Önceki iki makalede Türkiye ekonomisinin nasıl geliştiğini, nasıl güçlendiğini, özel sektörün nereden nereye geldiğini ve emperyalizmin ihracat eksenli Türkiye üretimi istemediğini, askeri darbeyle nasıl bu sisteme son vererek; ithalat eksenli sistem getirerek, Türkiye’nin bugünlere neden getirildiğini başlıklarla izaha çalıştım… Güncelleme yapılarak, kuruluş felsefesi hedefiyle fabrika ayarlarına dönülmesini belirttim.
Cumhuriyetle, Türkiye üretimi tarım üzerine kuruldu. Bugün bu gerçek yerle bir oldu. Türkiye yeniden dirilmesi için önce analiz, sonuca göre çözüm yaratacak kooperatifleşmeyi hızla üretime sokmalıyız. Türkiye tarımı bölgelere göre çeşitli ürün desenlerine sahiptir.
Tarıma çok uygun ovaları, seracılığı uygun ekim alanları, otlakları ve ormanları olan ülkedir.
Ama 1980 askeri darbesiyle; üretimi yapan köylü ucuz iş gücünün içine sürüklenmek için toprağını terk etmek zorunda bırakıldı. Kurulan düzen yıkıldı ve patates, tahılı, mısırı, pamuğu ve diğer sanayi bitkilerini ithal eder konuma getirildi. Tarım girdisi yüksek olan üretime dönüştürüldü.
Köylü tarımda kullanacağı araç gereç, tohum, gübre, iş gücü ve pazarlama konusunda; çaresiz, yetersiz ve sahipsiz. Yukarıda ifade ettiğim gibi Türkiye’de tarım; istihdam yapan üretim birimi olmaktan çıktı.
Göçler başladı.
Köyler boşaldı.
Köylü karşı karşıya kaldığı bu durumdan tek başına kurtulamaz.
Örf ve ananesinde var olan imc dayanışmasını, kooperatif sistemine dönüştürerek kendi yaşamını ve ülkesini huzura taşıyacak rol verilidir. Bu rolü verecek projenin adı kırsal dönüşüm projesidir! Kaynakları yerinde değerlendiren, istihdamı sanayi kuruluşlarıyla yaratan, ülke içi ve ülke dışı pazarlara kolayca yayılan; planlamayla yapılan dönüşüm projesi. Tarım ve sanayinin iç içe geçtiği halk sektörü oluşturan proje. Uygulandığı bölgede; devlet sektörü ve özel sektör temsilcileriyle birlikte karar alarak uygulama sağlatan proje. Tarım üretiminin (sanayii ve gıda ürünleri, hayvancılık, arıcılık, orman ve deniz ürünlerinin); sanayi ürünlerine dönüşeceği proje… Bu projenin en güçlü saç ayağı kooperatifleşmedir. Milyonlarca kişinin yer alacağı bu üretim sistemiyle, Türkiye yeniden ayağa kalkacaktır… Alım gücü yükselen, insanca yaşayan, yarınına huzur ve güvenle bakan Türkiye doğacaktır!
Tarımda; gıda ve sanayi bitkilerine ait ürün desenleri üreten köylülerin kooperatif sistemi içinde birlikte üretime başlatılmalı.
Elde edilen ürünler, halk sektörüyle sanayiyle mamule dönüşecektir.
Aynı sistem hayvancılıkta, arıcılıkta, orman ürünlerinde uygulamaya konmalıdır.
Demokratik halk cumhuriyeti için demokratik anayasa; demokratik halk cumhuriyetini yaşatacak olan üretim sisteminin yeniden kurulması … Devlet sektörü, kamu sektörü, özel sektörü
YORUMLAR