REFERANDUM (MU)?

ABONE OL
28 Eylül 2015 08:34
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hükümetin 26 maddelik ‘Anayasa değişiklik’ paketi konuşuluyor.

Politikacılar…

Hukukçular…

İşadamları…

Sanatçılar…

Köşe yazarları…

Akademisyenler…

Ortak kanı şu:

Eğer, ‘değişiklik’ mecliste benimsenmezse, Başbakanın da dediği gibi ‘referandum’ yolu açılıyor.

Peki, nedir bu referandum?

 

* * *

Referandumun tanımı şöyle:

Anayasa değişikliği, yasaların benimsenmesi ya da çok önemli sorunlarda halkın istencini belirlemek amacıyla yapılan oylama…

Peki, halka ‘anayasa’ sorulmadan önce ‘temel sorunları’ sorulması gerek değil mi?

Örneğin;

Nasıl yaşamak istersiniz?

Nasıl bir geleceğiniz olsun istersiniz?

Dinlenceye gitmek ister misiniz?

Uygar dünyadan yararlanabiliyor musunuz?

İnsan gibi yaşayabilmek için gereksinmelerinizi karşılayabiliyor musunuz?

Çocuklarınızın nasıl bir geleceği olsun istersiniz?

Yaşamınızı rahatça sürdürebiliyor musunuz?

Sorular istenildiğince uzar-gider!

 

* * *

Siz tutar aşı olmayan, işi olmayan, gelecek güvencesi olmayan, çocuklarına ekmek götüremeyen, işten kovulan, kepenk kapatan, evi yıkılan, penceresinin camı kırılan, kerpiç evde oturan halka ‘anayasa değişikliği için ne diyorsunuz’ derseniz; buna başta ben gülerim! Gülerken de üzülürüm!

Örnek vereyim:

Diyordunuz ki: seçilenlerin görev süresi iki yıldır, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam etsin mi?

Diyordunuz ki; Askerî Yargıtayın kurulusu, işleyişi, mensuplarının disiplin, özlük isleri, mahkemelerin bağımsızlığı, hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlensin mi?

Diyordunuz ki; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yirmibir asıl ve on yedek üyeden oluşur; üç daire halinde çalışır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabiî üyesidir. Kurulun, dört asıl üyesi, nitelikleri kanunda belirtilen; yüksek öğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanınca, bir asıl ve bir yedek üyesi Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından Anayasa Mahkemesince, üç asıl ve iki yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca, bir asıl ve bir yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulunca, yedi asıl ve dört yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca, üç asıl ve iki yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca, dört yıl için seçilsin mi?

Diyorsunuz ki; Herkes, Avrupa insan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki anayasal hak ve özgürlüklerden birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla ve kanun yollarının tüketilmiş olması şartıyla Anayasa Mahkemesine başvursun mu?

 

* * *

Aşsız, işsiz, yarınından güvensiz halkımıza bunları sorulması; her şeyden önce, bu işin akademisyenine saygısızlık değil midir?

Siz yıllarını ‘hukuk’ için harcamış olanları bir yana atıp, sıkıca kapattığınız kapıların ardında buluşturduğunuz ‘yandaşlılarınıza’ anayasa yaptıracaksınız, yaptığınız yasanın da ‘muhalefetçe’ onaylanmasını isteyeceksiniz, sonra da ‘referanduma gideriz’ diyeceksiniz!

Bu faşizm değilse, nedir faşizm, söyler misiniz?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP