Ömer ALPDOĞAN
Adana’da her durakta, her bankamatik önünde, insanların yoğun olduğu yerlerde adım başı SMA hastası olduğu iddia edilen çocuklar için “valilik onaylı” olduğu iddia edilen bağış toplama stantları bulunuyor..
Çocukların adları farklı olsa da, ağlamaklı bir sesle duygu sömürüsü yapan ses hep aynı..
Aynı ses bir ara Ali’nin, bir başka zaman Aybüke’nin, bir başka zaman Mer’in y ada Amine’nin annesi oluyor..
İyi niyetle başlayan yardım kampanyalarının amacından uzaklaştığı bilinen bir gerçek..
Artık iş yardım kampanyasının çıkıp dilencilik sektörüne dönüşmüş durumda..
Toplanan meblağlar yüksek olunca, işe bir derneğin el koyduğu; o derneğin hazırladığı stantların ve ses kasetlerinin Türkiye’nin tüm illerinde caddelerde yerinin aldığı herkesin malumu..
O stantların başına ilk önceleri bir ya da iki gündelik yevmiye ile duran görevliler oluyordu..
Artık, biriler stantları bir yere bırakıyor, zincirle bağlıyor ve duygu sömürüsü yapılan kaseti açıp gidiyor..
Akşam belli saatlerde de gelip stantları ve haliyle toplanan paraları alıp gidiyor..
X platformunda bir aralar, SMA yardımları toplayanlar sohbet odaları açmıştı.
Oradaki, birbirlerini toplanan paraların hatırı sayılır bir bölümümü almakla suluyorlardı..
Sem şu kadar parayı aldın diyene diğeri sen de şu kadarını almıştın tarzındaki yanıtlar veriyordu..
Geçmişte, toplanan milyonlara partiler yapıldığını, oto galerileri açıldığın görmüştük..
Birkaç gün önce, haber ajanslarına Tekirdağ/ Çerkezköy’den SMA hastası çocuk adına sahte belgelerle, Adana’da caddelerde gördüğümüz bağış kumbaraları koyup para topladığını yolunda bir haber düştü..
Bu haber öncesi, valilik izin belgesi ve hastalıkla ilgili raporları görmek için Adana’da caddelerdeki bağış stantlarındaki kodları cep telefonumda yüklü kod okuyucuya okutmak istediğim kodların, bir stanttaki ve otobüs duraklarında camlara yapıştırılmış afiş dışındakileri kod okuyucu tarafından okunmadığı gördüm..
Büyük olasılıkla, o kod okuyucuları da Çerkezköy’deki gibi sahteydi..
Bağış toplama kumbaraları sabahın erken saatinden, geç saatlere kadar duygu sömürüsü yapmaya devam ediyor..
Çerkezköy’deki sahteciliği eminim benim gibi Adana Valisi de, valilik yöneticileri de, il sağlık müdürlüğü yetkilileri de, Adana İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü görevlileri de görmüştür..
Çerkezköy’deki olayın benzeri Adana’daki bağış kumbaralarında olabilir mi, bağış stantlarında belirtilen valilik izinleri ve SMA hastalık belgelerinin sahte olma olasılığı nedir sorularını doğurdu..
Parti düzenleme, oto galeri açmanın arkasından sahte belgeleri toplanan bağışlarla, çocukların gerçekten SMA hastası oldukları konusunda kuşkulara yol açtı..
Yetkililerin, aynı sesin farklı farklı isimleri SMA hastası oğlu ya da kızı olduğunu söyleyerek “çocuğum falanca SMA hastası. Yurt dışında bulunan zolgensma tedavisi için sizin yarımınıza ihtiyacı var. Beş on demeden Allah rızası için yardım edin. Çocuğum ölmesin” şeklindeki ifadelerle duygu sömürüsü yapan kadının kimliğini saptaması gerekmiyor mu?.
Bu kadının gerçekte bir SMA hastası çocuğu olup olmadığının saptanması gerekmiyor mu?..
Valiliğin, Adana caddelerinde tüm SMA bağış stantlarının denetlenmesini, o stantlarda Çerkezköy’dekine benzer durumda olanı var mı belirlenmesi için denetim mekanizmasının çalıştırmasını bekliyoruz..
SMA yardım kampanyaları farklı valilikler tarafından verildiği için Valilik sayfalarından gerçek olup olmadığını saptama şansı bulunmuyor..
Yardım kampanyalarının içinde yargı yoluyla durdurulanları da bulunmakta..
Bunlardan birisi de Adana’da..
Adana İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün yardım toplama izni verilenler listesinde yer, Adana Valiliği tarafından Damla Fırat adlı bir çocuk için verilen yardım toplama iznini İdare Mahkemesi’nce durdurulduğu ve yargı sürecinin devam ettiği notu bulunmaktadır..
Her ne kadar yargı süreci devam etse de, Adana Valiliği’nin, Damla Fırat’ın yardım kampanyasının yargı tarafından durdurulma nedeniyle ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmeli..
Çünkü, bir süre öncesi kadar Damla Fırat adına çok sayıda bağış kumbarasıyla Çakmak Caddesi, Duygu Cafe, Atatürk Bulvarı gibi yerlerde bağış toplanmıştı..
Bağış verenlerin, Damla Fırat ile ilgili yardım kampanyasının durdurulmasının nedenleri hakkında bilgi sahibi olmaları haklarıdır diye düşünüyorum.
YAZARLAR
1 saat önceYAZARLAR
8 saat önceMANŞETLER
8 saat önceYAZARLAR
9 saat önceYAZARLAR
9 saat önceYAZARLAR
23 saat önceYAZARLAR
24 saat önce