Mezitli adayı CHP’ye ders olacak

Mezitli adayı CHP’ye ders olacak

ABONE OL
25 Mart 2024 12:27
Mezitli adayı CHP’ye ders olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan KARAÇAY

Hollanda’daki pek çok ‘Yönetim Uzmanı’, Türkiye’de 31 Mart günü yapılacak olan yerel seçimlerde, adayların, siyasi partiler tarafından, antidemokratik bir şekilde saptandığını iddia ediyor.
İddiacılar arasında, Frank Alsema da bulunuyor.

Örnek olarak, neden Frank Alsema’yı gösterdiğim merak edilecek tabii…

Anlatayım:
Frank Alsema, 2019 yılında Amsterdam’da, “Herkes için eşit şartlarda yaşanabilir kentler” sloganı ile düzenlenen ‘WeMakeThe.City Festivali’nin organizatörüydü. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Belediye Başkanlarının davet edildiği bu festivale, Türkiye’den sadece bir tek Belediye Başkanı davet edilmişti. Bu davetli, Mersin’in Mezitli ilçesi Mezitli’nin Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dı.

Neşet Tarhan, iki dönemdir Mezitli ilçesini yönetiyor. Mersin’in turistik açısından da önemli bir iskân yeri olan Mezitli’de halk, Neşet Tarhan’dan çok memnun. Zira, Tarhan’ın eşi Sembol hanım da, sosyal ve kültürel faaliyetleri ile, özellikle kadınların idolü haline gelmiş bir kişiliktir.

Az sonra, yurt dışında yapılan çeşitli toplantılarda Mezitli ve Mersin’i çok iyi anlatan, gerek turizm, gerek ticaret ve gerekse yatırım alanlarında öne çıkaran Neşet Tarhan’a ait eski haberleri sizlere sunacağım.

Ama şimdi, böylesi başarılı ve böylesi sevilen bir kişinin, CHP tarafından dışlanışından söz etmek istiyorum.

CHP’nin iki dönemdir, görevini çok başarılı bir şekilde yapan Neşet Tarhan’ın yerine kimi aday gösterdiği hususu, benim ilgi alanım dışında.

Ama, dünya çapında belediyeciliği öğrenip uygulayan, iki dönemlik bir başkanın, güya anketlere bakılarak devre dışı bırakılışı benim ilgi alanımda.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummer Automatisch gegenereerde beschrijving

4000 km. uzaktan takip ettiğim halde, durumu sağlıklı bir şekilde analiz edebildiğim duruma göre, şimdi yapılmakta olan anketlerde, Neşet Tarhan’ın, yüze 41 oy alacağı ve hedefin yüzde 45 olduğu anlaşılıyor. İşte bu gerçekleşirse, belki dünyada ilk olmayacak ama, CHP’ye büyük bir ders olacak olay yaşanmış olacak.

Neşet Tarhan’ın, neden ‘çok başarılı ve bilgili’ olduğunu anlatabilmem için, daha önce yayınlamış olduğum haberlerden kesitler sunacağım.

İşte o haberler:

MERSİN-MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI NEŞET TARHAN AMSTERDAM’DAKİ ‘EŞİT ŞARTLARDAYAŞANABİLİR ŞEHİR FESTİVALİ’NDE KONUŞMA YAPACAK.

Amsterdam’da bugünden itibaren, 450 konuşmacı ve onbinlerce ziyaretçi, tam bir hafta boyunca ‘Eşit Şartlarda Yaşanabilir Şehir Festivali’nde, konuşma yapacaklar

Dünya’nın dört bir tarafından davet edilen konuşmacılar arasında, Mersin’in en büyük ilçesi olan Mezitli’nin Belediye Başkanı Neşet Tarhan da var.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Neset Tarhan-Amsterdam'da konusmaci (2).jpg

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Neset Tarhan-Amsterdam'da konusmaci (1).jpg

WeMakeThe.City’ başlıklı festivalin doğuşu 2016 yılına dayanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Jurisi, şehri daha yaşanır hale getirmek için, firmalar, girişimciler, sosyal yardım kuruluşları, ilim dünyası ve halka, yenilikler ve değişimler üzerinde hizmet veren ve eşitsizliğe karşı mücadele veren Amsterdam Belediyesi’ni birinci seçmişti.

Amsterdam Ekonomik Kurul’u ve Pakhuis De Zwijger’in ortaklaşa organize ettikleri ‘WeMakeThe.City’e, dünyanın dört bir yanından 450 konuşmacı davet edildi.
Organizatörlerden Egbert Fransen, eşitsizliğin, dünyanın her kentinde hüküm sürdüğünü belirtirken, ‘İyi kararlar alınmazsa, Amsterdam iş dünyasındaki eşitsizlik çok kötü duruma düşer. Ama ne yazık ki, dünyanın hiçbir kentinde mümkün olmayacağı gibi, Amsterdam’da da eşitsizliğin kökü kazınamayacaktır.’ dedi.

Bir hafta sürecek olan WeMakeThe.City’in ana teması, dayanıklılık, çeşitlilik, ihtimam ve özen ile girişimcilik olacak. Sayısız toplantı ve konferanslardan başka bisiklet turları, sergi ziyaretleri, çocuk programları, Amsterdam’ın her tarafından başka Haarlem ve Zaandam turları yapılacak.
Amsterdam’daki eşitsizliklere çareler bulunması için 450 konuşmacı davet edilmiştir.
Aynnı sorunların yaşandığı Milano, Barcelona ve Mersin gibi kentlerden de yöneticiler konuşacaklar. Örneğin, Helsinki Belediye Başkanı 30 kişilik bir ekiple geldi. New York Belediye Başkanı, yok satan Donut Ekonomi kitabının yazarı Kate Raworth da kounuşacaklar.
İşte, bu kadar ünlülerin arasında, Mersin Mezitli’den de bir konuk var. Çeşitli konularda fikirlerine başvurulacak olan bu konuk, Mezitli belediye Başkanı Neşat Tarhan’da başkası değil.

Amsterdam’daki WeMakeThe.City Festivali’nde görev yapan ve Amsterdam’da yönetici konumunda olan konuşmacı Türk isimler de var.
Oya Saf (Mersin Citylab-Mersin Üniversitesi), Nida Naycı Artadoğu Üniversitesi) , Tuna Taşan (Amsterdam Üniversitesi profesörlerinden) Adnan Tekin (Kuzey Hollanda Tabiat ve Çevre’den sorumlu İl Genel Meclisi Üyesi), Arzu Senel (Amsterdam Dizayn ve Mühendislik), Deniz Karaman (Amsterdam Belediye Meclisi Üyesi), Ekim Tan (Dizayn Mühendisi), Reyhan Safari , Said Arslan (Amsterdam İnşaat Uzmanı), Oktay Leeman ( Amsterdam Güvenlik Danışmanı), Emin Keçeci (Eğitim Uzmanı).

HOLLANDA’DAN BİR BELEDİYE BAŞKANI GEÇTİ: NEŞET TARHAN

Avrupa Birliği tarafından, ‘Herkes İçin Eşit Şartlarda Yaşanabilir Kent ‘ seçilen Amsterdam’da, belediyeciliği A’dan Z’ye araştırdı.

Bir hafta süren ve çeşitli etkinliklerde, dünyanın dört bir yanından gelen 450 konuşmacıya da ders veren Tarhan, Mersin ve Mezitli’yi 45 dakika süren tartışmada anlattı.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Neset Tarhan salon (3).jpgWeMakeThe.City adlı festivale dünyanın dört bir yanından konuşmacılar,müzisyenler ve çocuklar davet edildiler.

Hollanda’nın Amsterdam kemtinde yapılan ve tam bir hafta süren ‘Herkes İçin Eşit Şartlarda Yaşanabilir Kent Festivali‘ne, dünyanın dört bir yanından 450 konuşmacı davet edilirken, Türkiye’den sadece bir Beldiye Başkanı davet edildi. Bu da, Mersin’in Mezitli İlçesi Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan başkası değildi.

Evet, Neşet Tarhan, festivaldeki etkinlikleri takip etmek ve de konuşmak için geldiği Amsterdam’da adeta fırtına gibi esti. Tarhan’ın burada fırtına gibi esmesine katkıda bulunan iki kadınımız da vardı.

Amsterdam’daki organizasyonun ortaklarından Pakhuis De Zwijgers’in, ‘WeMakeThe.City’ projesinin beyni olan Ekim Tan ile Mersin Üniversitesi’nden Nida Naycı, tüm etkinliklerde Neşet Tarhan’ın yanında oldular.

Festival’in konusu

Festivalin doğuşu 2016 yılına dayanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Jurisi, şehri daha yaşanır hale getirmek için, firmalar, girişimciler, sosyal yardım kuruluşları, ilim dünyası ve halka, yenilikler ve değişimler üzerinde hizmet veren ve eşitsizliğe karşı mücadele yapan Amsterdam Belediyesi’ni birinci seçmişti. Amsterdam belediyesi de, bu seçimden iki yıl sonra 2018’de, belediyeciliği dünyaya öğretmek için festival yapma kararı aldı.

İlki geçen yıl yapılan festivalin ikincisi bu yıl 17-23 Haziran’da yapıldı.

Amsterdam’daki festival etkinlikleri çerçevesinde, kentin, eşit şartlarda yaşanabilir hale gelmesi için, insanların yaşamlarındaki sosyal, kültürel, sağlık, eğitim, iş yaşamı gibi konulardaki yenilikler gösterilirken, kentin imarı, su ve enerji sorunlarının da nasıl çözümlendiği gösterildi ve anlatıldı.

Örneğin, Amsterdam’da binlerce Türk’ün de çalışmış olduğu NDSM tersanesi ve Türkler’in barındığı Atatürk Kampı’nın kapanışından sonra, bu yerlerdeki toprağın zehirlenmiş olduğu anlaşılmış. Zehirlenmiş toprakların temizlenmesi için özel bitkiler yetiştirilmiş ve oralara yerleştirilen gemiden bozulmuş evlerin toprakla bağlantısı da, yüksek teraslarla kesilmiş.

Bu yöntem ile toprak 5 yıl içinde zehirden arındırılmış oluyor.

Afbeelding met kleding, buitenshuis, persoon, boom Automatisch gegenereerde beschrijving

Aynı bölgede, evlerde harcanan sular da yeni yöntemlerle değerlendiriliyor. Yağmur suları, mutfak suları ve tuvalet suları ayrı ayrı depolanıyor ve bunlar heba edilmeden arındırılarak yeniden kullanılıyor. Enerji konusu da güneş panelleri ile çözümleniyor.
Su içinde inşa edilen evlerde de iklim şartlarına göre ucuz ve konforlu bir yaşamın nasıl gerçekleştirildiğine şahit olduğumuz gün, balık yetiştirilen özel konteyner-akvaryumlardan alınan sular ile daha yararlı bir bitki yetiştiriciliğini gördük.

Yukarıda anlattığım konular üzerinde uzman olan Mersin Üniversitesi’nden Nida Naycı, Neşet Tarhan’a bu konuda teknik biligier verdi. Nida Naycı, bunların aynı şekilde uygulanması için, Mersin’de bir labaratuvar kuracaklarını belirtti. Bu konuda bir çalışma var bile. Play City ve CityLab olarak adlandırılan bu çalışma sonunda, Play City, çeşitli kuruluşların ve bireylerin ayrılmaz ve işbirliğine dayalı planlama alanı olmak için, Mersin Üniversitesi ile işbirliği içinde Mersin CityLab’ı kurulmuştur. Proje, mevcut kentsel planlama gündeminde acil iki konuya değinmektedir:

Birincisi, şehir planlamada işbirlikçi karar vermeye yönelik uzun vadeli kültürel değişim yaratmayı amaçlamaktadır . İkincisi, Citylab kentsel dönüşümdeki mevcut kısa vadeli yaklaşıma bir alternatif olarak düşünen dairesel sistemlere odaklanmayı önermektedir . Bu proje, Yaratıcı Endüstriler için Hollanda Uyarım Fonu tarafından kolaylaştırılan uluslararasılaşma programı çerçevesinde ortaya çıkmıştır.

Afbeelding met hemel, panorama, buitenshuis, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Neşet Tarhan, Amsterdam’daki etkinliklerin tamamını görebilmek için yoğun bir çaba sarfetti.
O tiyatrodan bu tiyatroya, o etkinlikten bu etkinliğe koşarken çok yoruluyordu tabii.
Kendilerine eşlik ettiğim Tarhan, bahçesine yerleştirmiş olduğu uçak sayesinde dünyaca ünlü olan Corendon Oteli’nde arada bir dinleniyordu.

…Ve tarihi gün

Neşet Tarhan’ın, Amsterdam festivalindeki en önemli günü, konuşma yaptığı gün oldu.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Neset Tarhan toplanti (2).jpg

Dünya envanterlerinde kayıtlara geçen festivalin iki saat süren bir tartışma bölümünde, Mersin için 45 dakika ayrıldı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Üniversitesi’nden Nida Naycı, Amsterdam’daki organizasyon bürosundan Ekim Tan ve Mersin’de daha önce çalışmalar yapan uzman Frank Alsema’dan kurulu bir panel, program moderatörün sorularına yanıtlar verdi.

Amsterdam dışında Berlin, Londra, Anvers, Roterdam, Milano gibi farklı kentlerde,   sürdürülebilir kentler, sağlıklı kentler, katılımcı kentler, ıklim duyarlı kentler, döngüsel kentler gibi geleceğe ilişkin vizyonların tartışıldığı oturumlarda, Mersin’den ilgili  projeler tam 45 dakika tanıtıldı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, kadın üretici pazarı, gönüllü serası gibi kentsel ekonomiye ilişkin deneyimli projelerini aktarırken, Avrupalılar’a adeta ders verdi.

Aşağıda, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yapmış olduğu konuşmayı sunuyorum.

İşte, Neşet Tarhan’ın dikkatle dinlenen ve zaman zaman alkışlanan slayt gösterimli konuşması:

”Değerli Konuklar, Ben Türkiye’nin güneyinde, Kıbrıs’a bakan bir sahil kentinde Belediye Başkanlığı yapıyorum.
Başkanlık yaptığım yer Mersin-Mezitli.

Mezitli, Hollanda’da denizin doldurulmasından sonra kazanılan toprak parçasına kurulan Almere kenti ile aynı kaderi paylaşır sayılır.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Mezitli 50 yil once 50 yil sonra (2).JPG Mezitli, 50 yıl önce, içinde bir tek binası olmayan bir köy idi.

Bu fotoğrafı, işte bu salonda şimdi fotoğraf çekerken gördüğünüz gazeteci İlhan Karaçay tam 50 yıl önce çekmişti. Fotoğrafta değil bina ev bile göremiyorsunuz.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Mezitli 50 yil once 50 yil sonra (1).JPG

Bu fotoğraf da, yine İlhan Karaçay tarafından 50 yıl sonra, geçen hafta çekildi. Görüldüğü gibi, 50 yıl sonra Mezitli, 200 bin nüfusuyla adeta Mersin’in Satelit (uydu-peyk) şehri oldu.

Afbeelding met Luchtfotografie, Vogelperspectief, gebouw, lucht Automatisch gegenereerde beschrijving

Almere de 1976 yılında teslim edilen ilk ev sonrasında, Amsterdam’ın Satelit kenti sayılabilecek 208 bin nüfuslu bir yer oldu.

Mezitli’nin nüfusu, yaz aylarında yarım milyonu geçmektedir. Zira burada kurulan yüzme havuzlu ve sosyal tesisli binlerce siteye, yüzbinlerce insan yerleşiyor.

İlçemizin güneyinde 15 km. deniz ve kumsal, kuzeyinde ise 2 bin metre yüksekliğe ulaşan Toros Dağları vardır. İlçemizin kuzey bölgesinde narenciye ve diğer tarım ürünleri yetiştiriciliği vardır. Deniz yönündeki yerleşim alanları ise Mersinliler’in ikamet için tercih ettiği yerlerdir.

Mezitli 2500 yıllık tarihi olan ve hâlâ arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği bir yerdir. İlçemiz, kültür ve sanatsal kimliği ile öne çıkmaktadır. Bu kent kimliğinin, uluslararası boyutta da öne çıkarılması, Kent Labaratuarı’nda bir çalışma konusu olmalıdır.

Mezitli, kadın dostu bir belediyeye sahiptir. Özellikle % 90’nı kırsal alanda, % 10’u da kent merkezinde olmak üzere 650 kadın, 9 yerdeki üretici merkezlerinde ürettikleri ürünleri doğrudan tüketicilere sunmaktadır. Bu projemiz, 2018 yılı sonunda Çin’de gerçekleştirilen Kentsel İnovasyon Yarışması’nda birincilik kazanmıştır.

İlçemizde kadın nüfusu daha fazladır. Mezitli, yalnız yaşayan kadınların tercih ettikleri bir bölgedir.

Kent planlaması ve plan değişikliklerinde de, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar öngördüğü 17 hedeften bazılarının öne çıkarılması, sürdürülebilir kalkınma için önemlidir.

Son olarak ifade edeceğim önemli bir konu da şudur: Mezitli’de 200 binlik nüfusun yanında, sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte, kayıt dışı olanlarla beraber 40 bin Suriyeli Mülteci bulunmaktadır. Bir milyon nüfuslu Mersin kentinde ise Suriyeli sayısının 350 bin olduğu bilinmektedir. Uluslararası kurumlar, bu bağlamda ülkemize yapacaklarını öngördükleri sözleri tam olarak yerine getirmemişlerdir. Bütün bu olumsuzluklara karşın Belediyemiz, Mezitli’deki Suriye dernekleri ile iletişim içerisinde ortak çalışmalarını sürdürmektedir.

Belediyemiz, Suriyeli gençlere ücretsiz spor sahaları tahsis etmekte, Suriyeli kadınların ürettiklerini doğrudan pazarlamaları için yer tahsisi yapmaktadır.

Entellektüel düzeyi yüksek, sosyal yaşam olarak yerleşik nüfus ile, Suriyeliler arasında önemli doku yumuşaklığı aşılamamıştır. Bu durum potansiyel sosyal çatışma ortamına zemin hazırlayabilmektedir. Bu sorunun çözümünde tüm gelişmiş ülkeler ve AB gibi uluslararası kurumların harekete geçmelerinin grektiği kanısındayım.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\download.jpg

Sürdürülebilir kalkınma için, Birleşmiş Milletlerin öngördüğü 2030 hedeflerinden öncelikli olanların etap etap desteklenmesi, gerçekleştirilmesi gerekir.

Bütün bunlar için, yeniliğe açık, entellektüel birikimi yüksek, yılın 325 günü güneşli Mezitli ilçemizde, (tabii ki destekleriniz ile) Mezitli Kent Labaratuvarını, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki üniversitelerimizle ve diğer kent dinamikleri ile gerçekleştirmek arzusundayız.”

ÖYLE BİR BAŞKAN Kİ…!

Mersin’in Mezitli ilçesi Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ‘Dünyada en çok tanınan Belediye Başkanı’ oldu.

Mersin, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanına sahip olmuş ayrıcalıklı bir kenttir.
Müfide İlhan 1950 yerel seçimlerinde, Mersin halkının oylarıyla seçilen ilk Belediye Başkanıdır.
Adı Mersin ile özdeşleşen bir başka Belediye Başkanı da Kaya Mutlu’dur.

Mersin’e Demokrat Parti Döneminde Zeki Ayan gibi bir başka değer de Belediye Başkanlığı yapmıştır. Okan Merzeciler ve Macit Özcan da Mersin’de uzun süre Başkanlık yapan değerlerdir.
Kaya Mutlu ve Macit Özcan Zamanında, Mersin belediyesinde gizli bir kahraman tam 18 yıl önemli bir görev üstlenmişti. Bu kahraman, şimdiki Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’dan başkası değildi.
Mersin Belediyesi’nde yıllarca edinmiş olduğu tecrübeyi, iki dönemdir Mezitli’de icra etmekte olan Neşet Tarhan, katıldığı yurtdışı etkinliklerde, gerek kendisinden ve gerekse Mersin’den sıkça söz ettiren tek adam olmuştur.

Afbeelding met tekst, krant, Nieuws, Krantenpapier Automatisch gegenereerde beschrijving

Neşet Tarhan yurtdışındaki ilk popülerliğini Hollanda’dayaşamıştı. Amsterdam’da yapılan ‘Eşit Şartlarda Yaşanabilir Şehirler Festivali’ne katılan Neşet Tarhan, dünyanın dört bir yanından gelen 450 konuşmacıdan biriydi. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı festivalde yaptığı konuşma ile çok dikkat çeken Tarhan, oturumu yönete moderatör’ün sorularını da yanıtladı. Başkalığını yaptığı Mezitli Belediyesi’nin, özellikle kadınlar ve göçmenler için uyguladığı projeler, festivale katılan tarafından ‘Örnek projeler’ olarak ilan edilmişti.

Afbeelding met persoon, kleding, person, publiek Automatisch gegenereerde beschrijving
Mezitli Belediyesi’nin Fransa’da kazandığı şampiyonluk, Mezitli’de ikamet edenleri çok sevindirdi. Başkan Tarhan, Fransa dönüşünde Mezitliler tarafından coçkuyla karşılandı.

Neşet Tarhan’ın yurtdışındaki ikinci popülaritesi, Fransa’da yapılan dünyanın en geniş katılımlı yarışmalarından ‘Uluslararası Guangzhou Kentsel İnovasyon Ödülleri ve Milan Paktı Ödülleri’ yarışmasında şampiyonluk alarak gerçekleşti.

Üretici kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda daha fazla yer alması amacıyla hayata geçirilen proje, Milan Paktı Ödülleri kapsamında ‘Çevresel Zorluklar Ödülü’ne layık görüldü. Türkiye’den davet edilen tek belediye olan ve Washington Belediyesi ile birlikte şampiyonluğa uzanan Mezitli Belediyesi’nin projesi, salonda bulunanlar tarafından ayakta alkışladı. Başkan Tarhan ödülünü Marsilya Başkonsolosu Arda Ulutaş ile birlikte aldı.

Pek çok ülkenin televizyonlarında canlı olarak da yayınlanan ödül töreninde konuşan Başkan Neşet Tarhan, ödülü tüm dünyadaki üretici kadınlar adına aldığını belirterek, Kadın Üretici Pazarı’nı uluslararası platformlarda duyurduklarını ve dünya geneline yayacaklarını söyledi. Dünyada iklim hareketlerinin yansımaları ve halkın temiz gıdaya ulaşması konusunda belediyelerin yaptıkları çalışmaların değerlendirildiği Milan Kentsel Gıda Politikası Paktı toplantısına, Türkiye’den çağrılan tek belediyenin Mezitli Belediyesi olmasının çok anlamlı olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “Mezitli’mize Uluslararası bir ödül daha kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ödülün yanı sıra, Kadın Üretici Pazarını uluslararası platformlara taşımak ve uygulamak için bir çok kentten, proje tanıtımı çağrısı almak onur verici. Aynı inançla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Hollanda’da ve Fransa’da’ki etkinlikler sayesinde popülaritesi tüm dünyaya yayılan Neşet Tarhan, başarılı bir yöenetici olmanın yanında, seçmenleri ve dostları için vefalı bir insandır.

NEŞET TARHAN AMSTERDAM’DA DOSTLARLA BULUŞTU VE VEDA ETTİ.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\ilhan Karacay, Neset Tarhan, Deniz Erkocu, Hulya Tekin, Birol Tekin, ibrahim Ozcan, Cezmi Doganer ve Coskun Yegenoglu.jpg

Amsterdam’da festival boyunca yoğun çalışmalar yapan ve Mersin’i tüm dünyaya tanıtan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, festivalin sonunda dostlarla buluştu ve sonra da Hollanda’ya veda etti.

C:\Users\Ilhan\Desktop\Yeni Haberler\Birol -Hulya Tekin, Cezmi Doganer, Neset Tarhan, Deniz Erkocu, ilhan Karacay ve ibrahim Ozcan.JPG
Amsterdam’ın göl kenarındaki Meram Restaurant’ta, Mezitli’de evleri bulunan ve Lahey’de balıkçılık yapan Birol ve Hülya Tekin çifti, eğitimci ve politikacı Cezmi Doğaner, Kraliyet ailesinin terzisi İbrahim Özcan, gazeteciler Coşkun Yeğenoğlu, Deniz Erkoçu ve İlhan Karaçay ile yenilen yemekten sonra, gölbaşı hatırası görüntülenen Tarhan, bu buluşmadan duyduğu memnuniyet ile Hollanda’ya veda etti.

BAŞKAN NEŞET TARHAN’DAN DAVET ALDIM.

Hollanda’daki etkinlikler sırasında 3 gün yanından ayrılmadığım Neşet Tarhan, Mersin’e geldiğimi duyar duymaz telefona sarıldı ve bir davette bulundu.

İcabet ettiğim o davet ile ilgili olarak yayınlamış olduğum iki haberi altta sizlere sunuyorum.

Afbeelding met kleding, persoon, overdekt, muur Automatisch gegenereerde beschrijving

Mersin’in güzide ilçesi Mezitli’nin Belediye Başkanı Neşet Tarhan, geçtiğimiz haziran ayında Amsterdam’da yapılan ‘Eşit Şartlarda Yaşanabilir Kent Festivali’ne konuşmacı olarak katılmıştı.

Amsterdam’da kaldı üç gün boyunca tüm etkinliklerde kendilerine eşlik ettiğim Başkan Tarhan’ın, tüm etkinliklere katılarak incelemelerde bulunması takdir toplamıştı. Festival’de yaptığı konuşma ile de Mersin ve Mezitli’yi tüm dünyaya tanıtmış olan Tarhan, Hollanda ziyaretinin son saatlerinde, organize ettiğim, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisiyle yemekli bir toplantıya katılmıştı.
Amsterdam ziyareti ile gerek Türkiye ve gerekse dünya medyasında sükse yapan Tarhan, Mersin’e geldiğimi duyunca acizane şahsımı bir öğle yemeğine davet etti.

Yeni yapılan Mezitli Belediye Binası’nda ziyaret ettiğim Tarhan ile henüz ilk çayımı içmemişken, bir grup sürpriz ziyaretçi içeri girdi. Gelenler, Pir Sultan Abdal Derneği temsilcileriydi.

Pir Sultan Abdal Genel Başkanı Gani Kaplan ve Genel Başkan Yardımcıları, Pir Sultan Abdal Derneği Mersin Şubesi Başkanı Oğuz Özcanlı, derneğin avukatı Yeşim Dağçeken ile yönetim üyelerinin doluşturduğu makamda, sorunlar ve dilekler dile getirildi. Tarhan’ın, Sivil Toplum Kuruluşları’na yönelik yaptığı faaliyetler için teşekkür eden ve başarılarının devamını dileyen Genel Başkan Gani Kaplan, Başkan Tarhan’ı gelecek hafta Adana’da yapılacak olan Pir Sultan Abdal Şenliği’ne davet etti.

Peki, öğle yemeği ne mi oldu?
Bunun yanıtını da aşağıda okuyunuz.

BİR YEMEĞİN ANATOMİSİ VE YER SOFRASI KÜLTÜRÜ

Afbeelding met muur, kleding, person, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Öncelikle şunu söyleyeyim: Yüksek makamlarda oturan dostlarınızı ziyaret etmek istediğiniz zaman, özel veya sakin bir görüşmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Zira o makama gittiğiniz zaman, asistanın size kapıyı açmasından sonra içeride başkalarını da görebilir veya siz içeriye yalnız girdiğiniz zaman, arkanızdan başkalarının da makamı sizlerle paylaştığını görürsünüz. Makam ziyaretleri yapmadan önce bunları hesaba katınız. Velev ki, makam sahibi sizin için özel bir görüşme planlamış olsun ve asistanına, ‘İçeri kimseyi alma ve telefon bağlama’ demiş olsun.

Benim ziyaretim öyle özel bir görüşme olmadığı için, arkamdan makama 10 kişilik bir grup girdi ve çay içimini paylaştı.
İyi de oldu aslında…

Zira, ülkemizin güzide kuruluşlarından Pir Sultan Abdal’ın Genel Başkanı Gani Kaplan ve yardımcıları ile Mersin Şubesi Başkanı Oğuz Özcanlı ve diğer üyeler ile tanışma imkânı yakaladım. Pir Sultan Abdal mensupları ile tanışmış olmam, pek çok facebook arkadaşım tarafından memnunlukla karşılandı. Yozgat’tan yazan sevgili dostum Sancak Yılmaz da, ‘Başkan Gani Kaplan çok iyi dostumdur, selamlarımı ilet’ mesajı geçti.

Şimdi gelelim yemek konusuna.

Başkan Tarhan’ı ziyaretim sırasında ikinci bir sürpriz daha yaşadım. Başkan ile baş başa yemek yiyeceğimi hesaba katmışken, Başkan’a gelen bir telefon ile kaderim yine değişti. Arayan, Gündoğar İnşaat’ın sahibi Cihat Gündoğar’dı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve diğer yönetim kurulu üyeleri ile yemek yiyeceklerini belirten Gündoğar Başkanı da bu yemeğe davet etti. Başkan ise, ‘Yanımda İlhan Karaçay var, kendisi ile yemek randevum var’ deyince gelen yanıt, ‘İlhan bey de aramıza katılırsa memnun oluruz’ şeklindeydi. Eeee, biz de bu davete icabet etmek mecburiyetinde kaldık. Başkan’ın makam aracı ile Gündoğar İnşaat’ın bulunduğu binaya gittik.

Muhteşem bir binaydı. Kapıda en az 20 kişi bekliyordu.

El sıkışmadan sonra bodrum kata indik. Bodrumdaki koca bir salon halılarla döşenmiş engin divanlar minderlerle süslenmişti. İçeride MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek, Çetin Kanar, İsa Çani, Ahmet Belice ve Yalçın Darıcı ve isimlerini not edemediğim işadamları vardı. Yani Mersin’in atardamarları oradaydı.

Aslında bu atardamarlar, yemek öncesi önemli bir toplantı yapmışlardı. Engin divanda yan yana oturduğum MTSO Başkanı Kızıltan, yaptıkları toplantının ana maddelerini anlattıktan sonra,“Özel sektör ayakta durduğu sürece, Türkiye ekonomisi ayakta duracaktır” dedi.

Uzun seronomiden sonra yemeği merak eder oldum. Acaba yemeği nerede yiyecektik?

Bunu merak ederken, salona 4-5 kişi girdi ve yere bir şeyler sermeye başladı. Merakım daha da arttı. Yere serilen örtülerin üzerine tabaklar yerleştirilmeye başlandığı zaman, ‘yer sofrası’ kurulmakta olduğunu anladım.

Sofra, Mersin’in en ünlü lokantalarından birinden getirilen yemeklerle donatıldı ve sonra da ‘Hadi buyurun’ denildi. Yanımda oturan Belediye Başkanı Neşet Tarhan rahatça bağdaş kurabildi ama ben bağdaş kuramadım. Engin divanda bile zor oturuyordum. Sağolsun değerli dost Hamit İzol imdadıma yetişti ve ‘Sen öylece kal’ diyerek önümdeki sehpaya yemeklerimi doldurdu.

Anlaşılıyor ki, Gündoğar İnşaat’ın sahibi Cihat Gündoğar ülkemizin Güneydoğulu insanlarındandı ve bizlere yer sofrası kültürü ile bir zenginlik ikram etmek istemişti.

Belediye Başkanı Tarhan’ı ziyaretim sırasında iki önemli sürpriz ile karşılaştım ve çok da memnun oldum.

Bu yazıma, ’Bir yemeğin anatomisi ve yer sofrası kültürü’ başlığını koydum.

Neden mi?

Belediye Başkanı Neşet Tarhan, önceden haber verilmeden ve basına bilgi verilmeden bir yemeğe davet edildi.

Yemeğin şekli ve yeri de belli değildi. Sonrasında, muhteşem bir atmosferde yemek yenildi.

Neydi bu atmosfer?

Tabii ki yer sofrası.

Google Amca’ya girip arama yaptığım zaman, yer sofrası ile ilgili olarak çok ilginç gerçeklere rastladım. Meğer ki ülkemizde hâlâ 100 kişiden 42’si yer sofrasında yiyormuş. Metro ve Konda tarafından gerçekleştirilen ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre Türkiye’nin yüzde 42 akşam yemeğinde yer sofrasını, yüzde 56’sı ise yemek masasını tercih ediyormuş.

Çarpıcı sonuçların yer aldığı araştırmaya göre; ‘Akşamları evde yemek nerede yeniyor?’ sorusuna Türkiye’nin yüzde 56’sı yemek masasında, yüzde 42’si ise yer sofrasında yanıtı verdi.

Yer sofrasında yemek yeme alışkanlığı yerleşim bölgesi, gelir seviyesi ve evin tipine göre farklılık gösteriyor.

Aylık geliri 5000 TL’nin üzerindeki hanelerin yüzde 82’si yemeği masada yiyor. Ancak gelir seviyesi 1200-2 bin TL arasındaki evlerde yenilen yemeğin yüzde 53’ünde yer sofrası tercih ediliyor.

Metropollerde yaşayanların %29’u yer sofrasında yemek yiyor.
Apartmanda oturanların yüzde 72’si akşam yemeğini masada yerken, gecekonduların yüzde 81’inde yer sofrası tercih ediliyor. Kentlerden yaşayanların yüzde 45’i yer sofrasını tercih ederken, metropollerde bu oran yüzde 29’a geriliyor. Türkiye’nin yüzde 86’sı ise düzenli olarak akşam yemeği yiyor.

Ünlü Fransız yemek ustası Brillat-Savarin, “Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” diye boşuna dememiş. Yiyip içtiklerimizin yani beslenme şeklimizin ruh sağlığımız üzerindeki etkisi, eski tarihlerden bu yana bilinen bir gerçek. Peki sadece tercih ettiğimiz yiyeceklerin değil, yemek yeme tarzımızın da kişilik özelliklerimizi ele verdiğini biliyor muydunuz

Çoğumuz yemek yemenin beslenme amaçlı olduğunu düşünürüz. Elbette bu doğrudur ama beslenme, yemek yeme denkleminin bilinen kısmıdır. Bilinmeyen kısmında ise buzdağının görünmeyen yüzü, yani psikolojik boyutu vardır. Duygular, düşünceler, olaylar, kişilik özellikleri, ruhsal sorunlar ve daha pek çok faktör yemek yeme mekanizmasını doğrudan etkiler. Çünkü zihin ile beden birbirlerini doğrudan etkiledikleri sürekli bir ilişki içindedir. Yeme davranışımızı etkileyen psikolojik faktörler sürekli iş başındadır. Çoğu kişi çocuklukta yaşanan travmalar, bağımlılık ilişkileri, depresyon, kaygı, öfke, yalnızlık, sevgisizlik, özgüven eksikliği gibi olumsuz duygularıyla başa çıkabilmek için yeme davranışını kullanır.

Evet değerli dostlar. Bir yemek davetinin ardından bakın neler yaşadık ve ne konulara girdik. Öğretici ve eğitici, olması bakımından ben mutlu oldum.

Darısı bundan sonraki davetlere…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP