Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 2   

Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 2  

ABONE OL
12 Şubat 2024 16:41
Kozan’da seçim “çantada keklik” değil! / 2   
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Cumhur İttiakı’nın adayı, 2019 yılında yapılan yerel seçimde olduğu gibi “yine” MHP’den! Gerek Adana’da, gerekse Kozan’da partinin kuruluşundan gelen özelliğiyle “aday” gösterme zorunluluğu Anakent Belediyesi’nde neleri yaşatacağını merak edenlerdenim! Ancak Mhp için Kozan adayının MHP’li olması, AKP içinde bir çıkmaz! Anımsanırsa, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde Akp otuzbinin üzerinde oy alırken, Mhp onbini zorlayabilmişti! Mhp açısından bakıldığında “aday” göstermeleri bir zorunluluk, ancak Akp için de “aday” göstermemeleri büyük bir yitik!

2019 yerel seçiminde cumhur ittifakı olarak Akp-Mhp toplamda otuzbini ancak aşmıştı! Sözüm ona genel seçimde bir başına Akp’nin aldığı oy! Buradan şunu çıkarmak olası: Mhp’li seçmen “adayına” oy vermesine karşın, Akp’li seçmenin bir bölümü Mhp adayına oy vermedi!

Bunlar “en son” yapılan iki seçimin elde olan verileri…

***

Cumhur İttifakı’nın Mhp’li adayı Mustafa Atlı, yaklaşık yirmi yıldır tanıdığım bir isim! Belediye Başkan adaylığını duyduğumda şaşırmadım değil! Ailesinin sağ tabanda oluşunun dışında, politikayla ilgisini hiç düşünmemiştim! Bankacılık işiyle uğraşması nedeniyle de, toplumun her katmanıyla iyi ilişkiler içerisinde olan, dostlukları bulunan bir isim Atlı! Politikaya atılması, özellikle çok iyi bildiği/ tanıdığı Kozan’a bir şeyler yapmak istemesi en doğal hakkı olduğu kadar, yerinde bir karar.

Kozan’da “sözü” edilen bir aday olduğunu belirtmem gerek! Ancak, ilerleyen süreçte gerek Kozan’da, gerekse köy gezilerinde karşılaşacağı “iktidara” yönelik sorular olacak! Köylünün sorunu toprak, tarım, mazot… Kozan içerisinde “iktidarın” cemaatlere yaklaşımı bile karşısına çıkabilecek! Atlı’nın, bir başına bu soruların “sorumlusu” olmadığını bilsem de; cumhur ittifakının adayı olarak tanıtılması, “iktidarın” ülkenin son yirmiiki yılında varlığını göstermesi seçmenin önünde duracak!

***

Kozan’da görüştüğüm gerek Akp’den, gerekse Mhp’den isimlerde de bir “uyumsuzluk” egemendi! Bir “ittifakın” içinde değil de, “ayrı” partilerin adaylarına odaklanmışlar gibiydi! Örneğin, 2019 seçimlerinde yedibinin üzerinde oy alan Büyük Birlik Partisi’nin adayı Gürdal Topal, cumhur ittifakının “kaçan” seçmenı için bir “ocak” gibiydi! Gerek ülke genelinde, gerekse Adana’da yüzde birin altında oyu olan Bbp, Kozan’da Topal’ın çalışmasıyla yüzde sekiz/ dokuzları zorluyordu; bu seçim daha da ilerleyeceği yönünde öngörüler var Kozan’da.

Yine Yeniden Refah Partisi Adayı Abdullah Baysal; Milli Görüş tabanlı seçmenin, Akp’li aday ararken sandıkta oy vereceği isim olmamasının hiçbir nedeni yok! Adana’dan bakıldığında, Cumhur İttifakı’nın Mhp’li adayı Mustafa Atlı için seçim “çantada keklik” olarak görülmesi, bugün için Kozan’da oldukça zor! Bakalım, önümüzdeki günler neleri yaşatacak?

Sürecek…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP