Partili “ön seçim” sonucunu sindirir, ancak…          
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • Partili “ön seçim” sonucunu sindirir, ancak…          

Partili “ön seçim” sonucunu sindirir, ancak…          

ABONE OL
14 Kasım 2023 10:45
Partili “ön seçim” sonucunu sindirir, ancak…          
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Chp’de, yeni yönetimin oluşmasıyla birlikte tartışmalar da başladı! Kurultay sürecinde ”ön seçim” konusunda dile getirilen düşüncelerin yerini “eğilim yoklaması” aldı! Genel Başkan Özgür Özel’in aday belirlenmesinde tek gücün “partilinin gönlünde yer eden, seçildiği günden bu yana çalışan, seçilebilecek durumda olanlar” arasından belirleneceğini söyledi!

Bunun yanı sıra kurultayda “değişim” karşıtı olup/ olmadığına bakılmaksızın; “eğilim yoklamasından” çıkan, il/ ilçe örgütlerinin onayladığı isimlerle seçimlere gidileceğini belirten Özel şunları söylüyor: Ön seçim konusunda terminolojik bir fark var. Ön seçim yaparsak adayı belirledikten sonra ellidört gün kalıyor. Fotoğraf çektirmesi, araç giydirmesi kırkbeş günlük bir kampanya. Örgütümüzün tecrübeleri, ön seçim demeyelim sonucuna uyulacak temayül yok!

***

Belli ki “yine” aday adaylarının “özgür” biçimde yarışmasına tanık olmayacağız! “Eğilim yoklaması” yapılmış olsa bile, “yine” örgütler gerekçe gösterilerek genel merkez son noktayı koyacak! Özel’in sözlerinden bunu anlıyorum!

Herkes kendi yaşadığı kenti düşünsün! “Kimin” kazanma şansının “daha yüksek” olduğunu, şu ana dek yaşadıklarını anımsayarak karar versin! Ankara ile İstanbul’da şu anki başkanların “adaylıklarına” kesin gözüyle bakılıyor! Demek ki, iki metropol kentte ne “eğilim yoklaması” yapılacak, ne de il örgütlerine düşünceleri sorulacak! Yanlış mı düşünüyorum?

***

Adana’da Chp’de iki isim konuşuluyor; Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Milletvekili Ayhan Barut… Son beş yılda parti tabanıyla ne denli “uyuşmamış” olsa da, Karalar’ın kenar mahallede, kırsalda, köylerde konuşulduğunu yadsımak kimseye yarar sağlamaz! Ayrıca Karalar’ın, toplum içine girmesi, onlarla kaynaşması, köylünün sofrasına oturması, bulgur pilavını kaşıklaması, onlar gibi sevinmesi Adana’daki artıları…

Barut’un hem parti tabanından uzaklığını, hem kırsalda, kem de her hangi bir etkinlikte Karalar gibi sıcak karşılanmadığını yer yer duyuyoruz! Örneğin Barut bir köylü çocuğa sevgisini gösterebilir mi, sıkça dile getirdiği üreticinin arasına karışıp azığını paylaşabilir mi, toprak tezeğinin üzerine oturup çiftçinin sorunlarını dinler mi? Bunlar önemli değil mi sizce?

Adana’da konuşulan iki isim arasından, salt “değişime” yakın olduğu için Ayhan Barut ismi aday gösterilir, zaman zaman oy vermeyeceğimi köşeme taşımış olsam da Karalar dışarıda bırakılacak olursa sonucun utkuyla sonuçlanmayacağını en “cahil” politikacı bile bugünden gözlemler! Barut’un aday gösterilmesi durumunda anakent olanakları kullanılmaz, açılışlar yapılmaz, yerel yönetim çalışmaları savsaklanır! Sonuç ilçeleri de etkiler!

***

Chp’de yönetim değişikliği ile birlikte ön seçimden, tüzük değişikliğine değin birçok “girişimin” gerçekleşeceğini beklemek ne denli “aklı” zorlamak anlamına gelirse, kurultay sürecinde “söz” verilmesi de “aklı” zorlamalıydı! Burada, özellikle “önseçim” konusu başlı başına sorun olacak! Partililer “belirledikleri aday” üzerine yoğunlaşacak; en doğrusu da bu!

Özel’in “üç hafta sonra burada buluşacağız, seçilirsem söz önseçim yapacağız” demesi, bugünle çelişiyorsa konuşulması gerekir! “En kötü önseçim, en iyi belirlemeden iyidir”den, bugün başka noktaya gelinmişse, bu “görmezden” gelinecek bir olgu değil! Partili “ön seçim” yapılarak yitirmeyi içine sindirebilir, ancak “tepeden” yapılanı içinde saklı tutacaktır!  131123

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP