Korsika’ya tarihi “özerklik” önerisi

Korsika’ya tarihi “özerklik” önerisi

ABONE OL
29 Eylül 2023 16:20
Korsika’ya tarihi “özerklik” önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika Adası’nın Ajaccio kentinde konuştu.

Macron, Korsika’nın seçilmiş temsilcilerine “devletten kopmadan” ada için özerklik inşa edecek bir anayasa metni önerdi.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, tarihi olarak nitelendirilen öneride Macron, “Devlete karşı özerklik ya da devletsiz özerklik değil, Korsika için ve cumhuriyet içinde özerklik olacak” dedi.

Fransa lideri, “Başlatmak istediğimiz yeni kurumsal aşama, Korsika’nın Cumhuriyet sınırları içinde kalarak ruhunu ve kimliğini korumasını sağlamalıdır” diye konuştu.

Korsika’nın seçilmiş temsilcilerine “altı ay içinde onaya sunulacak anayasal bir metin” sözü veren Macron, bu metnin adaya Danıştay ve Anayasa Konseyi’nin kontrolü altında “farklı konularda standartlar belirleme ya da yetki devri yapma olsnsğı” vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın diğer teklifleri arasında Korsika dilinin daha iyi öğretilmesi çağrısında bulunarak “iki dilliliği özendirmek için bir kamu eğitim hizmeti” oluşturulacağını belirtti.

2022’de adada patlak veren şiddet olayları sonrası başlayan müzakerelerin sonucunda gelen öneri, hükümet ile yerel siyasi liderler arasında aylardır süren tartışmaların sonunda geldi.

Korsika Meclisi’ni kontrol eden milliyetçiler, kendi yasama yetkilerini, Korsika’da ikamet statüsünü, Korsika dilinin ortak resmi statüsünü ve Korsika halkı kavramının Anayasa’ya dahil edilmesini istiyor. Adanın sağ kanadı ise yalnız Fransız yasalarının Korsika’nın kendine özgü özelliklerine “uyarlanmasından” yana.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP