Lezzet Festivali tüm kente yayılmalı

Lezzet Festivali tüm kente yayılmalı

ABONE OL
17 Ekim 2024 16:37
Lezzet Festivali tüm kente yayılmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer Alpdoğan

Adının başına “uluslararası” eklenen Adana Lezzet Festivali’nin sekizincisi bugün başlıyor.

Pazar günü bitecek Lezzet Festivali, “Kökleriyle Adana” sloganıyla Vali Yavuz Selim Köşger’in açıklamasıyla 1,5 milyon ziyaretçi çekmeyi planlıyor..

1,5 milyon hedefin ulaşılabilir mi bilmeme ama, Festivalin Merkez Park’a sıkıştırılması yanlış bir tutum..

Düzenleyenlerin, stant kiralarından yüksek miktarda gelir elde etme ihtirasının bir sonucu olarak Lezzet Festivali  bir parka sıkıştırılmış bulunmaktadır..

Halbuki, ilk yıllardaki lezzet festivalleri daha amacına uygundu..

Çünkü festival kente yayılmıştı..

Şinasi Caddesi ve Kazancılar Çarşısı başta olmak üzere, kentin her köşesindeki lokantalar festivale katılıyorlardı..

Festival için Adana’ya gelenler de cadde cadde sokak sokak farklı mekanlara giderek hem festivalin lezzetini yaşıyorlar, hem Adana’yı karış karış gezerek, kenti tanıyorlardı..

Yani festival Adana’nın tanıtımını tam anlamıyla üstleniyor, görevinin yerine getiriyordu..

Sonra ne olduysa, kentle festivalin bütünleşmesinin hazmedemeyen birileri çıktı ve Lezzet Festivali’ni Merkez Park’a hapsettiler..

Stantları da gıda işletme ve hediyelik eşya satıcılarına yüksek fiyatlarla kiralayarak Lezzet Festivali’nin rant festivaline çevirmişlerdi..

Ne yazık ki, bu yıl da Lezzet Festivali Merkez Park’a, belki birkaç stantla da Atatürk Parkı’na sıkıştıracaklar, bir kez daha festival diye panayır yapacaklar.

“Uluslararasılık” iddiasıyla bu yıl gerçekleştirilecek Lezzet Festivalini düzenleyenler, festivalin gerçekten uluslararası platformda Adana’nın tanıtımını yapmak istiyorlarsa, bu yıl son kez bir parka sıkıştırırlar..

Gelecek yıl ve sonraki yıllarda Adana’nın tamamını festival alanı olarak organize ederler..

Uluslararası konular, Tepebağ’da, Kayalıbağ’da, Turgut Özal’sa, Uğur Mumcu’da, Süleyman Demirel’de, Adnan Menderes’te, Çatalan Köprüsü’nde hem Lezzet Festivalinin coşkusunu yaşarlar, Adana’nın lezzetlerinin tadarlar, Adana’yı yakından tanırlar..

İşte o zaman Lezzet Festivali gerçek bir festival olur..

Festivalle ilgili bir öneli konuda, organize edenlerin, bazı sözde sivil toplum örgütü olan ama, gerçekte siyasal İslamcı cemaat ve cemiyetlerin üyelerini mutlu etmek için Adana’nın dünyada nam salmış boğması gibi alkollü içki düşmanlığı yapmaktan vazgeçecek iradeyi ortaya koyabilmeleridir.

 

Durakta sollayan belediye otobüsü

Dün , Baraj Yolu’nda işe gelmek için otobüs beklerken ilginç bir olaya tanık oldum..

Adana Koleji’nin Duygu Cafe’ye doğru biraz geçince ki otobüs durağında benimle birlikte çok sayıda otobüs bekleyen yolcu vardı..

O sırada 116 hattındaki 01 DPM 55 plakalı belediye otobüsü durağın hemen girişinde önündeki hızla halk otobüsünü solladı.

Bunun üzerine, durakta bekleyen bazı yolcular o anda hareket etmeye başlayan halk otobüsünün önünden yolun ortasına koşarak el kol işaretleriyle otobüsü durdurmaya çalıştılar..

O hattın devamlı yolcularının verdiği bilgiye göre otobüs, saat 08.30’da Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden hareket etmiş..

Durakta sollama yapan otobüsü durdurmasalar, aynı hattaki ikinci otobüs tam bir saat sonra Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden hareket edecekmiş..

Yani insanlar bir şoförün aceleciliği yüzünden işlerine geç kalacaklar; ya da Baraj Yolu’ndan kent merkezine oradan da 116 hattının güzergahına benzer güzergahta sefer yapan bir başka araca binerek, yani iki araç değiştirerek işlerine zamanında ulaşmaya çalışacaklar..

Sollama yapan sürücü ne diyecek diye merak ettim, o hattın yolcularından sonra ben de otobüse bindim..

Durakta son sürat sollayan sürücü, halk otobüsünü geçince duracağının söyleyerek kendini haklı çıkarmaya çalışıyordu. Ama, öyle bir şansı yoktu. Halk otobüsü de hareket halinde olduğu için  bir kaç yüz metre ilerdeki göbekte bulunan ışıklara kadar durma şansı yoktu, durması halinde zincirleme bir kazaya yol açma olasılığı yüksekti..

Yolcuların konuşmalarından, benzer sollamaları zaman zaman yapıldığı izlenimim çıkıyordu..

Konuşulanlara kulak kabartınca, Ulaşım Daire Başkanı ve Otobüs Şube müdürü Hüseyin Kara, sürücülere arada bir duraklarda sollayın diye talimat mı veriyor diye düşündüm..

Şaka bir yana, Hüseyin Kara’nın belediye otobüslerinin kullananları sanırım duraklara yaklaştıklarında sollamamaları ve durağa girmeleri yolunda sık sık uyarması gerekiyor..

Tabii, kurallara uygun otobüs sürenleri tenzih ediyorum.

 

Tepki geri adım attırıyormuş

Demek ki, halkın tepkisi güç zehirlenmesi yaşayan siyasal iktidarlara da geri adım attırabiliyormuş..

Bunun örneğin, AK Parti iktidarının Deli Dumrul’u kıskandıracak bir yasa teklifiyle kredi kartı limitlerinden vergi salma girişiminde gördük..

Hayvanların katledilmesinin öngören yasa gibi, “Savunma Sanayi Fonu” diyerek halkın milli duygularını da okşayarak kolayca geçireceklerinden emin oldukları, olası borçtan katkı payı adıyla vergi saldıkları yasanın da kolayca Meclis’ten geçeceğini, milletin itiraz etmeden, kuzu kuzu o vergileri ödeyeceklerini hesaplıyorlardı..

Ancak yanıldılar..

Yanlış hesapları Bağdat’tan değil ama Türkiye’nin her yanındaki halktan föndü..

Halkın sözlü olarak gösterdiği tepki, kredi kartları limitinin yasa teklifinde belirtilen limitin altına çekilmesi için bankalar yapılan başvuru, “yaptım oldu” kafasındaki iktidara çark ettirdi..

TBMM’de komisyondan “2025’te görüşülmek” üzere geri çekmek zorunda kaldılar..

İlk fırsatta yeniden gündeme getireceklerdir ama, halkın tepkisini korkunca halkın cebindeki son paraları da alma girişiminden vazgeçmek zorunda kaldılar.,

Deli Dumrul’un da, ,Mekke’de taşlanan şeytanın bile aklına gelmeyecek gelecekte yapılma olasılığı bulunan borçlanmalara vergi salmaya geri adım attıran halkın, başka alanlardaki yasa tekliflerinde de benzer tepkiyi gösterip benzer sonuçları alabileceğinin de bir kanıtı..

Örneğin, (şimdilik) sokakta yaşayan hayvanların katledilmelerini meşrulaştıran ve son günlerde katliamların yaşanmasına neden olan yasanın geri çekilmesi sağlanabilir..

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP