• OLAY NET
  • Yazarlar
  • “Yurt dışı seçim çevresi” ve “yurt dışı milletvekilliği” yok ama…

“Yurt dışı seçim çevresi” ve “yurt dışı milletvekilliği” yok ama…

ABONE OL
10 Temmuz 2022 19:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY 

Türk Devleti’ni yönetenler, yurt dışında yaşayan milyonlarca yurttaşı yok sayarak, ‘Yurt Dışı Seçim Çevresi ve Yurt Dışı Milletvekilliği’ konusunu gündeme getirmiyorlar ve Suriyeliler’e verilen otomobil hakkını gurbetçiye vermiyorlar ama, yine de yurt dışından Türkiye’deki seçimlere katılan ve kazanan üç milletvekili, yurt dışındaki yurttaşlarımızın haklarını savunmak için mücadele ediyorlar.

Yurt dışındaki yurttaşlarımızın, Türkiye’deki seçimlerde seçip seçilebilmeleri için ilk yasa teklifini 2015 yılında veren Mutafa Yeneroğlu, bu konuyla ilgili olarak şöyle demişti: “Bir seçmen kitlesinin en uygun temsili, yine o kitlenin içinden çıkan kişilerle sağlanır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, yurt dışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM’de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurt dışı seçim çevresiyle birlikte, yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır.”

MUSTAFA YENEROĞLU

Yeneroğlu: AK Parti eleştirilere kulak vermeli – DW – 12.05.2019

1976 yılında ailesiyle birlikte Almanya’nın Köln şehrine yerleşti. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1987 yılından itibaren, yurt dışındaki sivil toplum çalışmalarına aktif olarak katıldı. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurt Dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği ile Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Perspektif ve Sabah Ülkesi dergilerini yönetti. IGMG Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 2015-2017 yılları arasında Göç Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

Haziran ve Kasım 2015 ile 24 Haziran 2018 Türkiye Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak seçildi.
18 Ağustos 2018’de AK Parti MKYK üyeliğine seçildi.
2017-18 yılları arasında TBMM Anayasa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyeliği görevinde bulundu.
28 Ekim 2019 tarihinde MKYK üyeliğinden, 30 Ekim 2019 tarihinde ise Adalet ve Kalkınma Partisi‘nden istifa etti.
9 Mart 2020 tarihinde Ali Babacan tarafından kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi‘nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. TBMM 25., 26. ve 27. Dönem İstanbul Milletvekilidir.

UTKU ÇAKIRÖZER

CHP'li Çakırözer: 15 Temmuz'dan ders çıkarmıyorsunuz

CHP Eskişehir milletvekili Utku Çakırözer, yurt dışındaki yurttaşlarımızın haklarını savunan konuşmaları ile ünlü bir gurbetçidir. Bakınız, yurt dışındaki yurttaşlarımızın emeklilik konusunda ve diğer konularda Çakırözer neler demişti: “Seçim zamanı verdiğiniz sözler nerede? Önce Ağustos’ta yaptığınız haksızlığı bitirin. Dövizle BES emekliliğin altarnetifi olamaz.”

Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada yurtdışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerin eksik olduğuna dikkat çekerek, yurtdışında yaşayan Türklerin taleplerinin yer aldığı kapsayıcı, bütünlüklü bir paketin TBMM’den derhal çıkarılmasını istedi. Torbadaki dövizli BES düzenlemesini eleştiren Çakırözer, “Hani yurt dışı seçim bölgesi? Hani Türkiye’deki emeklilik kesilmeden Avrupa’da çalışabilme hakkı? Hani Türk Hava Yolları biletlerinde indirim? Hani Türkiye’de ücretsiz sağlık hizmetleri? Bu talepler neden bu torbaya konulmadı. Gurbetçilerimize reva gördüğünüz ama içinde sağlık sigortası, sosyal güvencesi olmayan dövizle BES emekliliğin alternatifi değildir. Gurbetçiler bizden tasarruf hesabı beklemiyor. Gurbetçiler bizden Ağustos ayındaki ayrımcılığın, haksızlığın kalkmasını ve SGK üzerinden emekliliğe geri dönüş bekliyor” dedi.

AYIPLI KANUNUN GEREKÇESİ BUGÜN ORTAYA ÇIKTI

Gurbetçiye dövizle BES düzenlemesinin, emekliliğin alternatifi olmadığına dikkat çeken Çakırözer, “İçerisinde sağlık sigortası yok, sosyal güvence yok, bunun nesi emeklilik? Daha Ağustos ayında gurbetçilerimizin Türkiye’den borçlanarak emeklilik imkânını neredeyse ortadan kaldırdınız. ‘Gurbetçiler nimet külfet dengesini bozuyor, bunu yaparsak 1 milyar lira kâr ederiz’ mantığıyla yüzbinlerce gurbetçimizi SGK yerine BAĞ-KUR’lu yaptınız.
O emekçilere patron primi ödettiniz. On yıllarca dişinden tırnağından artırıp kazandığı birikimiyle 2 bin, 2 bin 400 lira emekli maaşı almayı hak eden kardeşlerimizi 2 katı prim ödeterek yarısını yani bin, bin 400 lira maaş alır hâle düşürdünüz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızı üvey evlat gibi gören o ayıplı kanunun gerekçesi işte bugün ortaya çıkıyor” dedi.

SAVURGANLIĞIN GÜVENCESİ GURBETÇİ OLAMAZ

Meclis’te gurbetçiye BES düzenlemesinin nereden çıktığını soran Çakırözer, şöyle konuştu:
“Gurbetçinin önce Türkiye’den emekliliklerini zorlaştırdınız, hatta binlercesini iptal ettiniz, şimdi de diyorsunuz ki: ‘Gönder dövizleri gerisini düşünme’ Nereden çıktı bu dövizli BES? Gurbetçilerin emeklilik hakkı sabote edildikten hemen sonra Maliye Bakanı’nın programında duyduk. Ne diyordu? ‘Finansal sistemdeki risk birikimini azaltmak amacıyla dövizli BES uygulamasına geçilecek.’
Biz daha ülkemizdeki emekçilerin bireysel emeklilik sistemine güvenini sağlayamamışken gurbetçilerimize ‘Olsun, sen euroları gönder.’ diyoruz. Oysa, Türkiye’de fonların durumu ortada, işçilerin İşsizlik Fonu’nda biriken milyarlarca liralık kara gün akçelerini işsizler dışında herkes kullanıyor. Soruyorum: Biz işsizimizin birikimini bile kendisine ulaştıramazken gurbetçimizin döviz fonunun garantisini kim verecek?”

SEÇİM ZAMANI VERİLEN SÖZLERİ HATIRLATTI

AKP’ye yurtdışında yaşayan Türklere seçim zamanı verdiği sözleri de hatırlatan Çakırözer, “Seçim zamanı ülke ülke gezip verdiğiniz sözleri unutmuş olabilirsiniz ama yurt dışında alın teri döken milyonlarca kardeşimiz unutmadı ve bu Meclisten çözüm bekliyorlar” dedi.
Çakırözer, “Yurt dışındaki kardeşlerimizin bizim ayrılmaz bir parçamız olduğunu size hatırlatmak istiyorum. Anadolu’da, hepimizin evinde, sokağında var olan gurbetçiler altmış yıldır en ağır koşullarda emeklerini ortaya koyarak sadece Avrupa’yı değil, vatanımızı da kalkındırdılar; onların hakkı ödenmez. Şimdi, hesapsız kitapsız yönetiminizin, savurganlıklarınızın faturasını bu kardeşlerimize kesemezsiniz. On yıllardır kalpleri vatan sevgisiyle, ay yıldızlı bayrak aşkıyla çarpan bu kardeşlerimizin çoktan hak ettikleri taleplerini el birliğiyle sağlamalıyız. Yapılması gereken, yurt dışındaki vatandaşlarımızın taleplerini böyle torbalarda boğmak değil; kapsayıcı, bütünlüklü paketi derhâl çıkarmaktır” diye konuştu.

ÇAKIRÖZER’İN BAŞARILI YAŞAMI

Utku Çakırözer, bir gurbetçi çocuğu olarak 1970 yılında Eskişehir’de doğdu.
Eskişehir Anadolu Lisesi‘nden mezuniyetinin ardından, Bilkent Üniversitesi‘nde mühendislik alanında lisans ve siyaset bilimi alanında yüksek lisans dereceleri sahibi oldu.

ABD’de Maryland Üniversitesi Phillip Merrill Gazetecilik Okulu‘nda bir yıl interaktif gazetecilik eğitimi aldı.
Gazeteciliğe 1994 yılında Cumhuriyet Gazetesi‘nde stajyer olarak adım attı. Kanal 6 ve TRT‘deki görevlerinin ardından 1996’da girdiği Milliyet‘te sırasıyla siyaset, savunma ve dış politika alanlarında muhabirlik yaptı.

ABD’de 2008-2009 tarihlerinde Los Angeles Times Gazetesi ve Washington Post Gazetelerinde deneyim kazandı. Ağustos 2009’da Akşam Gazetesi‘nin Ankara Temsilcisi olan Çakırözer, 2010 yılı Nisan ayında Cumhuriyet Gazetesi‘ne geçerek Ankara Temsilciliği görevini üstlendi.
Eylül 2014 – Şubat 2015 tarihleri arasında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttü.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazi Üniversitesi iletişim Fakültesi ve Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı‘nda gazetecilik alanında dersler verdi.
2006’da Çağdaş Gazeteciler Derneği Gazetecilik Ödülü, 2007’de Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülüne layık görülen Utku Çakırözer, Uluslararası alanda da 2008 Daniel Pearl Basın Bursu ve 2009 Humphrey Bursu sahibidir.
Çakırözer ayrıca 2012 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Gazetecilik ödülünün de sahibidir. Çakırözer, Alev Sibel Toral ile evlidir.

ZAFER SIRAKAYA

Zafer Sırakaya: “Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı konusunda dolandırılmayın! – Dogus.nl1974 yılında Almanya’nın Herne şehrinde doğdu.
İlkokulu Almanya’da bitirdikten sonra, Bursa’da İmam – Hatip Lisesi Ortaokulunu ve Yıldırım Beyazıt Lisesini tamamladı. Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi.Yüksek Lisansını Londra University of Wales’de İşletme Yönetimi bölümünde tamamladı.

Kurucu üyesi olduğu Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) Genel Koordinatörlüğü, Genel Başkanlığı, Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yaptı. MÜSİAD Kuzey Ren – Vestfalya Yönetim Kurulu Üyeliği, Avrupa Tokatlılar Yardımlaşma Derneği Başkanlığı, Türk Alman Liberaller Birliği Başkan Yardımcılığı, Almanya Divanı Kurucu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. AK PARTİ Brüksel Temsilciliğinde başkanlık yaptı. Avrupa Parlamentosunda AK PARTİ’nin üyesi olduğu Avrupalı Muhafazakârlar ve Reformistler İttifakının (AECR) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı vazifelerinde bulundu.

24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti İstanbul Milletvekilli seçildi. Aynı zamanda 21 Eylül 2018’den bu yana AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı görevini yürütmektedir.

Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilen Sırakaya, evli ve 3 çocuk babasıdır.

İKİ ÖNEMLİ ÖNERGE

Mavi Kartlılar Kütüğüne Kayıtlı Çocukların Türk Vatandaşlığına Geçişteki Şartlar Kolaylaştırıldı:

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili  Zafer Sırakaya’nın yurt dışındaki vatandaşlarımızı ilgilendiren iki düzenlemenin daha hizmete sunulması ile ilgili açıklaması şöyle:

? Sizlerden gelen talep ve istekler doğrultusunda İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe giren uygulamalar şöyle;

?2019 yılından önce anne ve babası Türk vatandaşlığından çıktığı için re’sen vatandaşlığı kaybeden çocukların Türk vatandaşlığını tekrar kazanabilmeleri için anne ve babadan birinin başvurusu (diğer ebeveynin muvafakatnamesi) yeterli olacak

?Anne ve babası Türk vatandaşlığından çıkmış Mavi Kartlıların 2019 yılı sonrası yurtdışında doğan çocuklarının Türk Vatandaşlığını kazanabilmeleri için anne ve babadan birinin başvurusu (diğer ebeveynin muvafakatnamesi) yeterli olacak.

?Mavi kartlı ebeveynlerin 18 yaşından büyük olan çocuklarının vatandaşlığı kazanabilmesi için bireysel başvuruları yeterli olacak ve başvuruda ikamet şartı aranmayacak.

?Ayrıca Türk vatandaşlığı için “ergin olma”  ve “Türkiye’de 5 yıl geçerli ikamet izni” şartı da kaldırıldı.

SIRAKAYA’DAN İKİNCİ ÖENERGE: TAPU KADASTRO PAYLAŞIM SİSTEMİ (TAKPAS)

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya bu konuda yaptığı açıklamada; “Yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bilgilerini güvence altına almak adına TAKPAS (Tapu, Kadastro Paylaşım Sistemi)’ne avukat ve değerleme uzmanlarının erişiminin belli şartlara bağlanmasıyla ilgili yönetmelik Resmî Gazete’de yayınlandı.

kişi, adam, takım, duvar içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Artık TAKPAS’a avukatlar yazılı bir belgeyle erişim sağlayabilecekler. Avukatlar müvekkillerinin çek, senet alacak belgesi, kira kontratı, icra takip yazısı gibi belgelerin tarih ve sayısını TAKPAS’a yükleyip elektronik imza ile imzaladıktan sonra ilgili verilere erişebilecek.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Bir diğer önemli düzenleme de değerlendirme uzmanlarıyla ilgili yeni genelgeyle değerleme uzmanları bundan sonra taşınmaz sahibinden yetki veya onay aldıktan sonra TAKPAS’a erişim sağlayabileceklerdir. Sözümüzü tuttuk, verileriniz artık daha güvende’’ dedi

Yeni yönetmeliğe göre tapu ve kadastro bilgilerinin yetkisi olmayan kişilerin eline geçmesi riskine karşı, bilgilerin kime ait olduğunun tespit edilmesini zorlaştıracak şekilde tedbir uygulanacak. Bilgiler üzerinde kısmi kimliksizleştirme veya maskeleme yapılabilecek. Tapu ve Kadastro Paylaşım Sisteminde (TAKPAS) kurum ve kişilerin almaya yetkili olduğu bilgiler paylaşılacak ve yetki dahilinde olmayan bilgilerin paylaşımı engellenecek. Elektronik ortamda yapılan işlemler ile ilgili fiziki bir belge de üretilmeyecek. Kararın detayları tek tek açıklandı. Tapu ile ilgili son gelişmeler…

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı! Resmen değişti, zorunlu olacak...

Tapu sistemi ile ilgili flaş değişiklik kararı!
Veri erişim talebi kapsamında elde edilen bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmesi hâlinde kime ait olduğunun tespit edilmesini zorlaştıracak şekilde gerekli görülen bilgiler üzerinde kısmî kimliksizleştirme veya maskeleme tedbirleri uygulanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, ‘Tapu ve Kadastro Verilerinin İşlenmesi ve Elektronik Ortamda Yapılacak İşlemler Hakkında Yönetmelik’ bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemindeki (TAKPAS) veriler, taşınmazın gerçek ve tüzel kişiyle ilişkilendirilmesi ve üzerindeki hakların gösterilmesine ilişkin bilgileri içeriyor. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerindeki kayıtlar, her bir birim için, sicillerin elektronik ortamda tutulmaya başlandığı tarihte aktif olan ve bu tarihten sonra oluşan bilgileri içeriyor.

ZORUNLU OLACAK

TAKPAS’tan faydalanan kişi veya kurumların yani alıcıların veri talebi oluşturması ve sorgulama yapabilmesi için Genel Müdürlük ile protokol yapması ya da elektronik kabul beyanı zorunlu olacak. Zorunlu haller veya protokolde belirtilen özel haller dışında güvenli ve kesintisiz bir hizmet sunulması esas olacak.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

YALNIZCA ÇEVRİMİÇİ OLARAK PAYLAŞILACAK

Genel Müdürlük tarafından merkezi veri tabanında tutulan veriler, alıcı ile yalnızca çevrimiçi olarak paylaşılacak. Paylaşılacak veriler, alıcının veri kullanım amacı ve yasal dayanağı göz önünde bulundurularak belirlenecek. Alıcı, Genel Müdürlük ile imzalanan protokol uyarınca işleme konu kişilerin bilgilerini alabilecek. Söz konusu kişilerin verileri, kullanım amacı tanımlanmış faaliyetin yerine getirilmesi dışında başka hiçbir amaçla kullanılmayacak.

ALICI, ALDIĞI VERİLERİN GİZLİLİĞİNİ SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜ OLACAK

Kadastro verileri için arşiv onaylı olması kaydıyla Genel Müdürlük merkezi veri tabanından elde edilen veriler aksi ispatlanıncaya kadar geçerli olacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, veri erişim talebi kapsamında elde edilen bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmesi halinde kime ait olduğunun tespit edilmesini zorlaştıracak şekilde, bilgiler üzerinde kısmi kimliksizleştirme veya maskeleme tedbirlerini uygulayacak.

Bilgi sisteminden faydalan kişi ve kurumlar yani alıcıların, verilerin çıktılarında alıcı adı, varsa alt kullanıcı adı, tarih ve saat bilgisi yer alacak. Alıcı, aldığı verilerin gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi ve erişilmesini önlemek ve muhafazasını sağlamak amacıyla her türlü idari ve teknik tedbirleri alacak.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

VERİLERİNE ERİŞİMİ PROTOKOL DÜZENLENEREK BELİRLENEBİLECEK

TAKPAS’ta kurum ve kişilerin almaya yetkili olduğu bilgiler paylaşılacak. Kurumlar ve kişilerle yetkisi dahilinde olmayan bilgilerin paylaşılması engellenecek.

Mahkemeler, Cumhuriyet savcılıkları, icra ve iflas müdürlükleri ile kamu kurum ve kuruluşların, görevleriyle ilgili taşınmaz verilerine erişimi protokol düzenlenerek belirlenebilecek.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile taşınmaza ilişkin konularda faaliyet gösteren tüzel kişiler kendi işleriyle sınırlı olmak üzere düzenlenecek protokol kapsamında gerekli verilere erişebilecek.

Taşınmaz malikleri ile taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlar, taşınmazları hakkında elektronik kabul beyanına ilişkin verileri edinebilecek. Taşınmazın tanımlayıcı bilgileri ile taşınmaza yönelik hak ve kısıtlamalar herkes tarafından elektronik kabul beyanı ile sorgulanabilecek.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILAN İŞLEMLERE İLİŞKİN FİZİKİ BELGE ÜRETİLMEYECEK

Tapu siciline yönelik her türlü tescil, şerh, beyan, terkin taleplerinde, TAKPAS’tan erişilen taşınmaz ada, parsel ve varsa bağımsız bölüm bilgilerinin yanında, gerçek kişilerde kimlik numarası/yabancı kimlik numarası, ad, soyad, baba adı gibi kimlik bilgileri, tüzel kişilerde ise MERSİS numarası/vergi numarası ile tüzel kişi tanımlayıcı bilgisinin de protokol yapılan kurumlarca taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğüne sunulması gerekli olacak. Aksi halde söz konusu talepler reddedilecek.

Elektronik ortamda yapılan işlemlerde, gerekli kontroller internet servisleri tarafından yapılarak işlemin yevmiye numarası TAKBİS tarafından üretilecek. İşlemin türüne göre elektronik ortamda tescil veya terkin işlemi TAKBİS tarafından yapılacak. İşlemin hatalı olarak yapıldığının fark edilmesi durumunda tapu müdürlüğünce resen tesis veya terkine yönelik gerekli düzeltme işlemi yapılarak başvuru sahibine bilgi verilecek.

Elektronik ortamda yapılan işlemlere ilişkin fiziki belge üretilemeyecek. İşlemin sonuç yazıları servisleri kullanılarak işlemin tarafınca sorgulanmak sureti ile elde edilecek.

Elektronik ortamda yapılan işlem sonucunda, işlemin tarafı dışındaki diğer kurumlara mevzuatı uyarınca bildirimde bulunulması gereken hallerde, işlemin tarafı olmayan kurum tarafından internet servisleri kullanılarak gerekli sorgulama yapılacak. Genel Müdürlükçe işlemin tarafı olan Kurum ile mevzuatı uyarınca bildirim yapılması gereken işlemin tarafı olmayan kurumlara ayrıca bildirimde bulunulmayacak.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

YAZILI YA DA ELEKTRONİK ORTAMDA TALEPTE BULUNACAKLAR

TAKPAS’tan yararlanmak isteyen kişi ve kurumlar, Genel Müdürlüğe yazılı olarak veya elektronik ortamda talepte bulunacak.

Başvuruda, talep edilen verilerin kullanılma amacının açık, net ve somut olması, alıcının verileri almasına esas olan yasal dayanağın belirtilmesi ve Genel Müdürlük tarafından talep edilen bu Yönetmeliğin ekinde yer alan belgelerin ve güvenlik taahhütnamesinin gönderilmesi zorunlu olacak. Yasal dayanağın belirtilmemesi halinde herhangi bir işlem yapılmaksızın talep reddedilecek.

ALICI YALNIZCA SINIRLI OLARAK TAŞINMAZ BİLGİLERİNE ERİŞEBİLECEK

Genel Müdürlükçe protokol yapılan alıcı, gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası/yabancı kimlik numarası, tüzel kişilerde ise vergi kimlik numarası/MERSİS numarası ile sorgulama yapabilecek.

Bununla birlikte mevzuattan kaynaklanan görevlerini yerine getirmek amacı ile taşınmaz tanımlayıcı bilgileri ile tekil taşınmaz ve mülkiyet sorgulaması yapması gereken kurumların talepleri Genel Müdürlük Veri Paylaşımı Üst Komisyonunca karara bağlanacak.

Alıcı, yalnızca talep esnasında belirtilen amaç ve hukuki gerekçeyle sınırlı olarak taşınmaz bilgilerine erişebilecek. Mevzuattan kaynaklanan görevlerini yerine getirmesi amacı ile toplu veriye ihtiyacı olduğu Genel Müdürlük Veri Paylaşımı Üst Komisyonunca karara bağlanmış olan kurumların münferit toplu veri talepleri Genel Müdürlük ilgili birimince veri talebinin dayanağı kontrol edilerek değerlendirilecek.

Yabancı uyruklu kişilerin ve yabancı sermayeli şirketlerin verilerinin paylaşılmasında bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar geçerli olacak. Yabancı uyruklu kişilere ilişkin sorgulama kriterleri protokollerde ayrıca belirlenebilecek.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

KİŞİSEL VERİ GÜVENLİĞİ REHBERİ ESAS ALINACAK

Teknik ve idari tedbirlerin alınmasında, Kişisel Verileri Koruma Kurumunca hazırlanan Kişisel Veri Güvenliği Rehberi esas alınacak.

Genel Müdürlük, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini ve erişilmesini önlemek ile muhafazasını sağlamak amacıyla her türlü idari ve teknik güvenlik tedbirlerini alacak, kurum ve kişi kullanıcılarının da bu tedbirleri almasını takip edecek ve denetleyecek.​​​​​​​

İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi hâlinde veri sorumlusu tarafından ilgilisine ve Kişisel Verileri Koruma Kuruluna yapılacak bildirimde 6698 sayılı Kanun hükümleri ile Kişisel Verileri Koruma Kurulunun bu hususa ilişkin düzenleyici işlemleri esas alınacak.

TAPUDA RİSKLERİ ORTADAN KALDIRAN UYGULAMA

Öte yandan son dönemde ev, arsa, tarla, işyeri olmak üzere alım satımda hareketlilik yaşanıyor. Buna bağlı olarak dolandırıcılar da harekete geçmiş durumda. Çok fazla vatandaş kaporayı alıp ortadan kaybolan, sahte para veren, parayı aldıktan sonra tapu dairesine gelmeyen kişiler nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Tapu dairesinden çıkıp parayı hırsızlara kaptıranlar da var.

Dolandırıcılık veya hırsızlık gibi durumları önlemek, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları engellemek amacıyla alıcı ve satıcıyı teknolojinin de desteğiyle güvenli bir ortamda buluşturan uygulamalar bulunuyor. Gayrimenkul ile satış bedelinin eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan uygulamalar sayesinde, nakit taşıma riski, paranın gelmemesi ya da tapunun devredilmemesi riskleri ortadan kalkıyor.

Bu kapsamda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) ve Takasbank işbirliği ile hayata geçirilen Taputakas, 2015 yılından beri hizmet veriyor. Son 2 yıldır benzer sistemleri uygulayan bankaların sayısı hızla artıyor. Emlak Katılım, TKGM ile protokol imzalayarak 2020 yılı sonunda ‘Tapu Güvenilir Hesap’ uygulamasını hizmete sundu. 2021 yılında Albaraka Türk ile 2022 başında da Ziraat Bankası ‘Tapu Güvenilir Hesap’ uygulamasını devreye aldı.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

SİSTEM HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Uygulamaları kullananlar bloke çek veya noter masraflarından kurtularak 70 lira ücretle alım-satış işlemini gerçekleştirebiliyor. Ücreti iki taraf da ödüyor. Toplam maliyet 140 lira oluyor. İşlem iptal edilirse 70 liralık bedel iade edilmiyor.

Tapu tescil işlemi gerçekleşmediği sürece tarafların iptal başlatması ve onayı ile iptal gerçekleştirilir.

Satış bedeli ile tapuda yapılan satış tutarı kontrolü bulunmuyor. Satış bedelinin istenilen kadar kısmı sistem üzerinden gönderilebilir.

Satış bedeli tapu tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra dakikalar içinde satıcının hesabına aktarılıyor.

Vekalet ile tapuda işlem gerçekleştirilse dahi sisteme satıcıya ait hesap tanımlaması zorunlu. Satış bedeli sadece satıcı hesabına gönderiliyor.

Tapu sistemi ile ilgili son dakika kararı Resmen değişti, zorunlu olacak...

GAYRİMENKUL SATIŞLARI NOTERLİKLERDEN DE YAPILABİLECEK

Meclise sunulan yargı paketiyle gayrimenkul satışlarının noterliklerden de yapılmasının yolu açılıyor. Kanun teklifinde yer alan düzenlemeye göre; noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamaları dikkate alacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığı ile noterlerle paylaşılacak. Taşınmaza ilişkin kayıt ve belgelerin eksik olması durumunda ilgili tapu müdürlüğünden eksik olan konular sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğünce giderilerek sisteme aktarılacak.

NOTER ÜCRETİ 500 LİRADAN AZ VE 4 BİN LİRADAN FAZLA OLAMAYACAK

Kanun teklifine göre, noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Bu miktarlar, yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak. Noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak, bu işlemler için ayrıca noter harcı alınmayacak. Taşınmaz satış sözleşmeleri damga vergisinden ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar değerli kağıt bedellerinden istisna olacak.

EN ÖNEMLİ İSTEK

Suriyeliler'e geçici Türk plakası veriliyor - Haber 7 GÜNCEL
Bir Suriyeli, kendilerine özel olarak verilen otomobil plakasını yerleştiriyor.

Yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın en önemli isteklerinden biri de, Suriyeliler’e verilmiş olan otomobil hakkının, kendilerine de verilmesi.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
Suriyeli’ye ithal hakkı ve plaka verilirken, kendilerine sadece iki yıllık bir serbesti verilen, özellikle yurt dışındaki yaşlı yurttaşlarımız, iki yıl sonundaki 185 günlük zorunlu çıkışın, kendileri için büyük bir külfet olduğunu belirtiyorlar ve bu hakkın kendilerine de verilmesinin özlemini çekiyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP