Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 3

Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 3

ABONE OL
14 Şubat 2024 09:16
Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 3
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Kozan’da en çok duyduğum “sahipsizlik”! Esnafı, köylüsü, çiftçisi hep “sahipsiz” kalıştan söz ediyor haklı olarak! Koca Adana öyle değil mi? Milenyum öncesi ülkemizin sayılı fabrikalarının bulunduğu kentken, günümüzde yoksulluğun/ işsizliğin/ doyumsuzluğun en çok yaşandığı kentler arasında başı çekmesinin başka tanımı da yoktur sanırım! “İktidar”, Adanalının gözünün içine baka baka “belediye adayımızı seçin, hizmeti görün, yoksa her zamanki gibi topal ördek kalırsınız” demiyor mu? Biri de çıkıp, “vergimi ödüyorsam, kimi seçtiğime bakmadan, hizmet vereceksin” demiyor/ diyemiyor!

Başta da söyledim; her seçilen belediye Kozanlı’nın başını döndürdü yalnızca, yarım yüzyılı aşan yaşamımda bir Mustafa Azgın’ı gördüm Kozan’da “iz” bırakan, bir de Kazım Özgan’ı! Kozan’ın durmuş, işlevsiz, değişmeyen birçok işlevine “yetmese de” yön vermeye çalıştılar!

***

Belediye Başkanı Kazım Özgan, İYİP’in Belediye Başkan adayı… 2019 yılında yapılan yerel seçimde Saadet Partisi’ne yüzde yirmibeş oy kazandırmıştı! Yirmibinin üzerinde bir oy… Bunun anlamı şu: Özgan’ın, Kozan’da belli bir oy gücü var! Bunun yanına, diğer partilerdeki “küskün” oyları da eklediğiniz de yabana atılamayacak bir “güç” ortaya çıkıyor!

Kozan’da olsun, başka kentlerde olsun seçmen “pek” partisinin adayının dışına çıkmazdı aslında! Parti delegesinin belirlediği “aday” kimse, “seçmen” onun yanında dururdu! Ancak seksen sonrası iç edilen “siyasi partiler yasası”, bir türlü “iyileştirilmek” istenmedi! Tabanın, delegenin, partilinin elinde olması gereken “güç”, partinin merkezinde bulunan “birkaç” kişinin eline geçince, halk “tıpış tıpış” oy vermemeye zorlayınca, büyük bir katman “yerinde durmamayı” yeğledi; bu seçimde de öyle olacak!

***

Kazım Özgan için “çok şey” söylenebilir! Ancak kimse ne Kozan’da bıraktığı “izi” yadsıyabilir, ne de diğer partilerden “oy” alabileceğini… Partiler kendi “özgünlükleriyle” aday oluşturamadıkça, tepeden indirilen “adaylar” arasından “birini” seçmeye zorlanınca, “çantada keklik” sanılan yerler bir “göz açıp/ kapamam” zamanında değişiyor; değişir de!

Özgan, şu an var olan adaylar içinde, tüm partilerden “oy alabilecek” konumda tek aday! Partisi İYİP, Genel Başkanı Meral Akşener nedeniyle “tepki” gösterilse de nereye dek… Son yirmiiki yılın batağını mı soracaksınız, emeklinin sürüklendiği açlığı mı soracaksınız, bozguna uğrayan doğayı/ Kozan’da dalında kalan narenciyeyi mi soracaksınız! Son dört yılda neden iyi çalışamadığını soracaksınız, neden belediye meclisinde bazı kararların çıkarılamadığını soracaksınız, neden yıkılan sebze hali yerine düşünülen projenin gerçekleşmediğini soracaksınız! Özgan, bu sorulara hep çalışıyor!

***

Evet, Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! Chp, daha yolun başında seçmenini dağıtmayı başarmış! Konuştuğum birçok partili her seçim yaşadığı bu “umarsızlık/ sormazsızlık” nedeniyle, “iktidarla” bağı olmayan “kazanacak” bir aday peşinde! Akp, otuzbin oy almasına karşın partisinin “adayı” olmadığı için “düşüncesine” yakın aday arayışında! Mhp, adayından hoşnut olmasına karşın, yanında “iktidar” olması nedeniyle rahatsız! Özgan, bir kendinden sorumlu! BBP ile YRP’nin yadsınamayan yükselişi…

Bundan sonra oluşacak gelişmeleri yalından izliyor olacağım… 120224

Bitti

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP