Dünya Şiir Günü

ABONE OL
21 Mart 2020 13:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Günlerden 21 Mart… 21 Mart günü Türkler için Nevruz; bir başka deyişle yeniden doğuş, yeni bahar ki Ergenekon Destanı’nda da yer bulan… Gerçi günümüzden bir kaç yıl öncesinde “Ergenekon” kavramı; insanı aynı zamanda gönderiyordu Silivri’deki kodese… Ve yine Nevruz; bölücülük yapanların dilinde Newroz olmuş, oradaki gönderme de ülkeyi paramparça etmeye… Oysa 21 Mart DÜNYA ŞİİR GÜNÜ’dür.

Öylesine yoğrulmuşken, bunalmışken, boğulmuşken siyasal ve ekonomik istikrarsızlıkların bile önüne geçen Corona salgını nedeniyle, diyebilir ki yurttaşlar şöyle:

– Kim ayırdında olabilir ki bunca vesvese, endişe, hay huy, koşuşturma varken, DÜNYA ŞİİR GÜNÜ’nün? İnsana özgü değerler, algılar sıralamasında ŞİİR; günümüz koşullarında kaç para eder? Ülke genelinde, yeterince üst benliği gelişmemiş bir toplumda; ŞİİR? O nedir ki, ne ilgi, ne alaka? Magazin mi, futbol mu? Tarikat şeyhinin cennet vaad eden kelamı mı? Yoksa fingirdek aşiftenin “buluşalım” diyen selamı mı? ŞİİR; yenir mi, içilir mi, o dediğin ne işe yarar?

Kitap okumayan toplum derken… İnternetten gündemi izliyoruz bahanesiyle, boyalı basını bile izlemekten geri dönen ülke insanı; çoktan unuttu sazlı, sözlü ozanlarımız Karacaoğlan’ı, Aşık Veysel’i… Ve bu halk; Nazım’ı ozanlığındansa, daha çok vatan haini, komünist diye belledi. Sorsan onlara; Orhan Veli dersen, ayyaşın teki… Ümit Yaşar, Atilla İlhan; bünyeye uymaz.  Bizi ancak Orhan Abi, Müslüm Baba, Ferdi paklar diyen aymaz; bilesin ki 21 Mart DÜNYA ŞİİR GÜNÜ’dür. Kutlu olsun, insanlık var oldukça, var olsun o derin, o içli, o imbiklerden süzülmüş içli duygular…

Ölümcül bir virüsten köşe, bucak saklandığımız bu dönemde Nazım Usta’nın dizeleriyle umut verelim yüreklerimize 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde…

 

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ…

Güzel günler göreceğiz çocuklar

Motorları maviliklere süreceğiz

Çocuklar inanın inanın çocuklar

Güzel günler göreceğiz güneşli günler

Hani şimdi bize

Cumaları, pazarları çiçekli bahçeler vardır,

Yalnız cumaları, yalnız pazarları

Hani şimdi biz

Bir peri masalı dinler gibi seyrederiz

Işıklı caddelerde mağazaları,

Hani bunlar

77 katlı yekpare camdan mağazalardır.

Hani şimdi biz haykırırız

Cevap:

Açılır kara kaplı kitap: Zindan

Kayış kapar kolumuzu

Kırılan kemik, kan

Hani şimdi bizim soframıza

Haftada bir et gelir

Ve

Çocuklarımız işten eve

Sapsarı iskelet gelir

Hani şimdi biz

İnanın güzel günler göreceğiz çocuklar

Güneşli günler göreceğiz

Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar

Işıklı maviliklere süreceğiz

20 Mart 2020

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP