“Yasaklar iyiye işaret değil!”

“Yasaklar iyiye işaret değil!”

ABONE OL
31 Ağustos 2022 12:15
“Yasaklar iyiye işaret değil!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Işıklarda uyusun, annem yemek konusunda “ısrarcı” olmadığımız için yakınırdı.

Komşunun çocuklarının ağlayarak “ekmek” istediğini, annelerinin arkalarından terlik fırlattığını, “bizimse” önümüzde olmasına karşın elimizi uzatmadığımızı söylerdi.

Bundan yarımyüzyıl önce anneme, “ekmeği, yiyeceği yüksek yere koy, ulaşamazlarsa mutlaka senden isteyeceklerdir” demişti komşulardan biri, o da “ekmek, yiyecek çocuktan esirgenir mi öyle; dediğinizi yapamam” diyerek alışkanlığını sürdürmüştü!

Evde olan hiçbir şeyi bizden uzak tutmamıştı…

Seksenli yıllarda, sanki açıkta olsa alıcısı çoğalacakmış gibi, “sözde” erotik dergileri poşetin içine koymuşlar, bir de dilimizde pekte gereksinilmeyen “muzır” sözcüğünü eklemişlerdi!

Poşetin içindeki dergiler, dışarıdakilerden daha pahalı olmasına karşın, “daha çok” aranır/ alınır olmuştu; taa ki açıkta satılana dek…

***

Herkeste öyle olduğunu sanıyorum; insan yakınındakini değil “uzağında” olanı arıyor, insan gözünün önünde olanı değil “yasak” olanı merak ediyor!

“Merak”, insan olmanın gereği gibi bir şey!

Adem/ Havva söylencelerinde geçen “yasak elma” öyküsü de buna bir örnek; üstelik cennetten kovulma pahasına “yasağı” çiğniyor!

“Yasak” iyi mi oluyor, gerginlik yaşanmasına mı neden oluyor, hiç yoktan “ünler” mi kazandırıyor, ülkenin onlarca sorunu varken “yasaklarla” zaman mı yitiriliyor, algı mı oluşturuluyor, her şey komplo-teorilerin birer parçası mı…

Sorular uzuyor/ gidiyor…

Konumuza geçelim…

***

Bundan üç ay önce, Uluslararası Isparta Gül Festivali kapsamında bir konserler düzenlenecekti.

Konser düzenleme kurulu etkinlikte yer alacak şarkıcılar arasında Melek Mosso’ya da yer vermişti!

Melek Mosso, adı yeni duyulmaya başlanan, çıktığı konserlerinde izleyicileriyle arasında iyi iletişim kurabilen bir şarkıcı…

Kalabalığı heyecanlandırmayı/ coşturmayı biliyor…

Isparta Gül Festivali Kurulu da, gençliği alanlara çekebilen şarkıcı Mosso’yu, Derya Uluğ ile Funda Arar’ında aralarında olduğu kadronun içine alıyor!

Milli Gençlik Vakfı ile Anadolu Gençlik Derneği Isparta Şubesi’nin, “Ahlaksızlığı özendiren hiçbir şarkıcı halkımız nezdinde sanatçı olarak kabul edilmeyecektir” demesi üzerine Mosso kadrodan çıkarılıyor!

Ardından kadrodaki diğer şarkıcılar da “isteyerek/ tepki göstererek” ayrılıyor!

Z kuşağı gençliğinin arasında “yeni” yer edinmeye çalışan Mosso, ülkenin “ciddi” konularını tartışan kanalların konusu oluyor! Tanımayan sokaktaki yurttaş tanıyor, sesini bilmeyen “neymiş” diye “meraktan” öğreniyor!

***

“Yasak”, Melek Mosso’yla bitmiyor!

Yurdun birçok bölgesinde çeşitli etkinlikler; kimi ahlak, kimi inanç, kimi konser yeri, kimi akılları zorlayacak başka etkenlerden dolayı “yasak” getirilerek topluma “işaret parmağı” gösteriliyor!

“Yasakla” toplumsal düzen kurulma olasılığı var mıdır?

Bu yapılan olsa olsa diktatörlüktür, hiçbirinin de yaşam süresi uzun olmamıştır, özellikle de Türkiye gibi bir ülkede de hiç!

Şarkıcıya ya da konserlerine “yasak” getirilerek sanki yurttaşların gelir düzeyi artırılacak, sanki dönen vurgun/ rüşvet/ soygun çarkı durdurulacak,  sanki Haldun Taner’in “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”ı son bulacak!

Geçtiğimiz hafta toplumda “sahne giyim tarzı” ile tepki gösterilen, bundan dört ay önce kullandığı, ardından özür dilediği “bir sözden” dolayı önce tutuklanan, ardından “ev hapsi” koşulu ile salıverilen Gülşen’i bilmeyenlere/ tanımayanlara dört gün boyunca anlattılar/ öğrettiler!

İyi mi oldu şimdi?

Biter mi, diyorum da; bitmiyor ki!

***

Bu sabah öğrendim, posta kutusuna gelen bültenden…

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Ceyhan da konser verecek olan İlkay Akkaya konseri, kaymakamlıkça iptal ediliyor.

Gerekçede de “Kaymakamlık önü Cumhuriyet meydanında İlkay Akkaya konseri düzenleneceği belirtilerek gerek izinlerin verilmesi istenmiştir. Konser etkinliğinin düzenlenmesi genel güvenlik, kamu düzeni, emniyet ve asayiş yönünden uygun görülmemiştir” deniyor!

İnsanların pazar sonlarını bekleyerek ezik/ çürük sebze/ meyve almak için çaba harcadığı bir süreçte “nelerle” uğraşılıyor böyle?

Annem, “bunlara ne oluyor böyle, bıraksınlar şarkılarını söylesinler, bıraksınlar dinleyicisi koro tutsun, bu yasaklar iyiye işaret değil” derdi yaşıyor olsaydı!

Öyle ya; yasaklar iyiye işaret değil!

300822

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP