“Anket” denemelerine değiyor mu?

“Anket” denemelerine değiyor mu?

ABONE OL
19 Aralık 2023 10:03
“Anket” denemelerine değiyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Kurultayda “değişimci” damgasını öne çıkararak, üstelik parti tabanına danışılmadan “aday belirleme” döneminin biteceğine vurgu yaparak, bir de “söz” denilerek yapılan konuşmaların da bir önemi yokmuş kanımca! Öncesinin biraz yumuşamışı mı, ya da biraz “ad” değişmişi mi belirsiz biçimde gelişmelere tanık olurken, yeni yönetimin de “halktan ırak” uygulamaların peşinde olduğuna tanık oluyoruz!

Baştan beri, “anket” sözcüğünü hiç sevmedim! Her seçim öncesinde dağıttıkları “mavi boncuğun” etkisinin geçmediği gibi, yurttaşın “umut beklentisi” karabasana dönüştü! Havlar soğuk, insanlar ısınacak güçlerini her gün biraz daha yitiriyor, karanlıkta okula gönderdiği çocuğunu besleyemiyor! Politikacıların “tek sorunu” olan anket, yurttaşın “sorunu” değil; yarını da olmaz!

***

İki gün önce 312 kodlu telefondan arandım! Karşıdaki kadın sesi “Adana’da, aşağıdaki isimlerden hangisinin anakent belediye başkanı olmasını istersiniz” dedi! Soru, “kimin aday olmasını istersiniz” değil! Aday adayları nasıl “aday” olmuşlardı, parti tabanı yerine “aday belirleme” gücünü kendinde nasıl görmüşlerdi, ayrıca ne zaman? Sorularımın hiçbirini soracak biri yok! Telefonun karşısında konuşan kadın sesi soruya/ yanıt verecek biçimde düzenlememiş…

Ses, seçenekleri şöyle sıraladı: “Chp’den Zeydan Karalar, Akp’den Tamer Dağlı, İyip’den Mehmet Ali Bilici…” Şaka saymak istedim; Dağlı’nın adaylığını duymadım, Bilici konusunda da ikircikliyim! Açıktan soruyu da, seçenekleri de duydum! Kim bu “anket” işini gerçekleştirmeye kalkışmışsa, anketörlere bu bilgileri kim vermişse ne Adana’yı biliyor, ne Adana’ya ilişkin en küçük bir bilgisi var, ne de Adana’ya bir adam boyu yakın, diye düşündüm! Adana’da böyle bir tablonun çıkmayacağını, buna Chp’den bir ses çıkmasa bile, “millet ittifakı” partilerinden Adana’yı sarsacak derecede sesler yükseleceğini bilir! Nedir işin gerçek yüzü öyleyse?

***

Arayan telefonun 312’den dolayı Ankara’dan olduğunu biliyoruz! Bu üç isimli “anketin” Chp’nin ne işe yarayacağını bilmiyorum ama, “millet ittifakının” hiçbir işine yaramayacağını, boşu boşuna harcanan bir zaman olduğunu çok iyi biliyorum! “Millet ittifakı”, aday olmayan bir ismin anketini yaptıracak denli “düşünecek yetilerini” yitirmiş olsaydı, “yitireceği” birçok seçimi böylesine rahat biçimde kazanamazdı! Onun için “şaka saymak istedim” dedim!

Ama arama şaka değildi! Seçenekleri verirken “hangi sayı ile” tuşlamam gerektiğini bile söyledi! Curada Chp’nin, özellikle de “değişim” için göreve getirilen yönetimin “anketi” gerçekleştirme olasılığı güçleniyor! Peki, neden? İşte ben bunu anlamıyorum! Partide herkes, kendinden başka herkese karşı! Halkın önüne gülücüklerle çıkıyorlar, sorulduğunda “iyi ilişkiler” içinde olduklarını özellikle vurguluyorlar, halkın bir adım ötesine gittiklerinde “içlerinde kabaran kalın duvarlı” kinlerini uygulamaya koymaktan uzak durmuyorlar!

Bazı aday adaylar ile görüştüm. Kimi Ankara’da olduğunu söyledi, kimi genel merkezden gelecek kararı beklediğini… Ankara’da ne yaptıklarını, neden genel merkezi beklediklerini sormadım bile! Her kim, ya da hangi parti olursa olsun “halktan bu denli korkmasına” hep şaşmışımdır, özellikle de bu yurdun insanına tarihsel bir ödevi olan Chp’nin! Söyleyin, bunca denediğiniz oyuna değiyor mu, bunca kırgınlık oluşturacak “anket” denemelerine kalkışmanıza değiyor mu? 171223

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP