İyi Parti GİK’in kararı

İyi Parti GİK’in kararı

ABONE OL
6 Aralık 2023 13:09
İyi Parti GİK’in kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

İyi Parti Genel İdare Kurulu, oy çokluğuyla yerel seçimlerde CHP ile ittifak ya da işbirliği yapılmasına hayır dedi..

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu’ya göre bu karar, “özü başına, hür ve müstakil” olarak seçimlere gideceklerinin bir kanıtı..

Gerçekten öyle mi?..

Biliyorsunuz, Meral Akşener’in yerel seçimlerde CHP ile ittifak yapmayacaklarını bir kaç kez üst üste açıklamasından sonra parti karışmış, çok sayıda partili karara karşı çıkmış ve İyi Parti’den istifa etmişlerdi..

Meral Akşener’in tek başına seçime girme görüşünü açıkladığı ilk günlerde yine GİK’te yapılan görüşmede sadece beş üye CHP ile ittifaktan yana görüş belirtmişti..

Pazartesi günkü GİK toplantısında ise, onlarca istifaya karşın CHP ile ittifak isteyenlerin sayısı on dörde çıktı..

İyi Parti GİK’te alınan karar, “özü başına, hür ve müstakil seçime grime” ifadelerinin sıkça kamuoyuna deklare edilmesi nedeniyle zoraki alınan bir kara aslında..

Yiğitliğe helal getirmeme, sözünü yemiş olmama için atılan bir adım..

Bundan sonraki dönemde, İyi Parti ile CHP arasındaki görüşmeler gizli saklı sürdürülecek..

Kesin bir sonuç alınıncaya kadar bu görüşmeleri sadece CHP ve İyi Parti üst yönetimi bilecek..

Özellikle MHP karşısında pozisyonunu güçlendirmek isteyen İyi Parti yönetimi el altından ilçe ve il bazında taleplerini ileterek, koparabildiği kadar belediye başkan adaylıkları koparmaya çalışacak..

İyi Parti’nin bu oyununu ilk fark eden kişi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş..

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 30 Kasım Perşembe günü İyi Parti’ye yaptığı ziyaretten sonra, Meral Akşener’in konuyu GİK’e götüreceğinin söylediği toplantıdan sonra İyi Parti’nin “işbirliği” için birinci koşul olarak Türk milliyetçiliği geleneğinden gelen Mansur Yavaş’ın İyi Parti adayı olarak seçime girmesini pazartesi günü yapılacak GİK’te karara bağlama ve kamuoyuna açıklama operasyonu üzerine konudan haberdar olan Mansur Yavaş, GİK toplantısından çıkacak kararı beklemeden CHP’den adaylık başvurusu yaptı. Bu gelişme üzerine İyi Parti’nin planı havada kalmış oldu..

Akşener’e çevresindekiler, oyun bozan girişimi nedeniyle Mansur Yavaş’a karşı öfkeliler..

Gelen eğilim Ankara’da Mansur Yavaş’ın karşısına Türk milliyetçiliği geleneğinden gelen üçlü bir aday çıkarma doğrultusunda.

Ancak, gizli kapılar ardında yapılacak görüşmelerin sonucuna göre,  bu düşünce de yüksek olasılıkla gerçekleşmeyecek bir düşünce olarak kalacak..

Daha önce, ittifak için CHP’nin kalesi Çankaya Belediyesini isteyen İyi Parti bu kez öyle absürt istekler yerine MHP’nin elindeki Polatlı, Gölbaşı gibi ilçelerde adayın İyi Parti’den olması önerisini götürecek..

İyi Parti, benzer öneri değişikliklerini Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul’da da yapacak. İstanbul’da Kadıköy ve Ataşehir, İzmir’de Karşıyaka, Adana’da Çukurova, Mersin’de Tarsus ilçelerinin, Adana, Mersin ve Manisa Büyükşehir belediyelerinin İyi Parti’ye bırakılması gibi ayakları yere basmayan tekliflerden vazgeçecek. Buralarda da MHP’nin elindeki ilçelerden bazılarında CHP’nin İyi Parti adaylarını destekleme önerilerini getirecek..

İyi Parti’nin getireceği ayakları yere basan öneriler CHP tarafından kabul edilirse, 15 Aralık’tan önce İyi Parti GİK’inden yeni bir karar çıkacaktır..

Yoksa İyi Parti GİK’i de özü başına seçime girmenin kendileri için sonun başlangıcı hele hele Adana’da Mehmet Ali Bilici’nin adaylığında girilecek bir seçimin felaket olacağını çok iyi biliyor…

 

DEVA Pozantı adayını açıkladı

Ali Babacan, partisinin 51 belediye başkan adayını açıkladı. Babacan’ın Adana’dan açıkladığı tek aday Pozantı adayı oldu..

Ankara’da belediye başkan adayları tanıtım toplantısı Ali Babacan’ın bütün adaylar yerine sadece elli bir aday açıklaması da, Adana’dan sadece Pozantı adayını açıklaması da çok ilginç.

Babacan’ın açıklamasına göre DEVA Partisi’nin Pozantı Belediye Başkan Adayı Mehmet Emin Kaya..

Mehmet Emin Kaya DEVA’nın Pozantı İlçe Başkanlığı yürütüyordu. Mehmet Emin Kaya’nın seçimlerdeki performansı şimdiden merak ediliyor.

Ali Babacan, bakalım Adana Büyükşehir ve ilçelerinde kimleri aday olarak gösterecek.. Ya da aday çıkarabilecek mi?..

 

Finli Turancı Juha Janhunen

Finlandiya Turancı hareketin aktif olduğu Turan coğrafyacılarından birisidir..

Fin Turancılardan birisi de Juha Janhunendir.

Kendisi Orta Asya’da ve Sibirya’da çok yer gezmiş, bu bölgedeki insanların dillerini araştırmış ve Ural-Altay dillerini destekleyici kanıtlar sunmuştur.

Kendisi çalışmalarında yine bir büyük Fin Turancı olan Matthias Alexander Castren’den ilham aldığını söylemiştir.

Ona göre Ural-Altay ailesi, Altay Dağlarından Anadolu’ya ve oradan da Finlandiya’ya kadar uzanmaktadır.

Dil alanında çok geniş araştırmalar yapmış ve çok yazılar kaleme almıştır.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Saka Türklerinin Kültürel ve Dilsel mirasını korumaya yönelik bir semirde yer almıştır.

Kendisine ömrünün uzun olmasını diliyor ve saygıyla selamlıyoruz.

Toivotan teille pitkää ikää…

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP