Soluyorsak “umut” var…

Soluyorsak “umut” var…

ABONE OL
2 Ocak 2023 10:09
Soluyorsak “umut” var…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Yine gözleriniz dolmuştur sanıyorum, her zamanki gibi…

Ete, süte, şekere, yaşayabilmeye, doyabilmeye ulaşmak için nasıl zorluklar yaşanmışsa, zorlukların aynısı “yine” art arda gelen birbirinden “duygu” yüklü “yeni yıl dilekleri” ile yaşandı!

Eşten, dosttan, arkadaştan gelen “yeni yıl dilekleri” değil sözünü ettiğim; hepsi/ her şey onların yazdıkları/ söyledikleri gibi içten olsa bunca yaşanan kısır çekişmeler, yetememeler, acılar yaşanır mıydı sanıyorsunuz…

Böyle diyenlere inanmayın; aklınızla, gördüklerinizle, bildiklerinizle, yaşadıklarınızla dalga geçiyorlardır, alay ediyorlardır, nasıl kandırdıklarını birbirine anlatıp göbek atıyorlardır!

***

Geçtiğimiz hafta, günlerce süren pazarlıktan sonra asgari ücretteki artış belirlendiğinde göboşlarından gülüşenleri, “işte oldu” diyenleri, “yine tarihsel” bulduklarını söyleyenleri duymayan oldu mu?

Nasıl bir sevinmeyse o, nasıl bir mutluluksa; kırk gün sonra alınacak aylık için “daha çoğu olamazdı” diyecek denli yaşananlara gözlerini kapatanlardan şimdi de “yeni yılda iyi dilekler” duymadınız mı?

Haberiniz vardır sanırım, daha asgari ücretin açıklandığı geceden başladı zamlar! Kasaptan aldığım sucuğu yüzde yirmibeş zamlı aldım, market raflarında da yenilenen etiketlerden söz etti eşim! İstanbul’da doğal gaza indirim geldi de, neden kışın daha azgınlaştığı bölgeler savsaklandı, neden benzine zam geldi; anlayanınız var mı?

***

Yarın ya da bir gün sonra emekli aylıklarına yapılacak zam da açıklanacak! Bunda üstelik düşüneceği “patron da” yok “iktidarın”; emeklinin insanca yaşayabilmesi için, başkalarına gereksinme duymadan/ borçlanmadan “yeni yıl dileklerine” gösterdikleri ilgiyi/ cömertliği gösterebilecekler mi acaba?

“Yeni yılın ülkemize, halkımıza iyi bir yaşam, mutluluk getirmesi dileğiyle…”

Çok daha uzun olan “dileği” böyle kısalttım! İçinde öyle olgular vardı ki, çocukların doyması, pazardan/ marketten rahatça alış-veriş yapılması, şiddetin olmaması, çocukların gülebilmesi, yolsuzluğun/ hırsızlığın azalması, adaletin/ hukukun etkin olması…

Yılladır her “önemli günler” öncesinde duyurulan, bir türlü de gerçekleştirilemeyen, bunca “dileğin” nedeni kimler ki? Asgari ücretle çalışanlar mı, sabahın karanlığında gözlerini ovarak okula giden çocuklar mı, yıllarca çalışıp emekli olan/ açlıkla sınanan yurttaşlar mı; kim?

***

2023 yılına güzel şeyler yazarak girmek isterdim;

Yazacağım en güzel şey “umut”’!

“Umutsuz insan yaşamaz” öğretisi üzerine kurulu yaşamımız! Soluyorsak, yemeye/ içmeye/ sevmeye/ mutlu olmaya gereksinme duyuyorsak “umut” var emektir!

İnsanın temel gereksinmeleri savsaklanamaz! İyi yaşayın, mutlu olun; bunları istemek hakkınız…

01012023

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP