Büyükşehir Belediye Başkanına öneri…

Büyükşehir Belediye Başkanına öneri…

ABONE OL
4 Temmuz 2024 19:36
Büyükşehir Belediye Başkanına öneri…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mekin ŞAHİN

Söz önemli ama uçar gider. Eylem kalıcıdır. İnsan yaşadıkça izi var olmaya devam eder. Devleti yönetenler seçmenden oy isterken vaat sunar. Sadece sözle ifade ettiği için seçim biter söz unutulur. Yerel iktidar sahibi ve yönetimi genel iktidar sahibi yönetimden farklı değildir. Ancak vaatleri projeyle sunan yöneticiler, iktidar olduğunda projeyi uygulamaya koyar.

Adana yerel yöneticileri bugüne kadar kenti şaha kaldıran, dünya odağı olan ve kentte yaşayanları kent bilincine taşıyan eylemlere adım atmamıştır.

Kendi kuşağımdan ve ikinci dönem Büyük şehir belediye başkanlığı yapmakta olan Zeydan Karalara birçok olması gereken projelerden birini uygulamaya koyması amacıyla bu önerimi kamuoyu önünde sunuyorum.

Spor Turizmi ve Adana…

Adana romanlarda ki kent. Kent doğallığı içinde kaybolmuş, geçmişten geleceğe çiçek açan değerleri izole bir kent. Çeşnisi bol kaynakları bir türlü evrensel dünyaya kapısını açamadı. Bu yüzden var olan değerleri kentte yaşayan Adanalıda, dünyada yaşayan insanlarda unutmuş. Kuyruğunu yiyen yılan gibi küçüldükçe kabararak, küçüldüğünü görmesinler diye kendi sevdasını üzerine yorgan yapmış. Türkiye’nin en verimli tarım alanına sahip. Türkiye’nin en eski sanayi kurumlarına sahip. Türkiye’nin en büyük iki ırmağına sahip. Sayısız dere ve çay gibi akarsuları var. Orman zenginliği, madenler, her tür hayvan yaşamına elverişli coğrafya, Akdeniz’e kıyısı olan iki ilçesi ve tarihin derinliklerine inen kültürel birikimler, kaleler, surlar, mezarlıklar, tarihe giden limanlar ve İrem bahçelerini aratmayan doğal güzelliklere sahip. Kendi sevdasını üzerine yorgan yapmış bu kentin, üzerine örtülen toprağı kaldırarak dünya insanlığına ulaşmasındaki zaman aşımının sonu gelmiştir. Bu dev proje, geçmişten şu ana unutulmuş olsa da, süreci başlatacak ve evrensel inancı her hizmetine yansıtacak kurum Adana büyük şehir belediye yönetimi ve başkanıdır. Tarihi değerleri ilçeler boyutunda baktığımızda, nelere sahip olduğumuzu görebileceğiz.

Tufanbeyli: Şar antik kenti, Ala kapı, Kırık kilise, kaya mezarları, Han yeri kaya anıtı, Kürebeli yaylası. Saimbeyli: Kara kilise, Obruk şelalesi tabiat parkı, Saimbeyli şehitliği, Çatak yaylası, Haçin kalesi… Feke: Kadem camii, Kilikya manastırı tarihinde önemli yer tutan Feke Kalesi, Göksu ırmağı, Uğurlubağ kalesi… Kozan: Hoşkadem camii, Anavarza antik kenti, Karasis kalesi, Sis kalesi, Andala (Andıl) kalesi, Yarıkkaya (uzun oğlan) kalesi, Bucak kalesi, Kudret kalesi, Küçük camii, Yaverin konağı, Bedesten(arasta), Ferhat tepesi kilisesi, Köreken (kırkkapı) kilisesi, Battal gazi zindanı, Keşiş mağarası, Yenilenen şehir hamamı, Dağılcak mesire alanı, Cennet vadisi.. İmamoğlu’nda tarihi mozaik kalıntıları… Aladağ: Akören antik kent, Aladağ küp şelalesi, Tamrut (Alişe) kale, Mazılık harabesi, Masiret kalıntıları, Sarı Çiçek, Yedi göller, 9 adet doğa harikası yaylalar. Karaisalı: Varda Alman köprüsü, Yer köprü mesire alanı, Kızıldağ yaylası, Kesire han, Kapı kaya kanyonu, Keçi kalesi, Yanık kale, Milvan kalesi… Pozantı: Armutoğlu yaylası, Akçatekir yaylası, İbrahim paşa tabyası, Aşar yaylası, Anıt ağaçları, Anahşa kalesi, Şeker pınar mesire alanı, Ak köprü, Belemedik, Cemal paşa camii, Çakıt vadisi, Gülek vadisi … Karataş: Karataş plajı, Akyatan gölü, Tuzla gölü, Osmanlı hanları, Magarsus ören yeri … Yumurtalıkta önemli yerler: Lagün gölleri, Yumurtalık lagünü milli parkı, Ayas antik kent, Ayas kalesi, Marko Pola iskelesi, Atlas kalesi … Ceyhan önemli yerler: Yılan kalesi, Kurtkulağı kervansarayı, Tumlu kalesi, Durhasan dede türbesi, Kapuzbaşı şelalesi…. Yüreğir’de: Misis ören yeri, Misis köprüsü, Misis kervansaray, Misis mozaik müzesi… Sarıçamda gezilecek yerler Çukurova üniversitesi, İncirlik, Sarıçam ormanları. Adana merkezde gezilecek yerler: Adana Sabancı merkez camii, Adana ulu (Ramazanoğlu) camii, Adana merkez park, Dilberler sekisi, Adana Tren istasyonu, Adana etnografya müzesi, Çoban dede parkı, Adana kalesi, Adana sinema müzesi, Adana yağ camii, Adana Kazancılar çarşısı, Büyük saat kulesi, Bebekli kilisesi, Atatürk evi ve müzesi, Taş köprü, Seyhan barajı ve gölü…

Yukarıda ifade ettiğim tarihi alanlar; tarihin derinliklerinden gelen değerler. Yeni yatırım gerektiren tarihi değerler değil. Ancak bu tarihi değerlerin önemi yönetimlerce kavranmadığı için Adana sevdasının yorganları altında izole olmuşlar. Ne kent insanlarının ne Türkiye halkının nede dünya insanlığının ilgisini çekememiştir. Bu değerlerin hak ettiği ilgiyi elde etmeleri için bilinçli ve disiplinli çalışma gerekir.

Sektörel faaliyeti koordine eden merkezi kurum gerekir. Tarihin derinliklerinde olmayan ama gün ışığında olan değerleri aydınlığa kavuşturarak insanlığın ilgisini çekecek faaliyetleri kesintisiz sürdürülmesi gerekir. Bu amaçla Adana’ya sahip çıkacak kurumsal faaliyeti sürdürecek en önemli kurum ise Adana büyük şehir belediye başkanlığıdır. Adana büyük şehir belediye başkanlığı Adana halkının desteğiyle üzerine düşeni yaparak, Adananın evrensel kent olma kapısını aralamalıdır. Elbette böylesine büyük projenin bir ayağının genel yönetim olması çok hoştur. Çok hoş olan o destek yoksa, bizler öyle bir kuşaktan geliyoruz ki; inancına sahip çıkan yalınız kalmaz. Tek başına kalsa da inancıyla yüreğini bütünleştirdiği anda önüne çıkan tüm engelleri aşarak amacını kucaklar. Adana’yı evrensel kent yaşamının mihengine taşıyacak olan kişiler inancına dört elle sahip çıkarak, yarına huzurla bakan Adanalıya hak ettiği kente kavuşturacaktır! Tarihi değerlere sahip çıkmak bu amacın sadece ilk ayağı. Hedef Adananın Turizm kenti olması. Hedef Adana Turizmine spor ve kültürel turizmi kazandırmak. Hedef tarım ve sanayi kenti Adana’yı, turizmle güçlü mega kent yapmak. Hedef İskenderun körfezinin kalbi Adana’yı Akdeniz’in cennet kenti yapmak!

Spor Turizmi ve Adana.

Kentlerin evrenselliği yankısının sürekli olmasına bağlıdır. O yankının sürekli olması, kenti tanıtan desenlerin çok farklı yansımasıdır. Desen çok çeşitli olsa da yansıması az veya yok. Bu bir anlam ifade etmez. Tıpkı bugün yaşadığımız kent Adana gibi… Yok, yok! Ama sadece dünyanın en büyük köy unvanına sahip kent oldu Adana. Adana ürün desenleri tarihin derinliklerinde başlıyor, doğa güzelliğiyle büyüleyen akıcılığa sahip. Böylesi coğrafya konumuna rağmen kenti yönetenlerin sadece günü yaşamaları yüzünden evrensel kimliğe ulaşamadı. Adananın farklı konumda akarsuları var. Ormanlar arasından kıvrıla kıvrıla akan Toros dağlarında doğan akarsular ve kurulan yapay göller spor turizmine çok uygun. Özellikle Adana baraj gölü ve Çatalan baraj gölü coğrafi konumları gereği modern spor tesisleri ve modern oteller inşa edilmesine uygundur.

Antalya turizminde ve tanıtımında spor turizmi önemli yer tutar. Ancak Adana turizm gelirleri ve turist ziyaretleri çok yetersiz. Yetersiz olan turizmi canlandırarak yabancı ve iç turisti çekecek kararlar almak ve uygulamak zorunlu olmuştur. Bu zorunluğu yerine getirmek ve kamu yatırımlarıyla özel sektörün omuz omuza olmasını sağlayacak Nazım planları turizm sektörü göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Nâzım planları şehrin hangi yöne ve ne amaçla gelişeceğini gösteren pusuladır. Adana bu pusuladan yoksunsa, acilen nazım planı hazırlanarak; kuzey Adana ve Adana baraj gölü kuzey coğrafi kesimi sporun çeşitli faaliyetlerine sahip olacak ve bu tesisleri cazip hale getirecek modern otel yapımına uygun imar düzenlemesi yapılmalıdır. Özel sektörün ve kamu sektörünün bu amaçla yaptığı yatırımlar ciddi tanıtım reklamlarıyla ve nitelikli festivallerle dünya halkına sunulmalıdır. Yapılan yatırımlar istihdam yaratırken, Adana kentini tanımak isteyen yüz binlerce turistin akınıyla ciddi gelirin Adana’ya girmesi sağlanır. Bu örnek diğer ilçelerdeki desenleri cazip konuma taşıyacak, tarım ve sanayi ürünlerin dünya markası olmadığında önünü açacaktır.

Tarihi değerler Sportif faaliyetleri besleyen yatırımlar

Kültürel, ekonomik ve üretime dönük festivaller Tarım ve sanayi ürünlerin dünya markası olması… İç içe geçen bu çalışma ve hizmetin Ana merkezi Adana yerel yönetimleri ve o kurumlar içinde bilinçli kurulmuş olan daire başkanlığı ve şube müdürlüklerdir. Kollektif ve koordine çalışma içeren bu büyük proje, Adananın evrensel kent olmasına katkı sağlayacaktır. Adana hizmete hazır Sosyal devlet algısını tüm hizmetlere taşınacak olan Büyük şehir belediyesi hazırlanarak; Adana’yı evrensel yapacak her projeye hızır olmalı!

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP