AYM’nin “Atalay” kararı…

AYM’nin “Atalay” kararı…

ABONE OL
22 Aralık 2023 12:22
AYM’nin “Atalay” kararı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu dün Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Can Atalay hakkında daha önce verdiği hak ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruyu inceledi.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile 19. maddesinde güvence altına alınan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine oy çokluğuyla (3’e karşı 11 oy) karar verdi.

AYM, Anayasa’nın 148. maddesinde güvence altına alınan “bireysel başvuru hakkı”nın ihlal edildiğine ise oy birliğiyle karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca; hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, yeniden yargılanmasına başlanması, infazın durdurulması, tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için kararın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine oybirliğiyle karar verdi ve Can Atalay’a 100 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

Atalay’ın avukatları karar sonrası tahliye talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne mahkemeye başvurdu. AYM’nin Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı vermesinin ardından gözler, daha önce bu kararı uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararıyla ilgili olarak, “Anayasa’nın ilgili maddelerinin yorumlanması bakımından Anayasa Mahkememiz ile Yargıtayımız arasında bir görüş farkı ortaya çıkmıştı.

Bu görüş farkından dolayı bir karar söz konusu oldu. Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirilmesini de yine ilgili mahkemeler yapacaktır” dedi. TİP, Atalay’ın serbest bırakılması için bugün saat 15.00’te İstanbul Adliyesi önünde eylem yapacak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP