CHP’nin “sosyal demokrat utangaçlığı”…

ABONE OL
28 Mart 2022 16:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Halk türküsünde “unun var mı/ şekerin var mı/ helva yapsana” sözleri, ülkemizde “birçok” konuda karşımıza çıkan, benzeştirmesi zor olmayan durum…

Sıkça yazıyorum;

Bu ülkenin verimli toprağı var, bol su kaynakları, işleyecek/ kullanacak emeği var; ancak ülke tarımsal ürünleri dış alımla sağlar!

Bu ülkenin kuruluşunda var olmuş, bir ulusun yeniden doğuşuna tanıklık etmiş, insanların birey olmasına katkı sağlamış, üretimde/ bilimde/ devrimde tarihe adını yazdırmış bir CHP var; ancak Atatürk’ün yaşama göz yummasıyla birlikte koruması gereken “ideolojisini” alt-üst etmiş!

Ülkenin varsıllıklarını gözden çıkarmakla, CHP’nin kuruluş “ideolojisinden” kopmasını aynı masa üzerine koymak yanlış mı?

Tarihsel süreç denerek daha ilk yıllarda NATO’cu olmak, bağımsızlık anlayışını rafa kaldırmak, ilerleyen yıllarda Köy Enstitüsü’nün kapatılması konusuna ortak olmak, sonrasında üç gencin asılmasına katkı sağlamak, sonra…

Bitmiyor ki…

Sorosculuk, Soroscularla ulusal işbirlikçilik, her fırsatta laikliğe/ demokrasiye/ hukuk devletine/ cumhuriyete din uzatanlara parti içerisinde yer vermek…

“Ülkedeki diğer partilere bakmıyor musun” denilecekse; bakmıyorum! Nedeni, hiç biri bu yurdun kuruluş dinamiklerine tanık olmadı da ondan!

Ülkenin tarımda yaşadığı kaygılar gibi, şu an CHP’nin geldiği noktaya da kızanlardanım!

***

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın, birkaç gün önce yaptığı bir açıklama gündemde yer etti!

Öncelikle, daha öncesinden bilinmesine, bazılarınca unutturulmak istenmesine karşın AKP’li Turan’ı kutlarım; kendi adıma halı altına süpürülecek bir konu olmadığını düşünüyorum!

Konu şöyle:

“Muhalefetin”, kamunun her büyük işinde adı olan yüklenicilere “beşli çete” demesi, özellikle de Çanakkale Köprüsü’nü yapanları da “aynı” adla gündeme getirmesini AKP’li Turan, anlattıkları “iktidarın” içinde bulunduğu/ tutunduğu yolsuzluk bataklığını kurutacak gibi olmasa da “peki dördüncü firma kim, biliyor musunuz, Yapı Merkezi Holding Ersin Arıoğlu İstanbul CHP vekili” dedi!

Peki, kimdi Ersin Arıoğlu?

Google arama motorunda birçok bilgiler var! İstanbul doğumlu, İnşaat Yüksek Mühendisi, yarım yüzyılı aşkın süredir inşaatın içerisinde. Gerek yurtiçinde, gerekse yurtdışında birçok iş yapmış. Bu arada, 2002 yılında, Deniz Baykal İstanbul listesine alarak milletvekili seçtirmiş. 2007 yılından bu yana da kurduğu Yapı Merkezi Holding A.Ş.’de Yönetim Kutulu başkanı…

O günden bu yana da partide/ partili olduğunu bilen/ tanıyan yok!

Ersin Arıoğlu adı, yıllar önce Avrasya Tüneli projesi ortaya atıldığında da ortaya çıkıyor!

Şimdi de Çanakkale Köprüsü’nün yapımında…

***

Kapitalist sistemin partilerinde, “haksız” olduklarında ortaya koydukları “çığlık”, “haklı” olduklarında ortaya çıkmadığı gibi/ beklenmedik bir “utangaçlığa” bürünüyor nedense!

“Haklı” olunduğunda işin içinden çıkamayacaklarına mı inandırılmışlar acaba?

Beş değil, on değil, onbeş yıl geçmiş aradan; bu geçen zaman içerisinde “hangi” değişimlere uğramış, hangi kapitalizm ağını örmek için işbirlikçileriyle söz birliği etmiş, sınır ötelerinde hangi “düşünce grupları” adı altında kendilerini göstermiş…

Yaşadığımız süreci düşünüyorum da;

CHP ile ilgisi olmayan isimlerin listeye konulması gibi bir olgu muydu/ neydi Arıoğlu; sorduklarımdan istediğim/ anladım diyeceğim bir yanıt alamadım!

Ancak Arıoğlu’nun milletvekili olmadan öncesi de karmaşık: uluslararası işbirlikçilik, Sorusçuluk, düşünce kuruluşlarında görev almak gibi birçok yerde adı geçiyor!

Atatürk’e “denilmeyecek” sözler söyleyip, Genel Başkanın istemiyle CHP listesine alınan isimlerle yöntem benzerliği var mıdır, listeye alınırken geçmişe dönük araştırması yapılmış mıdır, araştırmayı yapıp/ listeye alanlar kimlerdir; onların da bilinmesi gerekiyor da…

Peki, bugün aynı/ benzer yanlışları yapanlar parti içerisinde boy gösterirken ne yapılıyor ki?

Soran/ sorabilen yok!

***

Geçen gün, bir tanıdıkla söyleşirken “sosyal demokrat değil misin” diye sordu, “hayır, değilim” dedim!

Şaşırdığını gördüm!

Nedenini açıklarken de “demokratın sosyali olmaz; ya demokratsındır, ya da değil! Bunu Fettullah’ın ‘Ilımlı İslam’ bakışına benzetiyorum! İslam’ın ılığı/ soğuğu olmamalı; olursa da ‘özden’ ödün vermek anlamındadır! Sözüm ona demokratı ‘sosyalle’, İslam’ı ‘ılımlıyla’ bezemeye çalışırsanız ‘özünden’ koparırsınız” benzeri söz ettim!

Saptamam şu: CHP, “sosyal demokrat utangaçlığı” nedeniyle, kendini diğer partilerle aynı saymasından dolayı “kuruluş ideolojisini” her gün biraz daha terk ediyor!

Bunun da bedelini bu ulusal sınırlar içerisinde yaşayan halk ödüyor!

AKP’li Turan’ın sözlerini üç gün önce duydum, şu ana dek CHP’nin “konuşan” katmanından “en küçük” bir açıklama yok; diyeceklerinin anlamı da yok!

 

26032022

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP