“Kemal Kılıçdaroğlu ile ekibinin CHP’yi iktidara getirmek gibi bir amaçlarının” olmadığını ileri sürüyor, Nefes’ten Deniz Zeyrek… Bunu gerekçe olarak da Kılıçdaroğlu ile ekibinin hukuk, tüzük, kural tanımamalarına, kurultayın zamanında toplanmasına engel olmalarına, partinin seçime girmemesi için her tür yolu denemelerine bağlıyor! 26 Temmuz’a dek Kurultay yapılmaması durumunda, “iktidar” buradan yola çıkarak “CHP seçimlere katılamaz” derse bu tutum karşısında hiçbir şey yapamayacaklarını çok iyi bildiklerini gerekçelere ekliyor…
Oniki yıl partide genel başkan olmuş, arkasına o dönemin “kurt” politikacıların almış… En önemlisi de, genel başkan olduğu süreçte seçmenin umudunu hep karartmış! Bugün çıkıp “iktidar” olmaktan söz ediyorsa düşünmek gerekmez mi? Üstelik parti içerisinde “iktidarı” sevindirecek toma ile genel merkeze girişin önünü açarak, partiliyi yaka/ paça dışarı attırarak mı?
***
Belli ki Kılıçdaroğlu kendini “cambaz” bilirken, Özel’i de “iki cambaz bir ipte oynamaz” diyerek cambazlaştırıyor… Şaşkınlık uyandırmıyor mu? Çünkü o ip; iki büyük hırsın, iki baskın gücün ağırlığını aynı anda taşıyamaz oysa. Bir noktada denge bozulur; ya ip kopar ya da cambazlardan biri diğerini aşağı itmek zorunda kalır. Siyaset arenası ile güç odaklarında da durum tam olarak budur. Aynı yönetim koltuğuna, aynı yetki alanına göz dikmiş güç figürleri yan yana geldiğinde kalıcı bir ortaklık kurulamaz. Kapalı kapılar ardındaki tüzük oyunları, gizli sözleşmeler, birbirinin ayağını kaydırma çabaları tam da bu “tek ipte dengede kalma” kavgasının birer sonucudur.
Bu hırs ile tekelleşme gözü kör ettiğinde, kurallar da tüzükler de hiçe sayılır. Siyasi koltukların zevkini tadanlar, oraya yeniden oturabilmek için kullanmadık araç, başvurmadık yol bırakmazlar. Oysa güç savaşına dayalı bu düzende o ip her zaman kopmaya tutsaktır. Halkın umudunu karartan, kendi partilisini kapı dışarı eden anlayış, aslında tabanın sesini ile ortaklaşa iş yapma kültürünü yok etmektedir.
***
İşte bu tek ipli dengesizlik, parti içindeki tıkanmışlık, ana muhalefeti yepyeni bir yol ayrımına sürüklüyor. Kurultay kapılarını kilitleyerek yüzyıllık çınarı seçime giremez duruma getirmek isteyenlerin bu yıkıcı önerileri karşısında, Özgür Özel ile arkadaşları eli kolu bağlı beklemeyecektir. Kulislerde kulaktan kulağa yayılan, gazeteci Selahattin Önkibar’ın da açıkça dile getirdiği yeni parti arayışları tam da bu zorunluktan doğuyor.
İleri sürülen savlara göre; Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş isimlerin öncülüğünde, Anadolu’nun birçok kentinde örgüt yerleri bile belirlenmiş durumda. Buradaki temel amaç, ulusal umudu korumak, seçmeni geleceksiz bırakmamaktır. Asıl konuşulması gereken konulardan biri de “buna” kimin zorladığı… Kendi küçük “iktidarları” için partiyi ateşe atanlara karşı bu yeni oluşum, bir istek değil, dayatmalar karşısında masada duran en güçlü çıkış yoludur. Bunu, Özel ekibinin “iki parti, her şeyiyle hazır” demelerinden de anlıyoruz.
***
Tüm bu gelişmeler, Kılıçdaroğlu ile ekibinin tüzük çıkmazına karşı geliştirilen zorunlu bir savunma refleksi sayılacağı gibi, “iktidar” olma istencini de zora sürükleyecektir. Partiyi kurultaysız bırakarak seçime girmesini engellemek isteyenlerin ortaya koyduğu tıkanıklık, ana “muhalefeti” küllerinden yeniden doğmaya zorlamaktadır. İmamoğlu, Yavaş, Özel ortaklığının masaya koyduğu bu B planı, seçmeni seçeneksiz bırakmama kararlılığının somut bir göstergesi gibi düşünülmeli. İki cambazın aynı ipte yürüyemediği bu süreçte, ipi koparmak isteyenlere karşı yeni bir güç oluşturmaktadır.
Sonuç olarak; kendi küçük güç alanlarını korumak uğruna koca bir çınarı ateşe atanlar, yalnız kendilerini değil demokrasi anlayışını da zora sürüklemektedir. Siyaseti halk için değil, koltuk için yapanların ipleri er/ geç kopacaktır. Gelecek; kişisel beklentilerin ayak oyunlarıyla değil, halkın umudunu diri tutacak, üretimi, adaleti, toplumsal gönenci merkezine alacak duruşu net, saydam adımlarla kurulacaktır. Zeyrek’in sözüne dönecek olursak; Kılıçdaroğlu’nun “iktidar” olmak gibi bir amacı yok, var olan “iktidarı” yaşatmak çabası… 150626






























