Gerçek muhalefete dönün!

Gerçek muhalefete dönün!

ABONE OL
19 Eylül 2023 10:35
Gerçek muhalefete dönün!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

CHP’li milletvekillerinin 14 -28 Mayıs seçimlerinden sonra yaptıkları açıklamalarının, soru önergelerinin hemen hemen tamamının konusu tarımsal ve ekonomik sorunlardan oluşuyor.

Örneğin, Adana Milletvekili Ayhan Barut ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in nerdeyse tüm basın bültenlerinin konusu tarımsal sorunlar..

Bazen narenciye, bazen buğday, bazen mısır üzerinden siyasal iktidarı suçluyorlar..

Bu milletvekillerine CHP’nin diğer milletvekillerini de ekleyebilirsiniz..

CHP’li vekillere göre Türkiye’nin öncelikli sorunları tarım ve çiftçi sorunları..

Ehh, zaman zaman da, yaşam pahalığı, enflasyon falan oluyor..

Ancak, bu vekillerden, Türkiye’yi yakın gelecekte bekleyen, geliyorum diyen ÇEDES projesi, iklim değişikliği yasası, eğitimde fen bilimleri, toplum bilimleri, matematik gibi derslerin azaltılırken, değişik adlarla din derslerinin ve Arapçanın zorunlu dersler durumuna getirilmesi konusunda herhangi bir açıklama duymak olası değil..

Halbuki, mensup oldukları parti laiklik konusunda “hassas olarak” biliniyor..

Ancak, buğdaydan, mısırdan, narenciyeden, elmadan başını kaldıramayan milletvekillerinden, laiklik karşıtı icraatlar ve girişimlere karşı en küçük bir eleştiri duymak mümkün değil..

İnsanların, zorunlu din ve Arapça derslerine, “Çevreme duyarlıyım, değerlerime sahip çıkıyorum” adlı, imamların, vaizlerin, cemaat ve tarikatçıların okullarda görevlendirmelerini sağlayan ÇEDES Projesine gösterdiği tepki, Birleşmiş Milletler’in gönüllülük adıyla dayattığı ve ülkenin egemenlik haklarını uhdesine almasına olanak sağlayacak iklim değişikliği kanuna karşı, toplumun hassasiyetlerine sahip çıktıklarını, dalında kalan narenciye kadar gündeme taşıdıkların maalesef göremiyoruz..

Halbuki, din dersi ve Arapça zorunluluğu, okullarda imam, vaiz, tarikat ve cemaatçilerin görevlendirilmesi yani laikliğin köküne kibrit suyu dökülmesi, narenciyenin dalında kalmasından da, mısırın taban fiyatının düşük açıklanmasından da katbekat önemli.

Bütün toplumu ilgilendiren bir olaydır..

Ekim ayında Meclis’e gelecek iklim değişikliği kanunu ile de ilgili bir şeyler duymak olası değil sayın CHP’li vekillerden..

Gerçi, BM’nin iklim değişikliği önleme, sera gazı salınımı azaltma ayağıyla Türkiye dahil ülkelerin egemenlik haklarını kendi bünyesinde toplayan iklim değişikliği konusunda muhalefet milletvekillerinin iktidar partisinden farklı düşünmediklerini 6 Ekim 2021’de TBMM’de yapılan Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesinde ve oylanmasında görmüştük..

Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesinde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin yanısıra söz alan CHP, İyi Parti, HDP milletvekilleri de kanun teklifini olumlamışlardı..

O gün oylama Meclis Genel Kurulu’nda bulunanlar arasında şimdilerde CHP Genel Başkan Adayı olan Özgür Özel, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da bulunuyordu..

Ve, o gün mecliste olup oylamaya katılan 353 milletvekilinin tamamı açık oylamada Paris İklim anlaşmasının kabulü yönünde oy kullanmışlardı..

Onun için, CHP milletvekillerinin Ekim ayında Meclis’e gelecek İklim Değişikliği Yasası’na “saray iktidarı” dedikleri iktidarla birlikte oy kullanacaklarından hiç kuşku duymuyorum ama yine de muhalefet milletvekilleri olarak Türkiye’nin egemenlik haklarına sahip çıkarak, Meclis’te yasa aleyhine fikirlerinin açıklamalarını, oylamada red oyu vermelerini bekliyorum..

Ama bu beklentimin Pendikspor veya İstanbulspor’un bu sezon Süper Lig şampiyonu olacaklarını beklemek kadar gerçekçi olacağının da farkındayım..

Bakalım, bizlere her gün tarımsal üretim ve tarımın sorunları ile ilgili haber bombardımanı tutan sayın milletvekilleri Meclis’te ÇEDES, zorunlu din ve arpaca dersleri, iklim değişikliği yasası ile ilgili gerçekleri dile getiren açıklamalar yapacaklar mı, soru önergeleri verecekler mi..

Yani, gerçek bir muhalefete mi tanık mı olacağız ,yoksa mış gibi yapıldığını izlemeye devam mı edeceğiz?..

ÇEDES Projesi, zorunlu din ve Arapça dersleri, iklim değişikliği yasası, muhalefet için bir turnusol kağıdı görevi görecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP