Toplumun işleyişini bozan “hasta”…

ABONE OL
9 Aralık 2019 19:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

“Sağlığı bozuk, organlardan her hangi birinin işleyişinde olumsuzluk olana” hasta deniyor!

Baş ağrısı, diş ağrısı, kalp sıkışması, uyuşukluk, istemsiz davranışlar, sinirsel olgular…

Günümüzde sarkan yüz, kırışan gözaltı, cılız dudak “düzeltmeleri” için kapı çalanlara da “hasta” deniyor!

Günlük yaşamını sürdürmesine engel olan, kendine katkı sağlayan organlarını kullanırken zorlanan, gülüşü yaralı olanların “hasta” olduğunu biliyoruz da…

Salt sistemin yabancılaşma dürtüsü olarak karşımıza çıkan, bireyin yaşamışlığını yadsıyan, olduğu gibi bilinmeme amacıyla yapılan “organ düzeltme” eylemi içerisinde olanların, ya da buna öncülük edip “asıl” kazançlı çıkanların yaşadıkları toplumun sırtına yükledikleri  “hasta” olgusunun anlamını bilmiyoruz!

Ayrıca “şiddet” yanlısı, sokaklara korku yayan, çocuğa, korumasız kadına, güçsüze “can alıcı” eylemlerde bulunan katillere de “hasta” diyemiyoruz!

***

Adamın biri, kim olduğunu bilmediği, o an için bulunduğu “psikolojik travmaya” kendince haklı gerekçeler bularak can alabiliyor!

Adamın biri, kendinden büyük çalışanını cezalandırmak amacıyla tokatlayabiliyor!

Adamın biri, öğretmeni olduğu sınıfın öğrencilerinden birini masanın üzerine çıkarıyor, akranlarının gözü önünde “gücünü gösterircesine” dövüyor!

Adamın biri, kendi gibi düşünmediği, söylediklerine inanmadığı için karşısındakinin “güçsüzlüğünden” yararlanarak “acı” verebilene dek zorbalık yapıyor!

Adamın biri, hayvansılaşmış vücudunu öne çıkarmak için “sanat” yaptığını açıklamakla yetinmeyip, sevenlerini(!) yatak odasına çağırabiliyor!

Adamın biri, yaşamın tüm ergilerinin kendinin olduğunu sanarak, gücü yettiği ne varsa avucunun içine alarak, verdiğine yetinilmesi isteniyor!

“Adamın biri” denilenler; toplumun her yerinde insanların karabasanı olmayı sürdürürken, kalabalığın arasında özgürce elini-kolunu sallayarak gezmeleri, sorgulansalar bile “şiddet” eylemlerini yapabilmelerinin koruma altına alınması, akla gelmeyecek iyi davranışlarla karşılaşmaları görmezden geliniyor!

Tedavi edilecek “hasta” oluşları bilinmezden geliniyor!

***

“Hastaların” görülmemezliği-bilinmemezliği, toplumun sağlığını bozuyor!

Sokakta, karşı karşıya gelinebilecek olaylar konusunda ”paranoyaya” kapılmamak o denli zor!

Hangi köşede, hangi kalabalığın arasında, kendini bilmez bir “hastanın” saldırısıyla karşılaşılacağı belirsiz!

Saldırılar ardından, adına “şiddet” denerek tepki gösterenlerin, “çözümden” daha çok “nefret” dolu söylemi bir şeye yaramadı şimdiye dek!

“Asıl” soruna çözüm yolları aranması gerekirken; “hasta” davranışından ödün vermeyeceğini “inatla” söylemek bir yana, bir de “güçlü” davranışlar içerisinde olması herkesi düşündürmeli!

***

Başta, sosyal yaşamı bozan öğelerin başında sıra bulması gereken “hasta” kavramının tanımı yapılmalı.

Baş, diş ya da diğer organların işleyişindeki olumsuzluk gibi, toplumun işleyişini “düzenli” sürebilmesini engelleyen öğelerin de “hastalık” sayılması zorunludur.

“Hasta” cezayla birlikte, “tedaviyle” giderilecek bir olgu olduğu da yadsınmamalıdır!

“Şiddetin” kimin yaşamını karartacağı belli değil!

 

ADANA’DA KÖMÜR KOKUSU

Aylar öncesinden, yurdun bazı bölgelerini etkileyen kış aylarının soğuğu Adana’da kendini göstermeye başladı. Kent içerisinde doğalgaz kullanmayan evlerin ısınmak için kullandıkları kara-kömür bir yandan dumanı, bir yandan da kokusu kendini gösterdi!

Akşam, yönünüzü hangi yöne çevirseniz evlerden yayılan dumanın yaydığı genzi yakan koku rahatsız edecek denli ağır!

Bugünlerde termik santraller nedeniyle yükselen kirlenme konuşulurken, yurttaşların kullandığı, özellikle de düşük kalorisi tartışma konusu olan ücretsiz dağıtılan kömürün oluşturduğu kirliliği gündeme getiren yok!

Termik santraller de sağlığı bozuyor, naylon poşette bozuyor, sigara dumanı da; tamam! Akla gelmeyecek biçimde yakılan, yaydığı koku-duman nedeniyle kış boyu insanları zehirleyen “kömür” kullanımı da bunların arasında yer almalı!

Araçta, kapalı alanda sigaranın kullanılması ne denli önemliyse, özellikle kalorisi zayıf kara-kömürün de oluşturduğu sağlıksızlık-kirlilik de aynı biçimde önemli sayılmalı.

Adana’da kara-kömürün yaydığı duman-koku, Adanalının sağlığı için çözülmeli…

071219

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP