Hindistan’da 6 haftalık genel seçim 19 Nisan’da başlıyor 
  • OLAY NET
  • Dünya
  • Hindistan’da 6 haftalık genel seçim 19 Nisan’da başlıyor 

Hindistan’da 6 haftalık genel seçim 19 Nisan’da başlıyor 

ABONE OL
18 Mart 2024 13:48
Hindistan’da 6 haftalık genel seçim 19 Nisan’da başlıyor 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hindistan, 6 hafta sürecek olan genel seçimlerin 19 Nisan’da başlayacağını ve sonuçların 4 Haziran’da açıklanacağını duyurdu.

Anketlerin çoğu üçüncü dönem için yarışan Başbakan Narendra Modi ve Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nin seçimden utkuyla çıkacağını gösteriyor.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, 970 milyonu aşkın seçmen Parlamentonun alt kanadına beş yıllık bir dönem için 543 üye seçecek. Oy verme işlemi yedi aşamaya yayılacak, farklı eyaletlerde farklı zamanlarda oy kullanılacak.

Oy verme işleminin kademeli olması, hükümetin şiddeti önlemek ve seçim görevlileri ile oy makinelerini taşımak için on binlerce asker görevlendirmesine olanak tanıyor.

Üçüncü kez üst üste seçilmek isteyen Modi’nin karşısında 20’den fazla partinin oluşturduğu muhalefet bloku yer alacak.

Muhalefet, Modi’nin partisinin kazanmasının Hindistan’ın laik, demokratik bir ulus olma statüsünü tehdit edebileceğini savunuyor.

73 yaşındaki Modi ilk olarak 2014 yılında ekonomik kalkınma vaatleriyle iktidara geldi. O zamandan bu yana giderek daha popüler hale gelen Modi, Hindistan’ın laik köklerini zayıflatsa da ülkenin çoğunluğu Hindu olan nüfusunda destek buldu.

Kazanması halinde Modi, Hindistan’ın bağımsızlık kahramanı ve ilk başbakanı Jawaharlal Nehru’dan sonra üst üste üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan ikinci isim olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP