“Ortak Politikalar Mutabakat Metni” için/ 2

“Ortak Politikalar Mutabakat Metni” için/ 2

ABONE OL
4 Şubat 2023 10:28
“Ortak Politikalar Mutabakat Metni” için/ 2
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

“Ortak Politikalar Mutabakat Metni” için çok emek verildiği açık… Toplumun yıllardır süren sancılarını sarmak, yaşadığı sosyal/ ekonomik kaygılara çözüm aramak için çaba harcamak, bu olguları “altı ayrı” siyasi parti sözcüleri tarafından gündeme taşımak kolay olmayacak!

Metin içerisinde yer alan “maddelerin” doğruluğu/ yerindeliği/ gerekliliği yerine, geçtiğimiz yıllarda HDP’nin açıkladığı izlencede olduğunu ileri sürerek çamurlayanlarla birlikte, “iktidarın” tüm bunlar için uğraş verdiğini/ çalıştığını/ başardığını söyleyenler de var!

Konuşmacıların, “HDP’nin maddeleri” olarak varsaydıkları sorunların “yok sayılma” mantığı ile de Altılı Masa sözcüleri sokağa çıkacak, medyanın sorularını yanıtlayacak, yaşama sıvanan çamuru temizlemeye çalışacak; hep birlikte göreceğiz!

***

Altılı Masa’nın işi zor olduğunca, başka şansı da yok; metni halka anlatmak, inandırıcı olmak, bunca sorunu çözebileceğinin güvenini vermek, “iktidarın” çözümsüzlüğünü göstermek zorunda!

Bunu yapabilmesi için de, sokağa çıkardığı sözcüyü doğru belirlemeli, yurttaşla arasında öykü oluşturabilecek isimleri artırmalı, demokrasiyi/ hukuku/ adaleti kanıksamış isimleri örgüte taşımalı, yıllardır görevlendirdiği “inandırıcılığı düşük” isimleri yurttaşa göstermekten uzak durmalı!

***

Bugün sokağa inip yurttaşı dinlediğinizde, “söz verdiğiniz” isimlerin birçoğunun bulaştığı öyküler dinliyorsunuz!

Yurttaştan uzaklığını, vitrin mankeni gibi dolaştığını, sözlerinin tutarsızlığını, sorunlara değiniyormuş gibi yapıp algı oluşturduğunu, tüm bunlara gerekçe olarak “her karşılaştığım çocuğuna iş istiyor, onun için herkesten kaçıyorum” dediğini, soruları dinlemeyip yalnız konuştuğunu duyuyorsunuz!

***

Adana’da sokağa inip “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” için konuşmaya çalıştığınızda karşınıza Anakent Belediyesi çıkıyor, CHP’nin elinde olan merkez ilçeler çıkıyor!

“İktidarın” yaşadığı saltanattan, savurganlıktan, yurttaşın yaşamını umursamazlıktan söz ettiğinizde belediyeleri soruyorlar, gösteriş için yapılan çalışmaları/ gereksiz buluşmaları/ bunların Adana’ya ne katkı sağladığını soruyorlar!

Sokakta bunca yaşanan kısır gelişmelere karşın, “binbeşyüz lira ile gül gibi geçiniyorum, çalıyorsa çalıyor/ para benim değil mi, bunlardan iyisi olmaz/ başımızdan eksik olmasın” deniyorsa, bunun sorumlusu yurttaş değil, kendini sokaktan uzak tutan “muhalefetin” genel/ yerel tutumudur!

***

Yineliyorum, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” güzel, yurttaşın gelecek kaygısını gün yüzüne çıkaran bir çalışma! Ancak bugün var olan isimlerin birçoğu ile gerçekleşmesi olanaksız!

Bugünkü isimlerin birçoğu ile böyle bir “muhalefet”, böyle de bir “iktidar” olur; başka seçenek de yok!

Şu an kimin kazanacak olup/ olmadığını değil, bu metne yurttaşı “kim” inandıracak onu merak ediyorum! 020223

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP