Akalay’ın da, Küçük’ün de sözleri açık!

Akalay’ın da, Küçük’ün de sözleri açık!

ABONE OL
28 Temmuz 2022 14:27
Akalay’ın da, Küçük’ün de sözleri açık!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Son zamanlarda “toplumsal duyarlılık” gösteren oyuncuların, şarkıcıların, müzikçilerin, yayıncıların, gülmece ustalarının varlığı geleceğin “umutlu” olduğunu gösteriyor!

Toplumsal duyarlıktan uzak, şatafatlarını sağlamak için “gözlerimi kaparım vazifemi yaparım” diyenleri, saltanat sevdalıları tarihin hangi döneminde olursa/ olsun bu “umudun” dışında tutuyorum!

Bu “duyarlılığa” da “sanatçı olmak” diyorum!

“Sanatçı olmak”, bir anlamda “muhalefet” olabilmektir de; yanlışı kim olursa/ olsun söylenebilmektir, “kral çıplak” diyebilmektir, geniş halk kitlesini zorluğa itenleri açığa vurabilmektir, çevreye zarar verenlere karşı durabilmektir, görevden kaçanları gösterebilmektir, soyanlara/ çalanlara savaş açabilmektir, haksızlığa/ boyun eğmeye direnebilmektir…

“Sanatçı olmak” budur!

***

Diyorum ya, son bir yıl içerisinde çıkan yangınlarda gördük bazılarını, bir dağda ağaç kesen yüklenici işbirlikçilerinin karşısında gördük, deniz kıyılarını zapt edenlerin karşısında duranların arasında gördük, kentlere Avrupa’nın kanserojen atıklı plastik atıklarını dökenlerin karşısında gördük…

Bu yurdun ormanları yanarken, suları kirletilirken, doğası katledilirken, kentlerin içi çöplüğe dönüştürülürken; “hiç” sesleri çıkmayan, ekranlarda boy gösteren, lüks yaşamlarından kopamayan, kendilerini “sanatçı” sayan “toplumsal duyarlılıktan” iz taşımayanları da gördük!

Ama yurdun “toplumsal duyarlılıktan” kaçınmayan, “umudu” olan sanatçıları da var; unutmayalım…

***

Söze geleyim:

Geçtiği günlerde, televizyon dizilerinden tanıdığımız, nitelikli izlenceler ortaya çıkaran oyuncu Birce Akalay’ın sosyal medyada yaptığı paylaşım yandaş meyanın konusu oldu.

Akalay’ın, sosyal medyada son zamanlarda değindiği konuların bazıları şöyle:

*Eskişehir, ODTÜ gençlik konserinin yasaklanması,

* Kızılbük/ Marmaris’de yasal olmayan yapılaşma,

* Muğla’da, boğulduktan sonra varile konularak yakılan Pınar Gültekin cinayeti,

* Belediye zabıtasının Lösev tanıtım afişlerini kaldırılması…

Konuşulan paylaşım şu: Ülkeyi satanlar, 128 milyar Doları çalanlar yargılanması dileğiyle…

Sinema oyuncusu Akalay, “ülkeyi soyanlar/ satanlar, 128 milyar doları çalanlar yargılansın” demiş!

Aklı başında birinin “soyan/ çalan/ satan özgürce halkın arasında gezsin” demez kanımca!

Dememesi de gerekir!

***

Bu ülkenin her kuruşunda inşaat işçisinden fabrika proletaryasına değin, esnafından toprağı eken çiftçisine değin, gündüz bilmeyen yeraltı emekçisinden bilim insanına değin, sağlık çalışanlarına değin, alım gücü yetmediğinden pazar sonunu bekleyen yoksuluna değin, bu yurt için yaşamını yitirenlerin çocuklarına/ yakınlarına değin, emeklisine değin, işsizine/ öğrencisine değin herkesin hakkı olduğu için; aklı başında olan biri  “soyan/ çalan/ satan özgürce halkın arasında gezsin” dememesi gerekir!

Evinizin balkonundan, ya da aracınızın penceresinden “hırsız var” diye bağırsanız bozulanlar var, “kimden söz ettiğini biliyorum” diyen var, “dahasını konuşursan cezasını görürsün” diye korku uyarısı yapanlar var!

Örneğin, Bakan Süleyman Soylu “ Sedat Peker’den onbin dolar maaş alan siyasetçi var” dedi!

Örneğin, bu yurdun bakanı, eşinin şirketinden fahiş fiyatla “niteliksiz” dezenfekten satın aldığı ortaya çıktı!

Bunların yeniden gündeme gelmemesini beklemek, eğer bir “haksızlık” varsa ortaya çıkarmamak bu yurdun “açlıkla” boğuşan insanına “hayınlık” yapmak sayılmaz mı?

***

İşte Akalay’ın, “ülkeyi soyanlar/ satanlar, 128 milyar doları çalanlar yargılansın” sözü üzerine yandaş gazeteci Cem Küçük, hem sosyal medya hesabından, hem de yazdığı gazetenin köşesinden tüm acısını dışarı attı.

Küçük, köşe yazısında “Dün adını gerçekten ilk kez duyduğum Birce Akalay diye biri -oyuncuymuş- hükûmeti tehdit etmiş. Yargılanacaklar demiş. Kimin neyle yargılanacağını dememiş ama muhtemelen ortamlarda konuşulanları aktarmış. ” diyor!

Sonra da ekliyor:

“Birce Akalay sosyal medyaya bakıyor. Konuşulanları duyuyor. Hükûmet kesin gidici, diyor. Bunların hepsine bir öz güven gelmiş. Birce Hanım, son 20 yıldır böyle konuşanlar ya içeri girdi, ya kaçtı ya da kariyerleri bitti!”

Sinema oyuncusu Akalay’ın sözleri de, Küçük’ün yazdıkları da ortada; yorum yapmama gerek yok, ne söyledikleri çok açık kanımca!

230722

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP