketi korumuş’ diye değerlendiren Adnan Beker’e ne tür bir işlem yapacak.

İhraç mekanizmasının işletip 2018’den beri yaptığı işbirliğine sahip mi çıkacak yoksa, CHP’ye ve Kemal Kılıçdaroğlu’na siyasi etiğe aykırı ifadelerine devam etmesi için yol mu verecek?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP