‘İyi’ olan üretim…

ABONE OL
28 Ekim 2017 21:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Adana-İmamoğlu arasında şimdi buğday, ayçiçeği, zeytin ekilebilen, halk arasında ‘kıraç’ ya da ‘susuz arazi’ denilen ‘geniş’ bir alan var.

Orman-Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bu bölgenin uzun zamandır beklenen sulama sorununu çözmek için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

Sulama kapsamına Ceyhan, Sarıçam ilçelerinin verimli tarım arazileri de girecek…

Toplamda yüzyetmişaltıbin hektarlık tarımsal araziden söz ediliyor.

Varılmak istenen ‘ilk’ amaç, bu yıl içerisinde doksanbeşbin hektarlık alanın sulamaya açılması…

Bu kapsamda sulama, ‘tahliye’ borusu, drenaj kanalları, işletme bakımı, arazi toplulaştırma yolları çalışmaları da sürdürülmekte…

Bölgemiz için ‘iyi’ şeyler bunlar…

(Biraz önce öğrendim. Meral Akşener partisinin adını ‘İyi Parti’ olarak açıklamış. Bayrağı da, dövülmüş-eskitilmiş bir mavi üzerine sekiz ışıklı bir güneş… Yazıdaki ‘iyi’nin, Akşener’in partisiyle ilişkisi yok!)

***

Adana-İmamoğlu-Kozan karayolu boyunca uzanan tarım arazileri yıllardır sulamayı bekliyordu. Arazinin sulamaya pek gerek duymayan ürünler ekilerek değer buldurulmaya çalışılmış olsa da; diğer üreticiler gibi ‘zorunluluktan’ ekildiği gibi, çoğu zaman da doğal sorunlarla baş başaydı…

Özellikle düz araziler ile dik arazilerin hemen yanı başındaki araziler, yoğun yağmur sonrasında her tür zarara uğruyordu…

Drenaj sorunu düşündürüyordu.

Çok yıllı tarımın yapılamaması, güçlü kökleri toprağı koruyamaması nedeniyle kaymaların önüne geçilemiyordu.

Diyorum ya; ‘iyi’ şeyler oluyor!

***

DSİ’den bir yetkilinin şu tümcesini önemsedim:

‘İmamoğlu ovası gelecekte hem bölge, hem de ülkemiz için çok önemli bir tarım arazisi. Burada şimdi ekilebilen buğday, ayçiçeği yerine sert çekirdekli meyvelerden tamamı ekilebilecek. Bu bölgenin toprağı daha işlenmedi, yorulmadı. O nedenle de ülke ekonomisi için gelecekte büyük potansiyel olabileceği unutulmamalı…’

Ayda birkaç kez geçtiğim, geçerken yalnız toprağını gördüğüm, bazı aylarda ekinle yeşile büründüğünü bildiğim ‘bu’ tarım arazisinin ‘çok yıllı’ ağaçlarla donandığını düşündüm de…

Bu bölgenin salt ‘bilinen’ ekonomisine değil, havasına, konumuna, iklimine bile yapacağı katkıları düşündüm…

‘İyi’ şeyler bunlar…

***

Peki…

Böyle ‘iyi’ şeyler oluyor da…

Bu sulamayla, bu tarım arazisini canlandırmakla, bu üreticiye yeni ürünler ektirmekle-ürettirmekle sorun çözülüyor mu?

Bölgede bugünlerde narenciyenin bazıları toplanmaya başlandı. Portakal, mandalina… Limonun bazı cinsleri için daha zaman var!

Bu ürünlerin bölge ekonomisine katkısını, ya da bu ürünlerin üreticisine verdiği gücü bir düşünsenize…

Ürünler ‘katma değer’ ya da, ürünler ‘değer katılarak’ satılma ortamı sağlanamadığından dolayı üretici her yıl yeni sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Domateste, salatalıkta, olduğu gibi narenciyenin tüm türünde kazanan ‘üretici’ değil; ürünü alıp paketleyen, nakliyesini üstlenen, istenen yere ulaştıran katman oluyor!

‘İyi’ şeyler olurken; çalışmadan, yorulmadan, emek vermeden yaşamayı, daha çok kazanmayı iş edinenlerin her gün biraz daha büyümesine karşı ne gibi önlemler alınıyor acaba?

***

İmamoğlu ovası üretecek; üretmeli de…

İmamoğlu ovasının üreticilerini de birbirine kenetlemenin yolu aranmalı…

Birlikte üretip, birlikte tüketiciye ulaştırmalarının önündeki engeller kaldırılmalı.

Dahası mı?

‘İyi’ olan üretim…

251017

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP