“Ölçüyü kaçırmak” yasak!

“Ölçüyü kaçırmak” yasak!

ABONE OL
3 Mart 2023 19:26
“Ölçüyü kaçırmak” yasak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Her olağanüstü süreçte boy gösteren “fahişçiler” konusunda bilgi yenilememiz gerekiyor kanımca.

“Fahiş”, Arapçadan konuşma dilimize giren bir sözcük… Ölçüyü kaçırma, ölçüyü aşma, aşırı, ölçüyü bilmeme anlamına geliyor!

Ülkemizde sıkça karşılaşılan “fahiş fiyat” da, satışa sunulan ürünlerin ya da verilen hizmetlerin istemi arttıkça ederlerinde yaşanan artış, alım gücünde zorlanma olsa bile ederlerin “ölçüyü aşması” biçiminde tanımlanıyor!

Ayrıca 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasa’ya göre üretici, sağlayıcı, perakende satış yapan işletmelerce sunulan mal ya da hizmetlerin ederlerinde “fahiş artış” yasak!

“Fahiş” sözcüğünü “ölçüyü kaçırmak” olarak bilmemiz yeterli; ölçüyü kaçırmak yasak!

***

Şu an olağanüstü bir süreçten geçildiğini, herkesin birbirinin gereksinmelerini bilmesi gerektiğini, komşuda oluşan acının herkesi yaktığını, bu yıkımdan kurtuluşun yolunun “herkesin yaşama hakkı” olduğunu, bugün beş Şubat’tan ayrı bir dönem yaşandığını…

Bu yurdun önünü açmak, geleceğini aydınlatmak için “bu” bakışın neresinde olunduğu bilinmeli…

“Yaşam sürüyor, her şey olacağa varır, gidenle gidilmez” diyerek, her şeyin “eskisi” gibi olduğunu düşünenler için, “yüzyılın sarsıntısından hiçbir şey çıkarmamışlar” derim!

Tersini; yine eskisi gibi çalmaya, yine eskisi gibi kendine yontmaya, yine daha çok kazanmak için her şeyi denemeye/ göze almaya hazır biçimde anlarım!

***

6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasa’da “fahiş satış” yasaklanmış! Zaten, birçok konuda olduğu gibi, burada da bir yasal eksiklikten söz etmek doğru olmaz!

Tıpkı konuta yer seçiminde, hangi malzemelerin kullanılması gerektiği konusunda, yüksekliğin kaç metre olması gerektiğinde, hangi yönetmeliklere uyulması koşulunda herhangi bir “yeni yasa” düzenlenmesine gereksinim yok!

Bizdeki eksiklik; denetim eksikliği, liyakatsizlik, kayırmacılık, “işi olsunculuk”, “kendine dokunmayan yılan yaşasıncılık” …

Ortada bir haksız kazanç varmış, toplumun belli bir katmanının edinememe zorluğu varmış, toplu yaşama anlayışına zarar vermiş, toplumsal ayrılışlara neden olmuş; denetimin umurunda değil!

***

Deprem nedeniyle aç gözlü/ fırsatçıların bugün sergiledikleri durum da böyle bir şey!

İnsanların deprem bölgelerindeki açlığından, evsizliğinden, yakınlarını yitirmişliğinden, yaşama tutunmaları için gereksinilen sevgiden hiçbir ders/ insanlık almadıkları gibi, bugünü “talep” nedeniyle fırsata dönüştürenler, ölçüyü kaçıranlar depremin yıkık alanları gibi karşımızda…

Daha ilk baştan bunun altının çizilmesi gerekirken, ikinci/ üçüncü hafta gerek arsa, gerek konut, gerekse kirada oluşan “ölçüyü” kaçırış için “şikayetler” üzerine harekete geçildiği belirtiliyor!

Geçen günlerde, aradığım bir emlakçı “depremle birlikte talep artınca arsa, konut, kira bedelleri üçü/ dörde katlandı” demişti, gelişmeleri “çok” olağan karşılayarak!

Yaşananlardan “bu denli” ders çıkarmışız, “bu denli” insanız demek ki! 020323

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP