Japonya’da “bağış” skandalı…

Japonya’da “bağış” skandalı…

ABONE OL
8 Ocak 2024 11:47
Japonya’da “bağış” skandalı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’den (LDP) bir milletvekili, bağış skandalı soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Bakanlar, bakan yardımcıları ve milletvekillerini mercek altına alan soruşturmadaki bu ilk gözaltı kararı, Başbakan Fumio Kişida liderliğindeki hükümete ağır darbe vurdu.

Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre, çok sayıda LDP’li isim, bağış toplama etkinliklerinden elde edilen geliri yetkili mercilere net olarak deklare etmemekle suçlanıyor.

Başbakan Kişida yaptığı açıklamada, alt meclis milletvekili ve eski eğitim bakan yardımcısı Yoşitaka Ikeda’nın, Tokyo’da savcılar tarafından gözaltına alındığını aktardı.

Kişida, Ikeda’nın LDP’den ihraç edileceğini de kaydetti. Kişida, “Parti olarak siyasete olan güveni güçlü bir aciliyet duygusuyla yeniden tesis etmek için çalışmalıyız” diye partisine yönelik özeleştiride bulundu.

Kamu yayın kuruluşu NHK, Ikeda’nın yaklaşık 48 milyon yen (330 bin dolar) komisyon (ya da rüşvet) aldığını aktardı. Japon savcılar, daha önce bilet satış yoluyla toplanan siyasi bağışlardan 500 milyon yen (3,4 milyon dolar) tutarındaki paranın kayıp olması nedeniyle cezai soruşturma başlatmıştı.

Geçen ay patlak veren skandal sonrası başlatılan soruşturmanın ardından Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Kabine Genel Sekreter Yardımcısı Koichi Hagiuda, dört bakan ve bir dizi bakan yardımcısı istifa etmişti.

Savcılar, son beş yıl içerisinde parti etkinliklerine bilet satışlarından toplanan paraların devlete bildirilmediğini dile getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP