Seçmen gelişmelerden yorgun!

Seçmen gelişmelerden yorgun!

ABONE OL
7 Mart 2024 10:52
Seçmen gelişmelerden yorgun!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Oktay EROL

Yerel Seçim öncesinde, adayların gündeme taşıdıkları konuların birçoğu kafaları karıştırmakla kalmıyor; seçmeni yoruyor, çileden çıkarıyor! Oysa günümüzde “ker şey” daha kolay! İstendikten sonra, “gündem oluşturan” konular günün “o” akşamı karşılıklı konuşarak seçmene “doğru bilgi” verilebilir! Öyle olmuyor ama… Mahallenin “dedi-koducu” ağızları gibi, “iktidar” bir yandan, “muhalefet” diğer yandan, “adaylar” diğer yandan atışmalar sürerken “seçmenin” düşünecek/ karar verecek/ gerçeği öğrenecek dalları kırılıyor!

Politikacının ödevi, ülkenin/ kentlerin “daha yaşanılır/ anlaşılır” olması için yapacakları çalışmalar değil mi? Hem bunun anlaşılmayan ya da “yanlış” anlaşılacak bir karmaşık yapısı da yok! İşbaşındaki ne yapmış, işbaşına gelmek için çabalayan “hangi” eksikleri/ olumsuzlukları gündeme taşımış, bunların “iyice” anlaşılması için seçmenin karşısına çıkmak neden “zor” olur?

***

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasında yaşanan tartışmalar her gün biraz daha büyürken, “seçmenin” bu karmaşadan “haz” aldığını mı düşünen var; anlamıyorum! Örneğin, Kurumun’un en iyi bildiği, işin içinde olduğu Toki konutları… Aradan yıllar geçmesine karşın “evlerini” alamadıkları için zorda olanların çığlıklarını duymayan yok! Buna karşın Kurum, “geçmişte nasıl başardıksak, bundan sonra da aynı biçimde başaracağız” özlü sözlerle yurttaşın karşısına çıkarken, Ekrem İmamoğlu da Toki evlerini alamayanların yanında yerini almakla kalmayıp “geçmişte” yapılan yanlışların umursanmadığını ileri sürüyor!

Hangisi doğru; Kurum mu, İmamoğlu mi? Bunu “seçmenin” öğrenmesinin yolu “bir araya” gelmeleri, sorunu herkesin anlayacağı biçimde anlatmaları!

***

Bir benzerini şimdi Adana yalıyoruz! Anakent Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’ya adına uygun bir “otogar” yapılması için çalışacaklarını söyleyince, Cumhur İttifakı’nın Akp’li adayı Fatih Mehmet Kocaispir, tepki gösterdi. Kocaispir, “nerede yeni otogar; maalesef sadece otogarla ilgili değil tüm vaatleri lafta kaldı” derken, Karalar da “Cumhur İttifakı’nın meclis üyeleri otogar yapımını engelledi” çıkışını yapınca, Akp İl Başkanı Ozan Gülaçtı da “engellenmedim, yalan söylüyorsun” dedi.

Karalar, geçen beş yıl içerisinde gündeme getirdiğinde engellenmiş miydi, Kocaispir’in dediği gibi “hiçbir sözünü” yerine getirmediği doğru muydu, Gülaçtı’nın vurguladığı gibi Karalar “yalan” mı söylüyordu? Öğrenmek zor değil! Dediklerinde içtenseler çıksınlar seçmenin karşısına! İçlerinden “biri” seçmene algı yapıyor, ama hangisi; bilelim!

***

Yurttaş; yaşadıkları sıkıntıları, “iktidarın” yurttaşın omzuna yüklediği/ “muhalefetin” de yer yer çıkışlar yapmış olsa da “aslında” o denli çözüm üretecek birikimde olmadığı gerçeğiyle yüzleşecek eninde/ zonunda! Her seçim öncesinde yaşananlar aynı, değişen “tek” şey “koltuktakinin” farklılaşması; bir de çevresine aldıklarının “sınıf” bilincinden uzaklaşması, güçlenmesi, yurttaşın karşısında duvarlaşması…

Seçmen, verilen sözlerin yerini gelip/ gelmediğini yaşıyor! Emekli de, asgari ücretli de, dargelirli de… Her seçimi “bir umut” saymaya zorlansalar da, ekmekleri/ alım güçleri/ doyumları/ sevinçleri daralıyor! Hem “iktidarın”, hem de “muhalefetin” içe dönük/ birbirini kollayan tutumundan dolayı seçmen yorgun! Seçmemesinin de bir “seçim” olduğunu göstermemesi için hiçbir neden yok! 050324

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP