“iPhone 16” artık kiralık!

“iPhone 16” artık kiralık!

ABONE OL
26 Eylül 2024 13:20
“iPhone 16” artık kiralık!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Normal insanının aklına gelmeyecek “şeyler” yaşanıyor! İlk duyduğumda “bu da ne demek” diyenlerdenim! Son yıllarda “iktidarın” ortaya koyduğu uygulamaların içinde oldukça “şaşırmamaya” alıştık alışmış olmasına da; demek ki, yine de “şaşıracak” yerlerimiz daha varmış!

“Kiralık” denilince ne anlarsınız, ya da neler çağrışım yapar sizde? Kiralık ev, kiralık işyeri, kiralık gelinlik, kiralık araç, kiralık katil, kiralık ağlamacılar, kiralık oyuncular… Bende bu kadarı var? Başka neler kiralanabilir? Örneğin “takı” kiralanabilir mi, örneğin “o gecelik” giyilen gelinlik dışında giyecek kiralanır mı, örneğin son çıkan “marka saat” kiralanabilir mi…

***

Geçtiğimiz hafta, günler öncesinden verilen tarihin gecesinin karanlığında sıraya girenler iPhone 16 alabilmek için aynı alanda buluşmuşlardı! Altmışbin ile yüzyirmibin lira arasında değişen fiyatlarla satılacak olan iPhone 16 serisinden bir telefon alacak olmanın heyecanını yaşıyorlardı! En son teknolojiyi içinde barındıran iPhone 16’nın yapay zeka işlevine tanıklık etmek istiyorlardı…

Biliyorsunuz, bu ya da benzeri kalabalıklar “iktidarın” parmakla gösterdiği, “bakın açız diyorlar, bu kalabalık, bu sıra nedir; yalancı bunlar” diye yirmiüç yıldır ortaya koydukları uygulamaların “sözde” tutarlılığını ortaya koymayı sürdürüyorlar! Uzun kredilerle alınan evleri, araçları, cafelerde suya elli lira ödeyenleri, bir çorbaya beşyüz lira verenleri göstererek “başka” neler söylemiyor, medyası neler yazmıyor ki?

***

Duydunuz mu bilmiyorum; bazı işyerleri yenilikçi “Akıllı Telefon Kiralama” uygulamasına geçmişler, böylelikle tüketiciler son model iPhone 16’ları satın almak yerine kiralayacakmış! iPhone 16 telefon alma gücü olmayanlar, “iktidar” medyasının sözünü ettiği dargelirli/ asgari ücretli yurttaşlar/ “gücü olanlar” gibi görünmek/ bilinmek için oniki aya dek değişen seçeneklere göre kiralama yapmaları için fırsat oluşturacaklarmış!

Kapitalimin işi budur! İnsanlara üretmeyi, ürettikleriyle yaşama tutunmayı, paylaşmayı, birlikte doymayı/ gülmeyi öğretmez kapitalizm; daha çok kazanmanın, daha çok insanı sömürmenin, ortaya koyduğu teknolojinin yaşamsal olduğuna inandırır! Örneğin, iPhone 16 için kiralama olanağı sağlayan firma ya da firmalar yurttaşların asgari ücretle ya da emekli aylığıyla, ya da yanında çalışanlara verdikleriyle aylıkla sattıkları ürünlerin alınmasının olanaksızlıklarını bilmelerine karşın “onlardan” bile kırpmak için fiyatı parçalara bölerek/ kiralamalarını sağlayacak denli “doymazlar”!

***

Ne olacak şimdi? Milenyum sonrası “her kokuyu” parfüm sanan bir kuşak oluşturmak için “eğitimin” altını/ üstüne getiren “iktidar”, bunu da bir türkü gündeminde tutacak! Yurtiçine giren ürünlere uyguladığı vergileri kimse düşünmüyor? Neden yurtdışında sekiz/ on aylıkla bir araba alınırken, bizde neden bir yıllık kazançla bile alınamadığını sorma gereği duymuyor! Bölerek kiraya verilmenin önünü açacak her tür girişimi “haklı” gösterecek konumdalar!

Bu nasıl ama? Bundan üç yıl önce “ev” alınan fiyata, bugün kiralama” şansın yok! Artık gelecekte dairelerin “odaları” kiralanacak belli ki! Cep telefonu; adı “iPhone 16” ne olur, başka bir marka olsa ne olur? İnsanlar neden “iPhone 16” edinmek için, ellerinde göstermek için, kullanmak için, “bak benim” demek için yarıştırılır, anlayan var mı? “Hak” edilmeden, “benim” demenin yanlışlığını herkes bilmeli! Bunun, yaşama “yabancılaşmak” anlamı taşıdığını anlamalı! Bırakın “kaç kişilerse” o denli üretip, o denli sevinsinler; dargelirlileri “şımarıklıklarına” ortak etmesinler! 250924

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP