Yerel seçim için dargelirli ne diyor?

Yerel seçim için dargelirli ne diyor?

ABONE OL
25 Ekim 2023 14:57
Yerel seçim için dargelirli ne diyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Son yıllarda yurttaşları “ikiye” ayırmak alışkanlık oldu ya; asgari ücretli, tam ücretli/ apartmanda oturan tek katlı enlerde oturan/ varsıl, yoksul/ en düşük, en yüksek… Ortası şimdi yok! Eğer “iktidara” ya da herhangi bir seçilmişe arkasını dayamışsa “sınıf” yükseltiyor, yoksa da “yoksulluğun” arasına karışıyor!

Bense bu ülkede yaşayanları “ikiye” ayıracağım; bir yanda yerel seçimin ergilerine kavuşmak için çırpınanlar, diğer yanda geçim kaygısından dolayı gününü kurtarmaya çalışanlar! Arası yok! Pazarda gereksinmelerini alabilmek için parmak hesabı yapanlar/ ceplerindeki paranın ne kadarını harcaması gerektiğini düşünler bir yanda, gününü kurtarmak için uğraş veren insanların “oyunu” alabilmeye kendini kurgulamış/ “binbir” takla atmaya hazır diğer yanda!

***

İnsanların “düşünecek” yerlerini yok ettiler, hep bir elden! Yurdun dörtbir yanından ayrı değil Adana’da yaşananlar… Eskisi/ yenisi göğsünü gererek “yeniden aday” olmak için çırpınıyor, bilinmeyeni de sanki “eskisinden” yurttaşın yarasına merhem olan olmuş gibi öne geçmek için Ankara’yı yol ediyor/ görüşmelere katılıyor!

Biliyorsunuz, “bizde” demokrasi denildiğinde “başta” parti genel merkezinin, genel başkanın, yerel yönetimlerden sorumlu birimin “anlayışı” geliyor! Literatürde, yapılanın antik-demokratik olduğu ortaya konulmuş olsa da, genel başkanın “iki dudağı” arasından sarkacak isim “demokrasinin gereği” diye tanımlanıyor!

Bu günlerde, “Adana’da kim, hangi partiden aday olursa, ne yapar” sorusunun yanıtı da tartışılmaya başlandı! Yine Zeydan Karalar aday olabilecek mi, MHP AKP karşısında nasıl gelişme yaşanacak, İYİP’in yeri neresi olacak, HDP bir önceki gibi Karalar’ı destekleyecek mi?

***

Hiçbir isim, “parti tabanım beni aday yapar mı” diye sormuyor, “genel merkezin gözüne girebilmek için ne yapmam gerekiyor” diye düşünüyor! Örneğin AKP ile MHP’nin ayrı ayrı girmesi beklenmezken, CHP’nin kaçınılmaz aday göstereceği, geçmiş seçimde İYİP’in/ HDP’nin Karalar’ın yanında yer almasına karşın, özellikle HDP beklentisini karşılamadığı için “ayrı aday” göstereceğini yer yer dile getiriyor!

“İktidar” partisi AKP, geçen seçimde MHP adayını desteklemesine, belediye ergilerini sonuna dek kullanmasına karşın MHP’li Hüseyin Sözlü’nün kazanmasını sağlayamamış, CHP’li Zeydan Karalar’a yenik düşmüştü! Yapılacak olan seçimde AKP yine aday göstermeyecek miydi, göstermek istese Devlet Bahçeli’nin tutumu ne olacaktı, ayrıca AKP ile MHP’nin tabanı “tek” aday olması durumunda özellikle AKP’li seçmen yukarıdan gelecek sesleri dinleyecek miydi?

CHP’de Zeydan Karalar dışında Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in de adı geçiyor! Karalar’la gidilecek bir seçimin sonucu, her ne denli yakın çevresinde benimsenmese de “aklın yolu” şaşmıyor! Taban Karalar’dan beklediği “umudu” göremedi! Ayrıca geçmişte “destek” olan İYİP’in/ HDP’in, bugün uzak durmayı yeğlemesiydi de göz önünde bulundurulduğunda Karalar’ın şansını ortadan kaldırıyor!

***

Şunun altını çizmek de yarar var: yapılan bu çalışmaların; ne ekmek büfesi önünde saatlerce “ucuz belediye ekmeği” bekleyen, ne de yaklaşan kış için ne yapacağını şaşıran urdun yüzde seksenini oluşturan “umutları” söndürülmüş dargelirli için hiçbir önemi yok; bilinsin! 241023

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP