Karalar’ın hedefi yüzde 50 oy oranı

Karalar’ın hedefi yüzde 50 oy oranı

ABONE OL
29 Mart 2024 10:07
Karalar’ın hedefi yüzde 50 oy oranı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Zeydan Karalar’ın iki gün sonra yapılacak seçimdeki hedefi sandıktan yüzde 50 oy oranıyla yeniden başkan olarak çıkmak.

Karalar, bu hedefini Birgün gazetesinden Berkan Gültekin’e yaptığı açıklamada net biçimde dile getirdi.

Karalar’ın bir diğer hedefi ve tahmini Cumhur İttifakı adayı Mehmet Fatih Kocaispir’e en az altı puan fark atmak..

Zeydan Karalar, halkın nabzını iyi tutan bir siyasetçi olarak, bugün ittifak yapmayan muhalefet partilerinin seçmenlerinin büyük çoğunluğunun oyunu alacağını ifade ediyor..

2023 milletvekili seçimlerinde muhalefetin toplam oy oranı olan yüzde 49’un (CHP 28,6; İyi Parti 10,7; Yeşil Sol (DEM Parti) 9,7) üzerine çıkacağını ve yüzde 50’ye ulaşacağı görüşünde.

Karalar, ayrıca CHP’nin elindeki Çukurova, Seyhan, Ceyhan ve İmamoğlu yanı sıra beş ilçeyi daha kazanacaklarını öngörüyor..

Bakalım, iki gün sonra Karalar’ın hesabı tutacak mı?..

 

Ayyüce Taş’a umut bağlamak yanıltacak

Genelde muhalefet, Adana yerelinde iktidar olan CHP’de, hesaplar yapılırken, İyi Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayyüce Taş’ın alacağı oya büyük önem atfeden kişiler çıkıyor..

Elinde kağıt kalem hesap yapan kimi CHP’liler, Ayyüce Taş’ın babası Alparslan Türkeş nedeniyle MHP tabanından ciddi oy alacağını, bu durumunda CHP’nin seçim kazanmasına neden olacağını hesap ediyorlar..

Şimdiden söyleyelim..

Hesapları yanlış..

Bu hesap Bağdat’tan değil ama sandıktan döner..

Ayyüce Taş’ın “babam Sağ olsun” politikasıyla MHP’den oy çekeceğinin düşünüp, kazanmayı buna bağlamak 31 Mart gecesi hüsrana uğramak demektir..

Zira, Ayyüce Taş ve İyi Parti’nin MHP’den alabilecekleri oy, geçen yılki seçimlerin bile altında kalacak..

Daha önce İyi Parti’ye oy kullanan MHP kökenli seçmenlerin bir bölümünün Cumhur İttifakı, bir kısmının Zafer Partisi’ne yöneldiği gözleniyor..

Bahçeli ve Erdoğan düşmanlığı üzerinden politika yürüten ve İyi Parti’ye giden MHP kökenli seçmenlerin ise, Meral Akşener’in kararından bağımsız başta Zeydan Karalar olmak üzere CHP’li adaylara oy verecekleri de biliniyor..

İyi Parti’ye giden Demokrat Parti kökenliler ise çoktan partilerine döndüler ve seçimlerde CHPli adaylar için aktif olarak çalışıyorlar..

Ayyüce Taş’ın alacağı oy üzerinden kazanma hesabı yapan CHP’lilere, hesaplarının bir kez gözden geçirmelerini tavsiye ederim..

 

DEM Parti’de çatlak büyüyor

DEM Parti’nin kent uzlaşısı yapılmayan yerlerde kendi adaylarıyla seçime gitme kararı, partide çatlağa neden olmuş görünüyor..

CHP cenahından, CHP’ye kaybettirip, AK Parti/MHP’ye kazandıracakları yolunda mahalle baskısına uğrayan DEM Parti’de özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde izlenen politikalar parti içinde tartışılmaya, eleştirilmeye başlandı..

DEM Parti bileşenlerinden Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Örgütü’nün yaptığı son açıklama, parti içinde tartışmanın ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor..

SYKP, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatimoğulları’nın  daha önce eş genel başkanlığını yürüttüğü sosyalist bir hareket..

Yani, yaptıkları eleştiriler, aldıkları kararlar son derece önemli.

SKYP, CHPnin elindeki büyükşehirlerde DEM Parti’nin aday çıkarmasını olumlu bulmadığını yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu..

SYKP İstanbul İl Örgütü açıklamasında, “…14 Mayıs’tan kalma bozgun havasının derinleşmesi riskinin 1 Nisan sonrası çarpan etkisini görmezden gelmek sorumlu siyaset açısından kabul edilemez. 31 Mart seçimlerinin öncesinde ve sonrasında üçüncü kutup yaklaşımı adı altında faşizmin kurumsallaşması tehditlinin görmeyen, iktidar blokunu ve ana muhalefeti eşitleyen ‘eşit mesafecilik’ pozisyonu kabul edilemez. Üçüncü kutup siyasetinin gereği sayılarak eşit mesafecilik anlayışı, faşizmin kurumsallaşmasının ilerlemesine engel olma ve demokratik/ toplumsal muhalefeti yeniden ve güçlü biçimde görevini ıskalamak anlamını taşımaktadır. İstanbul’da 31 Mart 2024 seçimlerinde tutumumuz tereddütsüz bir biçimde AKP-MHP faşist blokuna kaybettirmek olacaktır” biçimindeki ifadeler, en azından DEM Parti’nin bileşenlerinden SYKP üye ve taraftarlarının sandıkta oylarını Meral Danış Beştaş’a değil Ekrem İmamoğlu’na kullanacakları kesin..

Merak ettiğim iki şey var:

Birincisi Tulay Hatimoğulları partisinin il örgütünün bu kararına ne diyor? Kendisinin tercihi DEM parti adayları mı yoksa CHP adayı mı olacağı?

İkincisi, İstanbul’da alınan karar SYKP’nin örneğin Adana İl Örgütü tarafından Adana’ya uygulanıp uygulanmayacağı…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP