TMO’da randevu sorunu tüccarı sevindiriyor!

TMO’da randevu sorunu tüccarı sevindiriyor!

ABONE OL
18 Temmuz 2023 17:02
TMO’da randevu sorunu tüccarı sevindiriyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer; arpa, buğday hasadının devam ettiği Ulukışla ilçesinde Güney Köyünde, hububat üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

CHP Milletvekili Gürer’e dert yanan üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) başlattığı randevulu alım sisteminin çalışmadığını ifade ettiler. TMO’ya ulaşamadıklarını belirten üreticiler, bu nedenle tüccarın vicdanına terkedildiklerini, tüccarın ise bu yıl için belirlenen taban fiyatın çok altında fiyatla ürünleri almaya çalıştığını vurguladı.

Mazot, gübre, ilaç gibi giderlerle maliyet artışının bir yıl içinde yaklaşık 5 kata ulaştığına değinen başka üreticiler TMO’ya bir türlü ulaşamadıklarını ileri sürdü.

CHP’li Gürer ise AKP iktidarının 21 yıldır sürdürdüğü yanlış tarım politikalarının üreticiyi perişan etiğini belirterek şunları söyledi:

“TMO Depolarının büyük kısmı ithal buğday ile dolu olan TMO’nun, randevulu alım sisteminin de sanki bilerek durma noktasına geldiği iddiada ediliyor. Üretici TMO’ya ulaşamadığını belirtiyor. TMO’ya ulaşamayan üretici tüccarın insafına bırakılıyor. Tüccar da düşük fiyat teklif ettiği için üretici ürününü satamıyor. Ürünü satamayan üretici borcunu ödeyemiyor. Böyle bir kısın döngünün içinde TMO’nun halen var olan bu büyük soruna çözüm bulamaması üreticiyi mağdur ediyor.

Hububat hasadı Çukurova’da mayıs ayının ortalarında başladı ve o bölgede tamamlandı. Şu anda Niğde ve bazı bölgelerde hasat devam ediyor. Bir kısım üretici arpayı, buğdayı hasat etti ama ederine satamayınca sorun oluştu. Çok sayıda üretici farklı illerden de arıyor. Ortada kaldık diyorlar. Son mazot zammı ve diğer girdilerde çiftçiyi zora soktu. Bazı bölgelerde hasat ağustos ayının ortalarına kadar devam edecek. Mazot zammı biçerdöver fiyatını da katladı. Çiftçi bir dokun bin ah işitiliyor. Nasıl kasım ve aralıkta ekim yapacak onu dahi düşünüyor. Elemez duruma bizi sürüklüyorlar diye dert yananda var.

Bu yıl da yüzde 40 oranındaki enflasyona rağmen Buğdayda yüzde 24 artış oldu. Bu halde bile ürününü TMO verip borcunu ödeyip işini sürdürme umudu vardı. TMO’nun alım yapmasını bekleyen üretici ne yazık ki TMO’ya ulaşamadan sorun isyan ettiriyor. TMO ortada yok. Bir kısım çiftçi hasat yapıp ürününü evinin önüne dökerken bir kısmı da halen hasat yapıyor. Kuru tarım alanlarında daha zor koşullarda hasat yapan üretici, TMO’ya ürününü vermek istiyor ama TMO’nun randevulu sistemi tıkalı olduğunu için ürününü satamıyor. Tüccar ise fiyatları düşük tutuyor.

Üreticilerin arpa ve buğdayın, TMO tarafından bir an önce alınmasını istiyor. Çünkü hasat yapıldı ve hasattan elde edecekleri gelirle borçlarını ödemek istiyorlar. Banka kredilerinin vadesinin geldiği halde ürünü satamadıkları için kredi ödemesi de yapamadıklarını söylüyorlar. Üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için TMO’nun derhal devreye girerek, var olan soruna çözüm bulması gerekiyor. Böyle giderse çoğu üretici önümüzdeki yıl ekim yapmayı bile düşünmüyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP