Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayları

Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayları

ABONE OL
8 Mart 2024 17:41
Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ömer ALPDOĞAN

Adana’da büyükşehir belediye başkanlığı için sandığa girecek adayların tam listesi belli oldu.

Genç Parti ve Yenilik Partisi’nin daha önce YSK’ya başvurarak katılmayacaklarının belirttikleri 312 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yirmi üçü siyasal partilerinden, ikisi bağımsız yirmibeş aday yarışacak.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayları, eğitim durumları ve meslekleri şöyle:

Cumhur İttifakı AK Parti: Mehmet Fatih Kocaispir/ Yüksek/ Avukat

CHP: Zeydan Karalar/Yüksek/ Makine Mühendisi

DEM Parti: Mahfuz Güleryüz/ Orta/ Siyasetçi

Zafer Partisi/ Umut Yanar/ Yüksek/ Öğretmen

Memleket Partisi: Ethem Eke/ Yüksek/ İnşaat Mühendisi

DSP: Hakan Buldu/ Orta/ Sanayici

YRP: Selahattin Baysal/ Yüksek/ İş İnsanı

TKP: Kubilay Altuntaş/ Yüksek/ İktisatçı

TKH: Serdar Doğan/ Orta/ İşçi

BTP: Melek Çatalbaş/ Orta/ Halkla İlişkiler Uzmanı

YTP: Eyyup Kebude/ İlk/ İş İnsanı

İyi Parti: Ayyüce Taş/ Yüksek/ İktisatçı

Emek Partisi: Sevil Aracı/ Yüksek/ Avukat

Hür Dava Partisi: Salih Demir/ Yüksek/ Radyocu

HAK-PAR: Süleyman Kart/ Orta/ Emekli

Ocak Partisi: Azad Seyitoğlu/ Orta/ İş İnsanı

Adalet Birlik Partisi (ABP): Sezgin Doğan Gürocak/ Orta/ İşletmecisi

Millet Partisi (MP): Ali Geçioğlu/ Yüksek/ Emekli Öğretmen

Milli Yol Partisi (MYP): Mehmet Fer/ Yüksek/ Serbest Meslek

Adalet Partisi (AP): Kazım Kürşat Erdil/ Yüksek/ İş İnsanı

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi): Hamza Milli/ Yüksek/ Çiftçi

Saadet Partisi (SP): Hüseyin Acarlar/ Yüksek/ Eğitimci

Vatan Partisi (VP): Ahmet Suseven/ Yüksek/ Gıda Mühendisi

Bağımsız: Veli Şahin/ Orta/ İş İnsanı

Bağımsız: Mehmet Turan Bayburt/ Orta/ Serbest Meslek

 

Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya iki milyonluk bağışı

Şimdi kaç kadın yapabilir ama, Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 1921 yılında yetim ve öksüz çocukların oturtulması için Daürşşafaka’ya bugünün parasıyla iki milyon lira değerindeki bağış yaptı..

Zübeyde Hanımın yıllarca gizli kalan bu cömert bağışı, Darüşşafaka’nın arşiv ve müzesinde 2009 yılında yapılan tarama sırasında ortaya çıkmıştı..

Zübeyde Hanım’ın tam seksensekiz yıl sonra gün yüzüne çıkan vasiyetiyle 1921 tarihinde yirmi bin kuruşluk bağış yaptığı anlaşıldı..

Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya 1921’de yaptığı yirmi bin kuruşluk bağışın ortaya çıktığı 2009 yılı  değerinin 2 milyon liraya denk geldiği hesaplandı..

Darüşşafaka’da eğitim gören çocuklara anne şefkatiyle kalbini açan Zübeyde Hanım, bu bağışı sırasında Darüşşafaka’dan iki istekte bulunuyor: Biri Darüşşafaka’da okuyan çocuklara o zorlu savaş döneminde yılda bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması… Diğeri ise her yıl Kadir Gecesi’nde bağış belgesinde belirtilen isimlerin ruhlarına Kuran-ı Kerim okutulması….

Zekeriya Yıldırım Başkanlığındaki Darüşşafaka Cemiyeti yönetimi, arşiv ve müzede yenilemeler yaparken, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın 1921 yılında Darüşşafaka’ya yirmi bin kuruşluk bağış yaptığını içeren vasiyetini gün yüzüne çıkardı.

Yıldırım, “Kuruluşu 1863’e uzanan Darüşşafaka, tarih boyunca bağışlarla yaşayan bir kurum. Darüşşafaka, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’dan ablası Makbule Ata’ya, Sait Faik’e uzanan değişik kesimlerden bağış ve destek görmüştür” sözleriyle bağışçıları bir kez daha anmıştı..

Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Adnan Dovan, İş Bankası hisselerinden yola çıkarak yaptıkları hesaplamayla, Zübeyde Hanım’ın bağışladığı yirmi bin kuruşun değerinin 2009 yılı itibariyle  iki milyon liraya denk gelebileceği sonucunu çıkardıklarını bildirmişti.

Zekeriya Yıldırım, Darüşşafaka Cemiyeti Başkanvekilleri Talha Çamaş, Davuk Ökütçü, Beşir Özmen, Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Nilgün Akalın’la birlikte düzenlediği sohbet toplantısında, Zübeyde Hanım’ın yirmi bin kuruşluk vasiyetine nasıl ulaştıklarını şöyle anlatmıştı:

“Cemiyetimizin arşiv ve müzesinde yenileme-düzenleme çalışmaları başlattık. Bu çalışmalar sırasında Zübeyde Hanım’ın 1921 tarihli vasiyetnamesini gördük. Aslında vasiyetname 1968 yılında incelenmiş, noter tasdikli çevirisi de o günlerde yaptırılmış, yeniden arşive konulmuş. Zübeyde Hanım, vasiyetnamesinde okul öğrencilerine mevsim meyvelerinden yedirilmesini tavsiye ediyor.”

Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Adnan Dovan, 1921’deki yirmi bin kuruşun, iki milyon liralık bir değere denk gelişini nasıl hesapladığını şöyle açıklamıştı:

“Aslında enflasyona, altına, dövize göre de hesap yapılabilirdi. Ancak, bunların sağlıklı olamayacağını düşündük. Önümüzdeki en güzel örnek İş Bankası hisseleriydi. Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya 20 bin kuruş bağışlamasından 3 yıl sonra Atatürk, İş Bankası’nın kuruluşu için 200 bin lira vermiş. İş Bankası halka açık ve hisseleri borsada işlem görüyor. 20 bin kuruşu İş Bankası hisseleriyle değerlendirdiğimizde, bugünkü büyüklüğü 2 milyon liraya ulaşıyor.”

Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya bağış belgesinde çok ilginç bir koşulu da bulunuyor.

Dindar bir Müslüman olan Zübeyde Hanım, bağış belgesinde her yıl Kadir Gecesi’nde bir Darüşşafa öğrencisinin Hatmi Şerif (Kuran-ı Kerim’i baştan sona okumak) icra etmesini ve bundan hasıl olacak sevabı, başta Hazreti Muhammed ve ailesi olmak üzere enbiya ve evliyalara, kendi gelmiş geçmiş aile efradının ruhlarına bağışlanmasını şart koşmuş.

Zübeyde Hanım’ın bağışının tarihçesi

Kurtuluş Savaşı günlerinde bağış yapmak için Darüşşafaka’yı tercih eden Zübeyde Hanım, bağış için düzenlenen “ilmühaber”de “Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayi Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi” olarak tanımlanıyor.

“İlmühaber”i imzalayan diğer kişi ise o tarihte Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami (Akyüz)’dür. Darüşşafaka’nın efsanevi Müdürlerinden Ali Kami Akyüz 1919-1939 yılları arasında bu görevi yürüttükten sonra 1939 ve 1943’te milletvekili seçildi. 1945 yılında vefat eden Akyüz’ün ağabeyleri İsmail Safa (1867-1901) ve Ahmet Vefa (1869-1901) da Darüşşafaka mezunudur.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP