DEM Parti adaylarının vaatleri

DEM Parti adaylarının vaatleri

ABONE OL
5 Mart 2024 13:33
DEM Parti adaylarının vaatleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

DEM Parti adayları işe hızlı başladılar.

Üç seçim bürosu açılışı, basınla tanışma etkinliğinden sonra 3 mart2ta da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal kültür merkezi2nde halka buluşma etkinliği gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Mahfuz Güleryüz ve Arife çınar, hakla buluşma toplantısında seçim bildirge ve projelerini de açıkladılar. projeler ve vaatlerin kadını merkeze alması dikkati çeken bir durumdu.

Din, dil, mezhep, ırk, ve cinsiyet ayırımı yapmadan eşit hizmet sözü veren Çınar ve Güleryüz’ün projelerinin bir bölümü şunlar:

“Halkın kentin yönetim süreçlerinin her aşamasına katılımını sağlamak için köy, mahalle ve kent meclislerini, kent forumlarını, kadın ve gençlik meclislerini destekleyip yaygınlaştıracağız.

Stratejik planlarımızı; eşitsizlik ve yoksullukla mücadele, kadın, gençlik, çocuk, ekoloji, kültür ve sanat, yerel ekonomiyi güçlendirme, imar ve şehircilik, ulaşım, halk sağlığı, engelliler, yaşlılar, inançlar ve azınlıklar gibi birçok alanda kent forumları ve kent çalıştayları yapacağız.

Açıklık/Şeffaflık ilkemiz gereğince meclis toplantılarını halka açık yapacağız ve demokratik kitle örgütlerinin toplantılara katılımını sağlayacağız. Toplantı sonuçlarını web sayfaları ve panolarda yayınlayarak halkın bilgiye erişimini kolaylaştıracağız..

Yerel demokrasiyi soyut bir ilke olmaktan çıkararak somutlaştıracağız. Kent, köy ve mahalle sakinlerinin, nüfusun beşte birinin imzası ile belediye meclislerinde görüşülüp tartışılması için yurttaş önergeleri verebilmesini sağlayacağız.

Ülkenin her yerinde olduğu gibi Adana’da da Eş Başkanlık ve Eşit Temsiliyeti Yaygınlaştırarak Büyüteceğiz!

İktidarın yerel yönetimlerdeki gaspçı, tekçi ve eril siyaset tarzını aşmak ve siyaseti demokratikleştirmek için yerel yönetim mekanizmalarının tamamında eş başkanlığı ve eşit temsili etkin bir biçimde uygulamaya devam edeceğiz.

Kadının dönüştürücü gücüyle katılımcı, çoğulcu, yatay ve demokratik bir siyasetin ve toplumsal yapının inşasına hız vereceğiz.

Kadın politikalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları ile Kadın Politikaları Müdürlüklerini yeniden açacağız. Bu kurumlara bağlı olarak ekonomi, kadına yönelik şiddetle mücadele ve eğitim birimleri ile kadın yaşam merkezleri ve kadın kooperatiflerini yeniden kuracağız. Bu alanların ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde özerk olarak örgütlenmesi için katkı sunacağız.

Kadınların karar süreçlerine etkin bir biçimde katılması için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan Belediye Kadın Meclislerini, Kadın Kurullarını ve Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonlarını geliştirip yaygınlaştıracağız.

Toplumsal cinsiyete duyarlı yerel yönetim bütçesi uygulamasına ek olarak, özgün kadın çalışmalarını daha etkin ve kapsayıcı bir şekilde yürütebilmek için ayrı bir kadın bütçesi oluşturacağız. Kadın çalışmalarının aksamadan yürütülmesi ve kaynaklara ulaşımın sağlanması için Kadın Proje ve Araştırma Birimlerini kuracak, kadın çalışmalarının yer alacağı Özgür Kadın Yerel Yönetimler Bültenini çıkaracak, bu bültenin engelli kadınlara da ulaşması için gerekli çalışmaları yapacağız.

Adana’da kadın istihdamını artırmaya dönük çalışmalar yürütecek, Kadın İstihdamı Geliştirme Merkezlerini (KİGEM) yaygınlaştıracağız.

Kentteki tüm kadın örgütleri, sivil inisiyatifler ve mahalle meclisleri ile Belediye Kadın Meclisinin ortak çalışmasını, stratejik planları birlikte oluşturmasını sağlayacak, belediye çalışmalarını kadınların denetimine açacağız.

Sendikalarla yapılacak toplu iş sözleşmelerinde, kadına şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümler koymaya ve uygulamaya devam edeceğiz.

Kadının potansiyelini gerçekleştirmesini engelleyen muhtelif tutum ve davranışlar sergileyen erkeklere, sözleşmelerinin feshedilmesine kadar çeşitli yaptırımlar uygulayacağız.

Adana’da Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Şartnamesi’ni (CEMR) imzalamasını sağlayacak ve bu şartın gereklerini yerine getirmek için çalışmalar yapacağız.

Adana’yı Ayrımcılıktan, Eşitsizlikten ve Cinsiyetçilikten Arındıracağız!

İmar planlarının eril zihniyetine ve kadını yok sayan projelere karşı bütün kentleri kadınların ihtiyaçlarına göre tasarlayacak, kadın kamusal alanları ve ekolojik alanları birlikte oluşturacağız.

Kadın Kültür Tesislerini, Kadın Kültür Akademilerini, Kadın Dengbej Evlerini, Kadın Eserleri Kütüphanelerini, Kadın Semt Spor Alanlarını, Kadın Semt Pazar Alanlarını, Mor Marketleri, Kadın Parklarını, Kadın Özgürlük Meydanlarını inşa edeceğiz.

Toplumsal bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı ve aktarılacağı Kadın Evlerinin oluşturulmasını sağlayacağız.

Kadınların günün her saatinde sokaklarda rahatça ve güvenle hareket edebileceği ulaşım hizmetlerini yeniden hayata geçireceğiz.

Kadınların hem çalışma yaşamına hem de kamusal yaşama özgürce katılabilmeleri için her mahalleye ulaşılabilir, ücretsiz, anadilinde eğitim ve 24 saat hizmet veren kreşler açmaya devam edeceğiz.

  • Kadınlara yaşam boyu eğitim sağlayabilmek çok yönlü eğitim programları hazırlayacak ve köyler için gezici eğitim ekipleri kuracağız. İşleri kadın işi-erkek işi diye ayıran toplumsal cinsiyet rollerine dayalı iş bölümünü aşmaya yönelik projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Mesleki eğitim kurslarımızla kadınların farklı mesleki alanlarda istihdam edilmelerinin önünü açmayı sürdüreceğiz.

Kadınların kendi mahallelerinde komünlerini ve sokak kooperatiflerini oluşturmalarını destekleyeceğiz.

Toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi amacı ile dayanışma ağları kuracak; kıyafet, gıda, ev eşyası ve benzerlerinin ortak üretim ve tüketimini, paylaşımlı kullanımını mümkün kılan sosyal dayanışma projeleri oluşturacak ve parçalanmak istenen toplumsal doku ve dayanışmayı yeniden inşa edeceğiz.

Kadınları tek tipleşmeye zorlayan iktidar anlayışına karşı özgürlükçü ve eleştirel sanata alan açmaya devam edeceğiz.

Kadın Dinlenme Merkezleri kurarak kadınların gündelik yaşamlarını kolaylaştıracağız. Kent dışından ve köylerden gelen kadınların ihtiyaçlarını güvenli bir şekilde karşılayabileceği bu merkezleri yaygınlaştıracağız.

Kadınların toplumsal hayata katılabilmesini kolaylaştırmak üzere ulaşım hizmetlerinden ve spor, sanat ve kültür aktivitelerinden ücretsiz veya indirimli yararlanabilmesi için JİN KART/KADIN KART uygulamasına geçeceğiz.

Büyükşehirlerden başlayarak kademe kademe tüm yerleşimlerde ücretsiz Ped-Matik’ler kuracağız.

Sporda cinsiyetçi uygulamalara karşı kadın amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. İhtiyaç halinde kadın spor kompleksleri açacağız.

Mülteci kadınların onurlu bir yaşama ve güvenli bir geleceğe erişmeleri için, kent halklarının yararlandığı haklardan eşit olarak faydalanmalarını sağlayacağız.

Şiddete uğrayan mülteci kadınların belediyelerimizin sığınaklarından anadillerinde yararlanmalarını sağlayacağız.

Madde bağımlılığı ile etkin mücadele kapsamında eğitimler yapacak, kapsamlı bilinçlendirme faaliyetleri örgütleyeceğiz.

Yerel yönetimlerin hizmet ve politikalarının tümünü engelli kadınların talep ve ihtiyaçlarını dikkate alarak belirleyeceğiz.

Genç kadınların geliştirdiği projeleri destekleyecek, bu projeler için her yıl teşvikler oluşturacağız.

Medya, dijital okuma-yazma, dijital dayanışma ekonomisi gibi alanlarda kurslar açacak, kadınların bu kurslardan ücretsiz yararlanmasını sağlayacağız.

Şiddete maruz kalan kadınların sosyal, psikolojik, ekonomik, hukuki desteğe ve sığınağa kolay erişebilmesi için Kadın Merkezleri, Kadın Yaşam Evleri ve Dayanışma Merkezlerinin sayısını artıracak, buralarda anadilinde hizmet vereceğiz.

Şiddet riski altındaki kadınlar için acil ihtiyaçlarını karşılamak ve durumlarını değerlendirmek üzere kurulan “ilk adım istasyonlarını çoğaltacağız.

Belediyelerde, işitme engelli kadınların da yararlanabileceği çok dilli “Alo Şiddet” hatları açmaya devam edeceğiz.

Kadınların toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişimini destekleyecek “özgür kadın köyleri” ile şiddetsiz bir yaşamın olanaklarını kadınlarla birlikte inşa edeceğiz.

Adana’da Gençleri İşsiz ve Umutsuz Bırakan Zihniyeti İyi Biliyoruz… Gençlerin en büyük sorunlarından biri olan işsizliği önlemek için kalıcı istihdam alanları yaratacağız.

Genç nüfus içinde farklı kesimlerin ihtiyaçlarını dikkate alan yerel yönetim bütçeleri oluşturacağız. Yerel yönetimler aracılığıyla gençlere hizmet sağlayan kurumların bütçe olanaklarının artırılmasını sağlayacağız.

Öğrencilerin yaşadığı ekonomik sorunlara çözüm olmak amacıyla kentin tüm dinamikleri ile ortaklaşarak burs imkânları yaratılacak.

Gençlerin Kent Yönetimlerine Katılımını Sağlayacağız…

Gençlerin yerel yönetimlerimizde söz, yetki ve karar süreçlerine katılımını sağlayacağız.

Gençlerin kendi özgünlüğünü ve dinamizmini yansıtabileceği bir yerel yönetim anlayışı için Gençlik Meclislerini karar alma mekanizmalarının parçası haline getireceğiz.

Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre yurtlar inşa edilecek, barınma sorunlarını çözeceğiz.

Belediye yurtlarında sağlıklı ve doyurucu beslenme imkânı sağlanacak.

DEM Parti olarak gençleri tehlikeli gören, yetişkin merkezli, ahlakçı yaklaşımla mücadele edeceğiz. Gençlerin yeni ev kurmaları konusunda destek politikaları geliştireceğiz.

Gençliği Hedef Alan Madde Bağımlılığıyla Mücadele Edeceğiz… Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımının en fazla olduğu şehirlerin başında gelmektedir. Bağımlılıkla mücadele merkezi kuracağız.

Rant ve talan politikaları ile insanları güvensiz ve denetimsiz binalara hapsedenleri iyi biliyoruz… Bu nedenle; Depreme dayanıklı, sağlıklı ve ekonomik konut projelerini hayata geçireceğiz.

Bilimsel, mali ve teknik hazırlığı esas alarak afet sonrası organizasyonu, koordinasyonu ve yönetimi güçlendireceğiz.

Afet hazırlık süreçleri ile afet sonrası arama-kurtarma, enkaz kaldırma ve ihtiyaçların dağıtımı gibi süreçlere Mahalle Afet Gönüllüleri, Kent Dayanışması gibi toplumsal modellerin dahil olmasını ve yaygınlaşmasını sağlayacağız.

Adana’da afet öncesi, afet anı ve sonrasında ortaya çıkacak sorunların çözümü için Afet Daire Başkanlıkları/Müdürlükleri kuracağız.

Afetlerin etkisini en aza indirmek için belediye bünyesinde yapılacak stratejik plan doğrultusunda Afet Bütçeleri oluşturacağız.

Afetlerin etkisinin azaltılması için bilimsel ve teknik veriler ışığında yapılar inşa edeceğiz.

Komşuluk, yardımlaşma ve dayanışma kültürünün sürdüğü Adana’ya özgün kimliklerinin yaşadığı mahallelerin korunmasını, çoğalmasını ve gelişmesini teşvik edeceğiz.

Adana’nın kimliğine ve iklimine uygun, halkın taleplerini esas alan ve doğal afetlere dayanıklı kentsel dönüşüm politikalarını hayata geçireceğiz. Bu kapsamda Avrupa Konseyi’nin kabul ettiği Avrupa Kentsel Şartı’nda yer alan ilkelerin uygulanması için düzenlemeler yapacağız.

Merkezi hükümetin “kent-rant” anlayışına karşı kırsal alanları da kapsayacak şekilde yurttaşların barınma hakkını savunacağız.

Yerleşim alanlarını, toplumsal ihtiyaçları giderecek şekilde biçimlendirmek ve dönüştürmek için planlama süreçlerine bütün yurttaşların katılımını sağlayacağız.

Özellikler Barbaros ve Aşağı mahallerde yıllardır yapılması beklenen yerinde dönüşüm halkı mağdur etmiş olup şehrin sosyolojik yapısını koruyarak yerinde dönüşümü bizler yerel yönetim paradigmamız çerçevesinde hayata geçireceğiz.

Sosyal konut projeleri ile herkesin ev sahibi olmasına yönelik planlamalar yapacağız. Konut edinme maliyetlerini düşürerek toplumun tüm kesimlerinin sağlam, sağlıklı, güvenli konut sahibi olmasını kolaylaştıracağız. Sosyal konut projelerinde kadınlara öncelik tanıyacağız. Bu projelerde planlamadan imalata kadar tüm süreçlere yurttaşları dahil edeceğiz.

Kooperatif ve birlikler vasıtasıyla kâr amacı gütmeden yapılan ucuz ve sağlıklı konut inşaatlarını teşvik etmek için mühendislik ve mimarlık proje desteği verecek, ruhsat ve harçlarda kolaylık sağlayacağız.

⁠Metropol şehir olan Adana’da belediyelere ait bir tane dahi misafirhane yoktur. Temel bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacı için misafirhaneler kuracağız.

Adana’da Ucuz, Güvenli Ve Ekolojik Toplu Ulaşımı Yaygınlaştıracağız! Büyükşehir otobüsleri saatte bir ve tıklım tıklım olmakta, yaşlılar, hamileler saatlerce otobüs beklemekte ve ayakta seyahat ermektedir. Temel ihtiyaç olan ulaşımı şehrin her yerine eşit şekilde bizler getireceğiz.

Adana’nın tüm kaldırımları işgal altında ve kadınların, yaşlıların, engellerin bu yollarda rahat yürümesi için bu şehirde kaldırım işgalini kaldıracağız.

Kolektif kullanıma tabi bisiklet paylaşım sistemi kuracak, bisiklet yollarını çoğaltıp var olanları iyileştireceğiz.

Adana’nın trafiğini azaltmak için araç park sorununu çözecek projeler hazırlayacağız.

Düz bir ova üzerine kurulan Adana’yı ekolojik bir şehir haline getirmek için şehrin her yerine Ulaşımda alternatif ulaşım biçimleri devreye sokacağız.

Hafif bir yağmurda bile şehir sular altında kalmakta ve evler işyerleri zarar görüyor. Şehrin alt yapısı halen eski borulardan oluşmakta ve değiştirilmeden kullanılmaya devam ediyor. Adana’yı bu alt yapı sorunundan kurtararak güçlü bir sistem kuracağız.

Bu şehirde insanların güven içinde seyahat etmeleri için Adana’ya yeni, güvenli ve bu şehre yakışır bir otogar inşa edeceğiz.

Eko-kırım suçu niteliğindeki büyük projelere, ekosistem bütünlüğünü bozacak yatırım ve inşaat faaliyetlerine imar ruhsatı vermeyeceğiz.

Kentlerimizin doğasına, tarihine, canlı çeşitliliğine karşı işlenen suçların önüne geçmek için “Kent Suçu Yönetmeliği” hazırlayacağız. Kent sakinlerinin bu konudaki farkındalığını artırmak için eğitim çalışmaları yapacağız.

Tüm canlılar için yaşanabilir kamusal alanlar ve müşterek alanlar oluşturacağız; orman, mera, yayla ve kışlakları imara koşulsuz kapatacağız.

Özgürlükçü Kentlerle Bütün Canlıların Hayatını Savunacağız! Kentlerde yaşayan hayvanların yerel yönetimlerce kentin doğal bileşeni olarak görülmesini ve ortak yaşamın kurulmasını sağlayacak düzenlemeler yapacağız.

Hayvan hakları savunucusu kurumlarla, meslek odaları ve hukukçularla işbirliği içerisinde olacak; her mahallede farkındalık eğitimleri düzenleyeceğiz.

Hayvanları ölüme terk eden barınakları, hayvanat bahçelerini, yunus parklarını, deney laboratuvarlarını ve hayvan üretimi ve satışı yapan konut ve işyerlerini kapatacağız.

Bakıma muhtaç hayvanlar için bakım merkezleri, sokak hayvanları için ücretsiz sağlık merkezleri kuracağız. Böylece etkin kısırlaştırmayı ve yerel yönetimlerce düzenli besleme ve bakımı sağlayacağız.

Sokak, mahalle, köy gibi yerel birimlerde, halkın öz gücüne dayanan yerel örgütlülüklerle yerel ekonomi politikalarının geliştirilmesinin önünü açacağız.

Belediyelerimizi demokratik denetime açacağız.

Tarım Daire Başkanlıkları-Müdürlükleri kuracağız.

Geçimlik ekonomiyi, kooperatifleri, kolektif ve komünal yapıları destekleyeceğiz.

Küçük ve orta ölçekli tarımsal üretim için gerekli su tüketimini ücretsiz karşılayacağız.

⁠Tarım kenti olan Adana’da mevsimlik tarım emekçileri sağlıksız ortamlarda yaşamak ve çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Bunun için ne belediyeler ne de valilik adım atmadı. Emekçilerin insani koşullarda yaşaması ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına konteynır alanları kurulacağız.

Adana’da suya ulaşım herkesin hakkı olacak… Adana’nın dış ilçelerine yeterli miktarda su verilmemektedir.  Şehrin temiz suyunu da dış ilçelere yeterli su ulaşımını da bizler sağlayacağız.

Yoksulluğun bu kadar yüksek olduğu şehirde gıda ve kart yardımından faydalanmanın kriterleri çok zorlayıcı olup insanlar bu imkanlardan faydalanmamakta. İnsanların onurunu koruyacak şekilde Adana’nın her noktasında kolektif bir hizmet anlayışı ile gıda ve giyim bankaları açacağız.

Yerel yönetimlere verilen yetkileri sonuna kadar kullanarak başta taşeron işçiliği olmak üzere esnek, kuralsız ve dolayısıyla güvencesiz istihdam biçimlerine son vereceğiz.

Sendikal örgütlenme hakkını güvence altına alacağız.

KHK’larla işlerinden atılan emekçiler için yeniden istihdam olanağı yaratacağız.

Sendikalarla özgür toplu pazarlık süreçlerini etkin olarak işleterek olanaklar ölçüsünde insanca yaşayacak bir ücret politikasını takip edeceğiz.

Engelliler İçin Yeni Bir Yaşamı Engelliler İle Birlikte, Yerellerden Başlayarak Mümkün Kılacağız! Belediyelerin hizmet alanında yaşayan tüm engellilerin ihtiyaç analizini yapacağız.

  • BM Engelli Hakları sözleşmesi kapsamında belediyelerin sorumluluğunda olan tüm engelli haklarını yaşama geçirmek için harekete geçeceğiz.

İşaret dilinin yaygın olarak kullanılabilmesi için işaret dili kursları açacağız, tercüman istihdam edeceğiz. İşitme engellileri sosyal yaşamın dışında bırakan, yalnızlaştıran büyük sessizliğe ve ayrımcılığa son vereceğiz.

Engelli yoksulluğunu önleyecek adımlar atarak belediyelerde en az yarısı kadın olmak üzere engelli istihdam kotası uygulayacağız.

Büyükşehirde ambulans sayısı ikiyi geçmemekte olup şehirde yaşayan kadınlar, yaşlılar, engelliler, dezavantajlı gruptaki yurttaşlar hastanelere ulaşımda ciddi sorunlar yaşamaktadır. Yurttaşların sağlık hizmetine erişimini sağlamak için ambulans hizmetlerinin sayısını arttıracağız.

Emekliler Ve Yaşlılar İçin Yaşanabilir Kentler İnşa Edeceğiz! Sendika, dernek gibi emekli örgütleriyle koordineli çalışarak sorunların ve ihtiyaçların zamanında tespiti ve çözümü ile emekli ve yaşlıların kent yönetimine katılımları için gerekli çalışmaları yapacağız,

  • Her mahallede emekli ve yaşlıların sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabileceği, ilgi alanlarına göre kurs, ders, eğitim alabileceği, temel sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği, spor yapabileceği mahalle evleri gibi mekanların oluşturulması için çaba gösterecek ve buralarda yeterli sayıda ve uygun eğitimde personelin istihdam edilmesini sağlayacağız.

İnanç merkezleri için ihtiyaç halinde yer tahsisi, restorasyon veya inşa desteği vermeyi sürdüreceğiz. Cami, cemevi, kilise ve sinagog gibi ibadet merkezlerinin ihtiyacı olan belediye hizmetlerini ücretsiz şekilde sağlamaya devam edeceğiz.

  • İnançlar, kültürler ve toplumsal hafıza konusunda çalışma yapan kurumları destekleyeceğiz.

Cenaze ve mezarlık hizmetlerini ücretsiz gerçekleştirecek; tüm köy ve mahallelerde taziye evleri kurmaya devam edeceğiz.

inançların hizmet gördüğü ve kutsal kabul ettiği yaşam alanlarının, eğitim kurumlarının ve ibadethanelerin varlıklarını sürdürmeleri için destek vereceğiz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP