8 Mart’ın anlamı

8 Mart’ın anlamı

ABONE OL
8 Mart 2022 18:08
8 Mart’ın anlamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Selma ERDAL

Yeniden, yeniden gündeme getirmek, bilmeyenlere neyin ne olduğunu dilimiz döndüğünce anlatmak gereklidir diyorum şu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün anlamını ya da nereden çıktığını…

Çünkü bazıları pırlantaların armağan edilebileceği bir gün olarak, tüketim toplumunun çarkları arasında kadının emeğini hiç ediyor, bazıları da ATATÜRK İLKE VE DEVRİMLERİ ile kazanılan kadın hak ve özgürlüklerini, toplumsal bellekten silip, onun yerine “dış mihraklı” bugünü ikame etmeye kalkışıyor.

Baylar ve bayanlar; sizin hak ve özgürlükleriniz ATATÜRK İlke ve Devrimlerinin tanıdığı “Siyasal Haklar” bağlamında ANAYASAMIZ ve Medeni Hukuk (YURTTAŞLAR YASASI) kapsamında güvence altındadır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ne bağlantılıdır, ne de o günün size getirisidir.

Üstelik bugün 1975 yılından beri gündemdedir. Siz Türk kadınları olarak; 1975 yılından öncesinde haklarınızdan yoksun ya da kısıtlı mıydınız? Sizin için; 29 Ekim 1923’de kurulan Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve Kuruluş İlke ve Devrimlerinin hiç mi anlamı yoktur? O hakların güvencesinde; erkeğe eş ve eşit olmadınız mı? Genel ve yerel seçimlerde; seçme ve seçilme hakkınız için (üstelik de pek çok Avrupa ülkesinden bile öncesinde) oy kullanmadınız mı? 1475 Sayılı İş Kanunu çerçevesinde “eşit işe, eşit ücret” ilkesiyle iş yaşamında yer almadınız mı?

Tarladan, TBMM’ye; her alanda görev yapmadınız mı?

Bütün bu gerçekleri yok sayarcasına, nedir bu böyle 8 Mart gününde var olduğunuzu sanmak ya da varoluşunuzu bugünle ilişkilendirmek? Atatürk İlke ve Devrimlerinin aydınlanmasında; birinci sınıf yurttaş kimliğini edinmiş Türk Kadınlarına yakışıyor mu böylesi bir umut arayışı?

Ey Türk Kadını!

Varlığın için, yurttaş kimliğin için, çağdaş yaşamda her alanda yer alabilmek için ve çok daha güçlü olabilmek için…

Üstelik de unuttuğun ya da sana unutturulmak istenen gerçekler varsa, onları 8 Mart günlerinde değil; ATATÜRK İlke ve Devrimlerinde ara!

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP