DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Elektrik ve doğalgazda  KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”
  • OLAY NET
  • Ekonomi
  • “Elektrik ve doğalgazda  KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”

“Elektrik ve doğalgazda  KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”

ABONE OL
2 Ocak 2024 13:57
“Elektrik ve doğalgazda  KDV oranı yüzde 1’e indirilsin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa Önerisi hazırladı.

Ekonomik krizin, yurttaşların yaşamını olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktör olduğuna vurgulayan Gürer, özellikle enerji giderlerindeki artışların, bu olumsuz etkileri daha da derinleştirdiğini belirtti.

CHP’li Gürer, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında hayat pahalılığı yaşanmakta ve temel tüketim maddelerinin fiyatlarında her geçen gün artışlar gözlenmektedir. Bu durum, vatandaşların günlük yaşam giderlerini karşılamakta güçlük çekmelerine neden olmaktadır. Temel ihtiyaçlarını gidermekte zorlanan vatandaşlar, özellikle enerji giderlerindeki artışlar karşısında ek bir mali yük altına girmektedir.

Faturalarını ödeyemediğinden dolayı elektrik veya doğalgazın kesilmesi birçoğu işsizlik, yüksek enflasyon ve düşük gelir gibi ekonomik sorunlarla mücadele eden aileleri daha da zor bir duruma sokmaktadır.

Bu indirim, enerji maliyetlerinde bir azalma sağlayarak vatandaşların günlük yaşam giderlerini dengelemelerine yardımcı olacaktır. KDV oranındaki düşüş, özellikle kış aylarında artan ısınma ihtiyaçlarına bağlı olarak yükselen faturaların etkisini azaltacak ve vatandaşların ekonomik sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletecektir.

Daha düşük KDV oranı, enerji faturalarındaki yükü hafifletip, aile bütçelerini dengelemekte ve ekonomik sıkıntıların bir kısmını azaltmada etkili olacaktır.”

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YASA ÖNERİSİ

MADDE 1- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 28- Katma değer vergisi oranı konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektrik için %1, diğer vergiye tabii her bir işlem için % l0’dur. Cumhurbaşkanı bu oranı, dört katına kadar artırmaya, %1’e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası ve inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.”

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP