ESKADER’in ödülü Veyis Güngör’e

ESKADER’in ödülü Veyis Güngör’e

ABONE OL
25 Aralık 2023 11:10
ESKADER’in ödülü Veyis Güngör’e
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY

Türkiye’nin önemli kuruluşlarından Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’in düzenlediği “ESKADER Kültür Sanat Ödülleri” sahiplerini buldu.

2022 yılı için 24 dalda 27 kişi ve kuruma ödül verildi. Titiz araştırma ve inceleme döneminden sonra tespit edilenlerin mükâfatları, her yılın sonunda açıklanıyor ve Nisan ayında da törenle sahiplerini buluyordu. 2022 ödülleri takdim programı, bu yıl deprem yası ve Gazze için ulusal yas nedeniyle aralık ayının sonuna ertelendi. 23 Aralık Cumartesi günü Fatih Belediyesi Kültür Merkezinde ödüller sahiplerine takdim edildi.

Afbeelding met kleding, person, persoon, gebouw Automatisch gegenereerde beschrijving
İstanbul’da yapılan ödül töreninin göze çarpan en başarılı yarışmacısı, Hollanda’dan Veyis Güngör oldu. Daha önce de tam dört ödülle taçlandırılmış olan, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, TV programlarının odak noktası oldu.

Hollanda’da yaşayan Türkler’in gurur kaynağı olan Güngör, törene katılan dostları tarafından tebrik edildi ve sahiplenildi.

DÜŞÜNCE ÖDÜLÜ

Afbeelding met tekst, vliegtuig, brief, schermopname Automatisch gegenereerde beschrijving

Veyis Güngör “Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler” adlı eseriyle “düşünce” dalında ödüle layık görüldü. Çizgi Yayınları arasında yer alan kitap, Avrupa Türkleri, göç, sivil toplum ve gençlik”, “Irkçılık, Avrupa İslam’ı ve demokrasi”, “Türkiye-AB ilişkileri ve Türk Dünyası”, “Kültürel Referanslar, dünya dili ve gelecek vizyonu” başlıkları altında pek çok güncel soruna ışık tutuyor.

ÖDÜL AVRUPA TÜRKLERİNE

Afbeelding met overdekt, statief, kleding, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Veyis Güngör, ödül töreni ve devamında TRT2 ve EkoTÜRK TV’ye yaptığı açıklamada, Avrupa Türklerinin, Türkiye kültür ve sanat çevrelerinde gündeme gelmesine vesile olan ESKADER’e teşekkür etti. Güngör, ödülü, dünyaya dağılan yedi milyon Türk diasporası ve hassaten Avrupa Türkleri adına aldığını ve Avrupa’da 60 yıldır var olma mücadelesi veren Avrupa Türklerinin artık yeni dünya ve yeni bir kimlik oluşturma sürecine geldiklerini söyledi.

DOSTLARI YALNIZ BIRAKMADILAR

Afbeelding met Menselijk gezicht, kleding, persoon, glimlach Automatisch gegenereerde beschrijving

Veyis Güngör’ü, ödül töreninde İstanbul’daki dostları yalnız bırakmadılar. Güngör konuşmasında kendisini böyle anlamlı bir günde yalnız bırakmayan Avrupa Türk İslam Birliği kurucu başkanı Musa Serdar Çelebi, EkoTürk Tv Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir, FEBOR Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik ve oğlu pilot Emre Çelik, TV. Program Yapımcısı Fehmi Atay ve TESAM Düşünce Kuruluşundan Talha Zeytinci, Hamza Doğalı ve Ömer Güler’e teşekkür etti.

ESKADER ÖDÜLLERİ

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, person Automatisch gegenereerde beschrijving

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), Türk edebiyatını, dilini, sanatını ve kültürünü araştırmak amacıyla, 4 Mart 2008 tarihinde İstanbul’da kurulmuş olan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak Türk Edebiyatı alanında çalışmalar yapan yazarlara destek veriyor.

Yapılan seçimler sonucunda belirlenen ESKADER 2022 Kültür Sanat Ödülleri’nin tamamı şöyle:

Araştırma-İnceleme: Üç İsim Dört Mevsim, Dr. Necmettin Turinay, Ketebe Yayınları.

Armağan Kitap: Prof. Dr. Nazım H. Polat Kitabı, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.

Biyografi: Mehmet Genç Bir Âlimin Hayat ve İlim Serencamı, Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay, Ötüken Neşriyat.

Çocuk Yayınları: “Kardeş Şehirler Seti”, Diyanet Vakfı Yayınları.

Deneme: Seslerden Uzakta, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Çolpan Kitap.

Dergi: Şiraze (kitap kültürü dergisi)

Düşünce: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler, Veyis Güngör, Çizgi Yayınları.

Gazete Köşe Yazarlığı: Ali Bal, Milat Gazetesi.

Gezi: Kendini Arayan Şehir, Ahmet Köseoğlu, Çizgi Yayınları.

Hatıra: Cağaloğlu’nda Bir Yayıncı Portresi, Ebubekir Erdem, Erdem Yayınları.

Hikâye: Hasar Raporu, Özlem Metin, Şule Yayınları.

Kitap Kültürü: Anadolu Mektebi – Prof. Dr. Sami Güçlü.

Kitap Yayıncılığı: Post Yayınları.

Klasik Türk İslâm Sanatları: Prof. Dr. Savaş Çevik (Hattat)

Kurum: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı.

Müzik: Ender Doğan – İrfan Türküleri.

Portre: Kırklanmış Portreler, Fahri Tuna, Hece Yayınları.

Roman: Ben Gönen’de Doğdum, Salim Nizam, Ötüken Neşriyat.

Sinema: Tay filmi.

Şehir ve Kültür: Balıkesir Belediyesi ve Millet Kütüphanesi ile Ahmet Kot.

Şiir: Yer Çok ve Adımlarımız, A. Samet Atılgan, Dergâh Yayınları.

Televizyon Programcılığı: “Edebiyat Söyleşileri” Ahmet Murat, TRT2.

Üstün Hizmet Ödülleri:

1. Prof. Dr. Abdullah Uçman

2. Prof. Dr. Mertol Tulum

3. Dr. Aydın Yüksel

Özel Ödül: Prof. Dr. Ramazan Şeşen

VEYİS GÜNGÖR’ÜN DAHA ÖNCE ALDIĞI ÖDÜLLER

Veyis Güngör, yaptığı çalışmalarla ilgili Ziya Gökalp Türk Ocakları İlim ve Teşvik Armağanı (1998), Halil İbrahim Buluşmaları Altın Sofra İyilik Ödülü (2008), Yılın En Başarılı Sivil Toplum Ödülü (2019), “Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülü” (2019) ödüllerine de layık görülmüştü.

ZİYA GÖKALP TÜRK OCAKLARI İLİM VE TEŞVİK ARMAĞANI

Afbeelding met persoon, kleding, Menselijk gezicht, stropdas Automatisch gegenereerde beschrijving

Veyis Güngör, Amsterdam Üniversitesi Pedagoji Fakültesinde hazırladığı “Ziya Göklap’in terbiye ve eğitim fikirleri” (Ideeen van Ziya Gökalp over opvoeding en onderwijs) ara tez çalışmasıyla, 1998 yılı “Ziya Gökalp Türk Ocakları İlim ve Teşvik Armağını” aldı. 1912 yılında kurulan Türk Ocakları Türk Merkez Heyeti, 12 Mart 1987’den itibaren her yıl “Ziya Gökalp/ Türk Ocakları İlim ve Teşvik Armağanı, Hamdullah Suphi Tanrıöver/ Türk Ocakları Kültür Armağanı, Dr. Hasan Ferit Cansever/ Türk Ocakları Hizmet Armağanı, Prof. Dr. Osman Turan/ Türk Ocakları Türklük Araştırmaları Armağanı, Nihal Atsız/ Türk Ocakları Türk Dünyasına Hizmet Armağanı ve Galip Erdem / Türk Ocakları Şeref Armağanı, Türk Ocakları Armağanları vermektedir.

ALTIN SOFRA İYİLİK ÖDÜLÜ

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, stropdas Automatisch gegenereerde beschrijving

Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları Konferansının sonunda “Altın Sofra İyilik Ödülleri” (2008) sahiplerini buldu. Şanlıurfa Valiliği’nce organize edilen projenin temel felsefesi, üç büyük dinin atası olarak kabul edilen İbrahim Peygamber’in gönül enginliğinde bütün insanlığı buluşturmak olarak açıklandı. UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör’ün yürüttüğü “Kurban Bayramı ve Yoksullukla Mücadele Projesi” ikincilik ödülüne layık görüldü. Güngör ödülü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcisi Michel Gaude’dan aldı. Ödül töreninde kısa bir konuşma yapan Veyis Güngör “Dünyamızın yeniden şekillendiği bir süreçte UETD olarak Avrupa Birliği’ni bir medeniyet projesi olarak görüyor ve bu projeyi değerler üzerine kurulan bir entegrasyon olarak niteliyoruz. Avrupa, Balkanlar ve komşu ülkelerde yaşayan ve Türkçe konuşan toplulukların bu projede yerlerini almaları için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

YILIN EN BAŞARILI SİVİL TOPLUM ÖDÜLÜ

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, pak Automatisch gegenereerde beschrijving

Almanya’nın Duisburg şehrinden dünyaya yayın yapan, Avrupalı Türklerin gözü, kulağı sesi olan Kanal Avrupa TV’nin sahibi Alipaşa Akbaş’ın başkanı olduğu Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği (ATBYGB) “1. Avrupa Türk Medya Zirvesi” yılın ödüllerini verdi. Bu yılki Ödül törenine katılım yoğun oldu. 24 dalda verilen ödüllerden, “Yılın En Başarılı Sivil Toplum” ödülü, Türkevi Derneği Başkanı Veyis Güngör’e verildi. Verilen Ödülde şu ifadeler yer aldı: “Sayın Veyis Güngör Avrupa’da yaşayan Türk toplumunun birliğine, kimlik ve aidiyet duygularının gelişmesi istikametinde yapmış olduğunuz katkılardan dolayı minnet ve şükranlarımızı sunarız”.

ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLÜ

Hollanda'ya sığamayan Veyis Güngör nereye koşuyor?

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfınca (TÜRKSAV) organize edilen Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu. Türk dünyasına hizmet edenlere 24 yıldır çeşitli dallarda ödüller veren TÜRKSAV’ün 2020 yılı Avrupa ödülü Veyis Güngör’e verildi. Güngör’e bu ödül, Hollanda’da ve Avrupa’daki Türklerle ilgili anlamlı etkinlikler için layık görüldü. Bu çerçevede Türk Dünyası Diriliş Ödülü’nü Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan’da Türk tarihi ile ilgili çalışmaları ve eserlerinden dolayı Prof. Dr. Feridun Ağasıoğlu, Kıbrıs’taki Türk vakıfları ve Maraş üzerine yaptığı çalışmalar bulunan KKTC Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter gibi isimler de Türk Dünyası Hizmet Ödülleri aldılar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP