İstanbul ile Ankara’da “emekliler” seçimin konusu…
  • OLAY NET
  • Gündem
  • İstanbul ile Ankara’da “emekliler” seçimin konusu…

İstanbul ile Ankara’da “emekliler” seçimin konusu…

ABONE OL
2 Şubat 2024 17:11
İstanbul ile Ankara’da “emekliler” seçimin konusu…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Temel besinlerin edinilmesini zorlaştıran enflasyon nedeniyle, dargelirli özellikle de emekliler açlık sınırı altında kalan aylıklarıyla zorluklar yaşıyor. İktidar ısrarla emeklilerin aylıklarını geçinebilecekleri düzeye çıkarmamakta  direniyorsa, anakent belediye başkan adayları da da o denli cömert davranıyor. Kazanmaları durumunda emeklilere sözler veriliyor.

Birgün’de, konuya ilişkin yer alan haber şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2024’ü ’emekliler yılı’ ilan ederken, milyonlarca emeklinin maaşı taksit taksit yapılan zamlarla 10 bin TL’ye yuvarlandı. 10 bin TL ile geçinmeye çalışan milyonlarca emeklide seçim öncesi seyyanen zam beklentisi oluştu. Emekliler iktidardan ek zam beklerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ’emekliler yılı’ hazırlıkları kamuoyuna yansıdı.

EMEKLİ MAAŞLARI SINIRLARIN ALTINDA

Sandığa iki aydan az bir süre kala Cumhur İttifakı’nın Ankara ve İstanbul adayları, ‘ihtiyacı olan emeklilere’ para verme vaatlerini sıraladı. Murat Kurum emeklilere 2 bin 500 TL; Turgut Altınok’sa ayda 5 bin TL vereceğini açıkladı. Türk-İş’in Ocak ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre açlık sınırı 15 bin 048 TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin 019 TL’ye yükseldi. Emekliler maaşlarını en düşükten veya en yüksekten alsa bile ya açlık ya da yoksulluk sınırının altında gelir elde edebiliyor.

VAATLER 162 MİLYAR LİRA

Sözcü’nün haberine göre iki aday da vaadine ‘ihtiyacı olan’ şerhi düşse de açlık sınırı altında yaşamaya çalışan emeklilerin neredeyse tamamını sosyal desteğe muhtaç durumda. Türkiye Emekliler Derneği verilerine İstanbul’da üç milyon emekli bulunuyor. Kişi başına aylık 2 bin 500 TL’den sadece İstanbul’un yıllık maliyeti 90 milyar TL’yi buluyor. Ankara’da ise 1.2 milyon emekli ikamet ediyor. Başkent’teki maliyet ise yaklaşık 72 milyar. İki adayın emeklilere dönük vaadinin sadece bir yıllık faturası 162 milyar TL ediyor.

BELEDİYELERİN TOPLAM BÜTÇELERİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda 2024 yılı bütçesi sunumunu 28 Kasım 2023’te gerçekleştirmişti. İSKİ ve İETT dahil, 2024 yılı konsolide bütçelerinin 294 milyar TL olacağını aktaran İmamoğlu, “İştirak şirketlerimizin 2024 yılı bütçesi ise, 222 milyar TL olacak. Dolayısıyla toplam konsolide bütçemiz 516 milyar TL’ye ulaşacak” demişti. Toplam 92 milyar lirayı bulan Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının 2024 mali yılı bütçesi 20 Kasım 2023’te oy çokluğuyla kabul edilmişti.

haber: birgün

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP