“Söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruat” mı?
  • OLAY NET
  • Yazarlar
  • “Söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruat” mı?

“Söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruat” mı?

ABONE OL
13 Ağustos 2023 18:10
“Söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruat” mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Atatürk’ün söylediği belirtilen “söz konusu vatansa gerisi teferruattır sözü, Kemalist katmanın yer yer dile getirdiği, kimi zaman toplumun tamamında sıkça yinelenen bir söz dizisidir. Ancak araştırmacıların yazılı bir kaynakta izine rastlayamadığı, Atatürk’ün bu söz dizisini nerede/ ne zaman/ hangi koşularda/ neden kullandığı bilinmiyor! Yıllarca “sağ iktidarlarca” söylediği ileri sürülen “komünizm görüldüğü yerde ezilmelidir” sözü gibi, “söz konusu vatansa gerisi teferruattırsözü de zaman zaman ısıtılarak gündeme getiriliyor!

İşin çarpıcı yanı da; bu söz dizileri yinelenirken, sanki Atatürk’ün “kurtuluş” için verdiği “savaşı” yaşıyorlarmış gibi, o denli “kendilerinden” ödün veriyorlarmış gibi, bir de “ilk kez” kendilerinin söylediği “öykünmeli” söz dizileri kuruyorlar!

***

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, doğduğu/ gençlik yıllarını yaşadığı Karataş’ta ilk konuğu olarak katıldığı Turizm Platformu’nda konuşurken “herkes bilmeli ki söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruattır” tümcesini kuruyor! Elbette, insanın doğduğu/ büyüdüğü kente övgüler dizmesi, “onu” diğerlerinden “ayrı” bir yere koyması için “geçerli” nedenleri olabilir!

En çok “orada” buluşmalar düzenleyebilir, “oranın” kalkınması için uğraş verebilir de; ancak “eğer” Adana’nın vekiliyseniz, Adana’nın “her” ilçesinde size oy verenler varsa, “o” ilçelerde yaşayanlarında “sizden” beklendiği “özverili çalışmalar” olması gerekiyorsa, “herkes bilmeli ki söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruattır” tümcesi söylenmeden önce uzunca düşünülmesi gerekiyordu kanımca…

***

Adana’nın dört milletvekili var! Hepsi Adana merkeze sıkıştırılmış! Kuzey Adana olarak bilinen İmamoğlu, Aladağ, Kozan, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli milenyumun öncesi de var/ sonrası da; milletvekili listelerinin “hep” üveyi oldu!

Şunu soracağım; Adanalı Adananın merkezini, Karataşlı Karataş’ı, Ceyhanlı Ceyhan’ı “gerisi teferruat” dışına bırakılacak olursa ne olur, herhangi bir nedenle gerçekleşen buluşmalarda “o bölgelerden” nasıl bir sıcaklık beklenir düşünülmesi gerekmiyor muydu?

***

Adana’nın her ilçesinin kendine özgü tarihsel, doğal, coğrafi varsıllıkları bulunmaktadır! Bir Adana milletvekili, salt kendi doğduğu/ büyüdüğü/ tarlasının-bahçesinin bulunduğu kenti öne çıkarmak, diğerlerinden ayırmak gibi bir girişim içeresine girdiğinde partisinin/ CHP’nin “temel ilkelerinden” de uzaklaşıyor, denmesi olasıdır!

Herkes bilmeli ki söz konusu Adana ile Karataş ise gerisi teferruattır” tümcesi, doğduğu kentte yeniden var olmak için bir duruş, ya da “ilk dönemin” bir özrü müydü, bilmiyorum! Ancak, sözde Kemalist çizginin “savunucusu” olduğunu göstermek istediği kesin! Elbette, Atatürk’ün söylediğine ilişkin hiçbir kanıt olmamasına karşın… 120823

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP