Bu ‘karmaşayı’ yurttaşa yaşatmak…  

ABONE OL
20 Aralık 2018 19:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

CHP Parti Meclisi’nde yapılan oylama sonucunda İstanbul, Ankara, Adana, Antalya Büyükşehir Adaylarının kimler olacağı belirlendi.

İstanbul’da günlerdir konuşulan Ekrem İmamoğlu, Ankara’da tepkiler de çeken ancak Yeni İP’le aradaki suları soğutmamak için Mansur Yavaş, Adana’da baştan bu yana kamuoyu yoklamalarında da adı ilk sırada olarak gösterilen Zeydan Karalar, Antalya’da Muhuttin Böcek…

Bunlarla birlikte bölgemizden Adana Merkez ilçe Çukurova adayı olarak Soner Çetin, diğer illerden-ilçelerden onlarca aday belirlenirken, belirlenmesi bekletilen yerler de var…

Tamam mı şimdi?

***

Komplo teorilerinde, ‘istenen’ duruma ulaşmak için önceden hazırlıklar yapılır, yollar çizilir, kitleler o ‘hazırlıkların’ içerisine alınır, sonra bir bakmışsınız ki;

Yaptırdıkları hastaneleri doldurmak,

Ürettikleri ilaçları tükettirmek,

Kendileri dünyanın ‘seçkini’ olmak için televizyon ekranlarından, gazete sayfalarından, renkleriyle göz alan vitrinlerinden reklamlar yaparak insanları  ‘oralara’ çekmekteler.

Hem de ‘bedel’ ödeterek…

Hem de ‘yaşamsal kaygılar’ yükleterek…

Ülkemizde oniki eylülden bu yana politikanın içerisine sürüklendiği, özellikle de ‘milenyum’ ile birlikte ‘tutu’ alındığı süreç bu ‘komplo teorisi’ içerisinde yer buluyor!

***

Siyasi düşüncelerde ‘ayrılıklar’, aranan çözüm yolları bakımından çok önemlidir.

‘Olaylara ayrı bir bakış, ayrı bir yorum’ ancak ‘ideolojilerin’ özgürce açıklanabilmesiyle olasıdır. Baskı altındaki, gün yüzüne çıkmasıyla başlarına ‘demoklesin kılıcı’ gibi inilmesi; o ‘sorgulamanın’ yok olduğu anlamına gelmeyeceği gibi, sistemsel savruluşların nedeni olacaktır!

‘Bakış-yorum’ yurttaşlar arasında da bir iletişim, bir yanlışı düzeltme, bir birlikte yaşama, bir olanları üleşmek bakımından değerlendirildiğinde ‘kıskaca’ alınmaların yanlışlığı ortaya çıkar!

Bizim yıllardır, ya da yaklaşık iki on yıldır yaşadıklarımız, içerisine sürüklendiğimiz yer, ideolojiden kopuşumuz, yararlı olmaya değil kazanmaya odaklanışımız, düşünce üretemeyişimiz, baştaki iki kişinin ağzından çıkacak sözcüklerin çevresinde öbeklenişimiz, olanların kararlarını kabullenişimiz…

Tüm bunlar bir ‘komplo teorisi’ gereği olmalı!

***

CHP Parti Meclisi’nde yapılan oylamada gerek dün, gerek daha önceden, gerekse bundan sonra açıklanacak isimleri konuşmak istemiyorum ben…

Her insan, her can bir değerdir…

Bakın bir çatlağın ‘papağana’ yaptığı işkenceyi bile günlerdir konuşuyoruz haklı olarak. Bir cana kıymanın, bir canın yaşama hakkını elinden almanın, onun varlığını yok saymanın anlamı olmadığı gibi, ‘onun’ düşüncelerini yok saymanın da anlamı yok!

İnsanların ‘toplu’ olarak bir arada yaşamaları için gerekli olan kuralları da unutmamak gerek.

Örneğin ‘birey’ alınacak kararlarda söz sahibi olmalı.

Örneğin ‘ayrı’ düşünceler olsa da ‘tartışılma’ gereği duyulmalı.

Örneğin kimse kimsenin söylediklerine ‘saygılı’ olmasa bile, ‘dinlemek-anlamak’ zorunda olduğunu bilmeli.

***

Biz bunları son yıllarda ‘hep’ ıskalamadık mı? Üstelik bu süreçte, birçok yanlışlar yapıldığını görmezden gelemdik mi?

Yılardır, her seçim öncesinde ‘bu seçim başka, bu seçimin öncülleri var’ denerek, ‘politikanın’ içinin boşaltılmasına, ‘geleneksel’ duruşun unutulmasına tanık olduk!

Bu seçim sonucunda da Ankara yitirilirse, parti meclisi ne diyecek acaba?

Bu günden ortaya çıkan ‘tepkiler’ nasıl değerlendirilecek?

Beklenen, istenen de bu ‘karmaşayı’ yurttaşa yaşatmak değil mi?

 

ZEYDAN KARALAR’IN ÇABASI AKP’Lİ SEÇMENİ ETKİLERSE…

Adana’da son yapılan genel seçim sonucu şöyle:

AKP: 34.7

CHP: 26.1

HDP: 13.5

Yeni İP: 12.2

MHP: 11.8

‘İttifak’ anlaşması gereği bu partilerden CHP ile MHP adaylarını belirledi. AKP-MHP, CHP-Yeni İP birlikte hareket edecek!

Tanıdığım bazı AKP’lilerden duydum. ‘En büyük parti ol, aday gösterme, olacak şey değil’ düşüncesinde olan birçok partilinin olduğundan söz etti. Bu durumun bazı il ile, bazı ilçe örgütlerinde de konuşulduğunu ileri sürdü.

Sonucun yansımasının ‘nasıl olacağı’ konusundan çok, sonuca giderken ‘nelerin’ yapılması gerektiği konusunda düşünceler açıklamayı yeğlememe karşın AKP’li tanıdığımın söyledikleri düşündürdü beni.

Geçmiş dönem CHP’nin ‘desteğiyle’ başkanlığı kazanan Hüseyin Sözlü’nün, bu seçimde  ‘cumhur’ desteğini alamaması biraz da CHP’nin adayı Zeydan Karalar’ın çabasına bağlı gibi…

Önümüzdeki günler ‘çok’ konuşulacak…

192018

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP