Tarımın şakası olmaz!

Tarımın şakası olmaz!

ABONE OL
3 Ekim 2023 12:18
Tarımın şakası olmaz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Tarımın canlı yaşamındaki yerini/ önemini sıkça yinelemeye gerek olmadığı gibi, boşa zaman kaybı da! Toprağı tohumla buluşturmak, tohumu fideye/ fideyi meyve verecek duruma getirmek yaşamı sürdürebilmenin gereği… Yalnız insan için mi? Etinden, sütünden yararlandığın küçük/ büyükbaş hayvanlar da tarıma dayalı beslenir! Canlı, beslenirse yaşamda kalabilir; başka seçenek de yok!

Salt Çukurova’nın değil, ülkemizin önemli ürünlerinin başında geliyor pamuk. Lifi tekstil sanayisinde, çiğidi yağ sanayisinde, küspesi ise hayvancılık sektöründe kullanılan, dışsatıma önemli katkıları olan endüstriyel bir ürünüdür. Bu yurdun topraklarında kolay yetişebilir, eğer dışa bağımlı olunan girdilerinde çözüm üretilebilirse hem üreticiye, hem de ülke kalkınmasına büyük katkısı olur! Bununla da kalmayıp, kendine özgü “istihdam” oluşmasını sağlar! Bir tarımsal ürünün, bu denli katma değer oluşturması ülke için de, ülkenin yurttaşları için de bir kazanımdır!

***

Pamuk gibi buğday da, mısır da, şeker pancarı da, narenciye ürünleri de yalnız bölgeleri için değil, ülke için büyük varsıllık sayılır! Bunların ilk başta ekim alanları, ardından ekim alanlarını eken/ biçenler, iç pazarda tüketenler korunabiliyor mu? Sözüm ona pamuk, mısır, buğday ekim alanını, buralarda gecelerini/ gündüzlerine katıp üretenlerin “gelecek yıllarında”, aynı ürünleri üretmeleri için çaba harcamalarını gerektirecek iyileştirmeler yapılıyor mu?

Daha açıkçası; bu yurdu “yönetmek”, insanlarına yaşanılır bir ülke sunmak için uğraş vereceklerini söyleyenler bu yurt için/ insanları için bunları yerine getiriyor mu?

***

Geçtiğimiz yıllarda “inatlaşarak” bu yurdun Şeker Fabrikaları özelleştirilirken, şeker pancarı üreticilerinin bugün yaşadıkları “çıkmaz” bilinmiyordu demesin hiç kimse! Ses telleri paramparça olanları hepimiz biliyoruz! Kaç yıl geçti ki aradan, bugün birçok üretici ekimden vaz geçmek zorunda kaldığı gibi, yurttaşın “günlük” tükettiği besinlerden biri olan şeker, o günden bu yana on kat arttı!

Şimdi aynısı diğer tarım ürünlerinde, yine “inatlaşarak” pamukta, mısırda, buğdayda, narenciyede deneniyor! Mısırda, buğdayda açıklanan taban fiyatın ardından, Çukurova Pamuk Yerfıstığı/ Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği (Çukobirlik) 2023-2024 kampanyası kütlü pamuk alım fiyatlarını açıkladı! Geçen yıl yirmibir lira olarak güncellediği fiyatı, bul yıl onsekizbuçuk lira olarak duyurdu! Üretici otuz lira dolayında bir fiyat beklerken, geçen yılın da altında…

***

Son bir yıl içerisinde, üretimde yer alan tüm girdiler göz önünde bulundurulmadan yapılan bir açıklama, ne bu yurdun yurttaşına, ne de ülke ekonomisine kazandırmaya yönelik düşünülemez! Üretici akaryakıt, gübre, tarımsal ilaçlar, tohum girdilerini bir araya getirerek “maliyet” belirler! Açıklanan taban fiyat, “maliyetin” üzerindeyse yeni ekim dönemi için sorun yok denir! Ancak “maliyet” taban fiyatın altında belirlenirse “ekmenin/ üretmenin/ çabalananın” anlamı yok denir!

Birçok üretici, “girdilerde” bu yükselişin sürmesi durumunda “toprağı ekmeyi” bırakacak! Sözüm ona, gelecekte buğdayı, mısırı, şekeri, pamuğu tümden dışalımla sağlanıp tükettirilecek! Girdilerde bu yükseliş, açıklanan taban fiyatta bu “ekmekten vazgeçin” isteği oldukça başka da seçenek kalmayacak! Düşünsenize, etinden/ sütünden yararlandığımız hayvanlar da, onların yediği saman da dışalımla getiriliyor ülkemize! Tarımın şakası olmaz; uzaklaşmak açlığı/ yokluğu körükler! 021023

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP