Yenilenebilir enerji potansiyeli ile gençlerin istihdama katılımını artıracak
  • OLAY NET
  • Çevre
  • Yenilenebilir enerji potansiyeli ile gençlerin istihdama katılımını artıracak

Yenilenebilir enerji potansiyeli ile gençlerin istihdama katılımını artıracak

ABONE OL
18 Ağustos 2023 12:31
Yenilenebilir enerji potansiyeli ile gençlerin istihdama katılımını artıracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” kısa adıyla RE-You Projesi kapsamında 18-29 yaş arası 480 gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimleri verildi.

Proje kapsamında 480 kursiyer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ve Balıkesir Üniversitesi’nde bulunan Sürekli Eğitim Merkezleri’nde aldıkları yenilenebilir enerji eğitimleri sonrasında 11 Ağustos’ta düzenlenen törende mezuniyet belgelerini aldı. Kursiyerler, Türkiye genelindeki yenilenebilir enerji şirketlerinde staj yapma ve istihdam imkânı elde edecek.

Eğitimler için hem Balıkesir Üniversitesi’nde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji laboratuvarları kurulurken, üniversiteler Global Wind Organization (GWO) tarafından aktedite edildi.

Bölgede yenilenebilir enerji sektörünün büyümesi devam edecek

Proje kapsamında biyogaz, rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarında 7 adet müfredat kitabı basılırken, düzenlenen çalıştay ve konferanslara yenilenebilir enerji alanında 1000’in üzerinde paydaş katıldı.

Dünyada ve Türkiye’de karşılaştırmalı olarak yenilenebilir enerji sektöründeki istihdam, personel ihtiyacı ve firmaların beklentilerini içeren Güney Marmara Bölgesi Yenilenebilir Enerji Piyasası İstihdam Raporu da, üniversitelerin meslek yüksek okulları, mühendislik fakülteleri ve ilgili diğer bölümlerden öğretim üyeleri ve akademisyenler, öğrenci ve mezunlar, yenilenebilir enerji alanında çalışan işverenler ve çalışanlar, sektör temsilcisi kuruluşlar, meslek kuruluşları, kamu kurumları ile görüşmeler ve veri derleme çalışmalarıyla hazırlandı.

Çalışmaya göre, tüm paydaşlar sektörün hızla büyüdüğü ve büyümeye devam edeceği konusunda hemfikir olurken, sektörün gelişme hızının doğrudan devlet teşvik politikalarına bağımlı olduğu görüşü vurgulanıyor.

Çalışma sonuçlarına göre, Güney Marmara Bölgesinde rüzgâr, güneş ve biyogaz santrallerinin toplam kurulu gücü, 2022 yılında 2,85 GW’ı bulmuştur. Bu kurulu güç, yaklaşık olarak toplam 33 bin tam zaman eşdeğeri (TZE) istihdam anlamında.

Çalışma kapsamında görüşülen işverenlerin yaklaşık üçte ikisinin gelecek bir yıl içerisinde yeni yatırım yapma planları bulunuyor. Yüksek teknolojilerin benimsenmesi ve teknolojinin gelişimi ile otomasyon, yapay zeka uygulamaları gibi iş kollarına ihtiyacın artacağı öngörülürken, sektörde dijitalleşmenin, özellikle rüzgâr türbinlerinin imalatı, kurulumu ve bakımı ile ilgili personel profilini etkileyeceği belirtiliyor. Ayrıca enerji depolama gibi üzerinde yoğunlukla çalışılan konular da ilgili iş kollarında talebi giderek artıracağı da öngörüler arasında yer alıyor.

Tam zamanlı istihdamın 2035’e kadar 2,5 katına çıkması bekleniyor

Sektör çalışanlarının çoğunluğu iş bulma sürecinde zorluklarla karşılaştıklarını belirtiyor. Bu zorluklar en çok tecrübe ve pratik beceri eksikliğinden kaynaklanırken, bunu sırasıyla yabancı dil bilgisi ve teorik bilgi eksikliği izliyor.

Görüşülen öğrencilerin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji sektöründe çalışmak istediğini belirtirken, sektörde çalışmak için hangi niteliklere sahip olunması gerektiği konusunda öğrencilerin çok fazla fikirlerinin olmadığı görülüyor.

Çalışma kapsamında incelenen iş ilanlarında aranan pozisyonların yüzde 81,5’i Balıkesir, Çanakkale ve projede belirlenmiş diğer illerde yer alıyor. Söz konusu ilanlar arasında güneş enerjisinin yüzde 55 ile en yüksek payı aldığı, rüzgâr enerjisi ile ilgili ilanların payının ise yüzde 39 olduğu görülüyor. Biyogaz enerjisi ile ilgili ilanlar yüzde 6 gibi küçük bir paya sahip. İş ilanlarının yüzde 22’si yönetici pozisyonlar için yayınlanırken, mühendisler için verilen ilanların teknisyenler için verilenlerden altı kat daha fazla olduğu görülüyor.

Gelecek öngörülerine bakıldığında, yenilenebilir enerji sektöründe yatırımların son üç yıldakine benzer bir oranda devam etmesi halinde 2035 yılına kadar kurulu gücün ve tam zamanlı istihdamın 2,5 katına çıkacağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri tarafından da gerçekçi bulunan resmi hedeflere dayalı diğer bir senaryoda ise 2035 yılında kurulu gücün yaklaşık olarak 4 katına, istihdamın ise 4,25 katına çıkacağı belirtiliyor. Bu rakam Türkiye genelinde toplam 1 milyon 359 bin 794 tam zamanlı istihdama karşı gelmektedir.

Çalışmanın sonucunda elde edilen öneriler ise şöyle;

  • Üniversitelerdeki Sürekli Eğitim Merkezlerinin eğitim süreçlerinin ötesine geçip sektörle dinamik bir işbirliği modeli geliştirmeleri ve kapasitelerini güçlendirmeleri,
  • Yenilenebilir Enerji sektöründe çalışmak isteyen gençlerin yabancı dil konusunda yetkinliklerini geliştirmeleri.
  • Biyogaz sektörünün geleceği için kaçınılmaz olan yapısal değişikliklerin izlenerek bir değişimin sağlanması durumunda biyogaz sektöründeki olası istihdam açığını giderecek önlemlerin hazırlanması,
  • İş ortamında birlikte çalışan mühendis ve teknikerlerin eğitim sırasında da birlikte çalışmaya yönlendirilmeleri,
  • Yenilenebilir enerji konusunda genel farkındalığın artırılması.

kaynak: temizenerji

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP