Fransa’dan, ‘İsveç’in NATO üyeliğini onaylayın’ çağrısı
  • OLAY NET
  • Dünya
  • Fransa’dan, ‘İsveç’in NATO üyeliğini onaylayın’ çağrısı

Fransa’dan, ‘İsveç’in NATO üyeliğini onaylayın’ çağrısı

ABONE OL
29 Eylül 2023 15:47
Fransa’dan, ‘İsveç’in NATO üyeliğini onaylayın’ çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa, Türkiye ile Macaristan’a çağrıda bulunarak İsveç’in NATO’ya katılımı konusunda adım atmalarını istedi.

Macaristan ile Türkiye, temmuz ayında İsveç’in NATO’ya katılım başvurusuna yönelik vetolarını kaldırmış olsalar da üyeliği henüz onaylamış değiller.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’yi  ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, yaptığı açıklamada, “İsveç’i NATO’da görmek istiyoruz. Keza Türkiye ile Macaristan’ın da anlaşmaya vardıkları hususları yerine getirdiklerini görmeyi istiyoruz.” dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise hafta içi yaptığı değerlendirmede İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasının “acil” olmadığını söylemişti.

İsveç’in halihazırda tehdit altında olmadığını ve NATO üyeliğini onaylamak için de acele etmeyeceklerinin altnı çizen Orban ayrıca, Stockholm’ü ülkesinin “demokratik doğasına” meydan okumakla suçlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türk Parlamentosu’nun onayının ekim ayından önce gerçekleşmeyeceğini dile getirmişti.

Erdoğan, iki ülke ilişkilerini geren Kuran’a saygısızlık eylemlerine karşı harekete geçmesi için aylardır İsveç’e baskı yapıyor.

Finlandiya, on yıllar süren tarafsızlığının ardından Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle nisan ayında NATO’nun 31. üyesi olmuştu.

haber: euronews

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP