DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor… 
  • OLAY NET
  • Ekonomi
  • Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor… 

Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor… 

ABONE OL
6 Kasım 2021 14:26
Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor… 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, Bakanlığının 2022 yılı bütçesiyle ilgili sunum yaptığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak, çalışma yaşamının sorunları ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Kamuda, “yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi” diye bir uygulamanın türetildiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlemcileri, görüntüleme merkez çalışanları, çağrı merkezi çalışanları, yemekhane, sosyal tesis çalışanları, müşavirlik ihalesiyle çalışanlara halen kadro verilmediğini anımsatmasının ardından şunları söyledi:

“Belediyelerle iş yapan taşeron işçiler de belediye şirketine alındı, özlük hakları sınırlı tutuldu; belediye kadrosuna alınmadı. Kamu iktisadi teşekküllerinde binlerce işçi hâlen taşeron firma çalışanıdır, tümüne derhâl kadro hakkı verilmelidir. Karayollarında14 bin, PTT’de17 bin işçi taşeronda kaldı. Yemekhanede taşeron firma “Kaşık, çatal, tencere, fırın aldı.” diye işçinin kadro dışı bırakılmasına nasıl göz yumulabilir? Karayollarında, kış, yaz, en zor şartlarda görev yapan emekçilere kamyon, kepçe alımıyla nasıl kadro verilmez? Millî park çalışanı dahi taşeron çalışanda kaldı. Bu emekçilerin kadro dışı kalmasını vicdan kabul eder mi? Hava yolları, demir yolları, tarım, orman, millî eğitimde nasıl taşeron işçi devamı görmezden gelinir? Yüzde 70 hizmet alım sözleşmesi taşeron işçiler için ayrım ve ceza gibi uygulandı. Karayolları taşeron işçileri sürekli iki veya üç ay maaşlarını geç almaktadır. KİT’ler için Cumhurbaşkanı kararname yayımlıyor. Ancak KİT’lerde taşeron işçilere hâlen kadro verilmedi.

Daimî değil, tüm çalışanlar sürekli kadroya alınmalıdır. “Toplum yararı projesi” adıyla proje çalışanı olarak görevlendirilenlere çalıştığı kurumda mutlaka kadrolu iş verilmelidir. Millî eğitimde on ay çalıştırılıp iki ay işsiz kalan 32 bin çalışan sürekli işçi kadrosuna alınmalıdır.

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ise mutlaka giderilmelidir, gasp edilen hakları geri verilmelidir. EYT’liler, gün ve prim tamam olsa da yaş nedeniyle emekli olamadığından karı koca işsiz ise aile açlığa mahkûm olmaktadır. İşsiz kalan, emeklilikte yaşa takılan sosyal güvenlikten dahi yararlanamamaktadır. Suriyelilere tanınan hak ülkemizde sigortasını, primini ödemiş EYT’lilere bu anlamda tanınmamaktadır. Emeklilerin intibak düzenlemesiyle ilgili vermiş olduğum kanun teklifi AKP oylarıyla Mecliste reddedildi ancak emekliler açlık sınırının altında ücret almaktadır, mutlaka intibak düzenlemesi yapılmalı ve emeklilerin maaşları artırılmalıdır.

Geçici işçilik bitirilmeli, belediye ve il özel idarede altı ay çalışıp altı ay işsiz bırakılanlar sürekli kadrolara alınmalıdır ki bunlar yıllardır bu kurumlarda çalışıyorlar, altı ay işe alınıp altı ay işten çıkarılıyorlar, bunlara amirinin izniyle üç aylık uzatma dahi tanınmıyor. Engellilerin yüzde 3 olan kotası yüzde 6’ya çıkarılmalı, engellilerin çalışma yaşamındaki süreleri kendilerine tanınmalıdır.

Asgari ücret açlık sınırının altında kalmış durumda, vergi dışı bırakılması, ayrıca asgari ücret tutarındaki tüm ücretlerde aynı uygulamanın sağlanması gerekiyor. Çalışma yaşamında ayrım verimi düşürüyor, rekabetçi bir ortam oluşmuyor çünkü eşit işe eşit ücret verilmiyor, kamuda tüm çalışanlardan daimî, geçici kapsamı içinde olanların sürekli çalışan kadrosuna alınması şart.

Türkiye’de kayıt dışı çalışan sayısı artıyor. İş cinayetlerinde Avrupa 1’incisi durumundayız, bu sürecin çalışanların iş güvenliği adına da değerlendirilmesi gerekiyor. Meslek hastalığı tanımıyla ilgili ülkemizin içinde bulunduğu o çalışma koşullarında yeni düzenlemeler ihtiyaç” diye konuştu.
CHP Milletvekili Gürer sözlerini, “Çalışanların her konuda uğradığı mağduriyeti gidermek tüm milletvekilleri için bir görev olduğunu düşünüyor, bütçenizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP