Çocuklar…   

Çocuklar…  

ABONE OL
30 Kasım 2022 17:11
Çocuklar…   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

“Çocuk”, denilince akla yalınlık/ paklık gelir, gelecek gelir, umut gelir, doğanın ilkyazla uyanması gelir!

Kuşkusuz yalnız benim için değil…

O küçük elleri, karşılıksız gülüşü/ sevişi, sevinirken yaydığı ışığı gelir…

Çocukların doymaması, gereksinimlerinin sağlanamaması anne/ baba için mutsuzluk anlamına gelir!

Politikacılardan sıkça “çocuklar aç yatağa girmeyecek” sözünü duyduğumda, çocukların “yatağa aç” girmesine neden olan, önlem almak için çabalaması gereken kim ya da kimler varsa umursamazlıklarına/ uzak duruşlarına kızmadan yapamam!

Nerede yanlış yapılmış, nerede görmezden gelinmişlerdi de “yatağa aç” girmeye tutsaktılar!

Sorulmayacak mı?

***

Durup/ dururken değil söylediklerim.

Sabahın alaca karanlığında, soğuk kış günlerinin yağışlı havalarında okullarının yoluna dökülen çocuklar için, günde “bir kez” ücretsiz beslenmeleri konuşuldu günlerce, dar gelirli ailelerin gerektiğince beslenmelerini sağlayamadıkları bilinirken bir de…

Çocuklar yaşlarına uygun beslenmek için süt içmeliydiler, yumurta tüketmeliydiler…

Çocukların sağlıklı beslenmeleri ailelerin olduğunca, devletin de ödeviydi, ancak “iktidar” “devlet okullarında çocuklara ücretsiz yemek versin” önerisini ret etmeyi yeğledi, diğer önerilerdeki gibi!

Denir ki, “tüm canlılar sağlıklı yaşayabilmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli, dengeli beslenmek zorunludur”!

Çocuklar da bir canlıdır, çocukların da sağlıklı olmaya/ bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye gereksinimleri vardır; unuttuk mu?

***

Kanımca, araştırmacılar “konu” bulmakta hiç de zorlanmıyorlardır…

Daha önceden yapılmış mıydı, böyle bir şey akla gelmiş miydi bilmiyorum, ancak yapılan araştırmada Türkiye OECD üyeleri arasında çocuklarda yoksulluğun en yüksek olduğu ikinci ülkeymiş!

Ülkemizde, her yüz çocuktan yirmikisi yoksulluk içerisinde büyüyormuş!

Ülkedeki yoksulluğu düşünün, asgari ücretliyi düşünün, emeklileri düşünün, işsizleri düşünün; dönün bir de bunların çocuklarını düşünün!

Ülkenin büyük çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamını sürdürünce, açlık sınırı altında yaşamını sürdüren yurttaşların çocukları da gelişebilmeleri için ne iyi beslenebiliyorlar, ne sağlıklılar, ne de bağışıklık sistemleri güçlü…

Yalın, pak, gelecek, umut, ilkyazı anımsatan “çocuklara” bu yoksulluk hak sayılmasın!

291122

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP